Pretraga

Ponovno greška s hrvatskim: Maturanti u Splitu pisali krivi esej

A- A+

Na eseju iz hrvatskog jučer se trebao pisati interpretativni esej Marinkovićevog ‘Zagrljaja’, a danas je zadana usporedba Stranca i Patnji mladog Werthera. Oduševljenje nisu dijelili kandidati na B razini, koji su dobili Matošev Mističan sonet umjesto Glembajevih. Međutim, čim su se počele izmjenjivati informacije između maturanata nakon ispita, pokazalo se da su neki pisali stare, a neki nove zadatke. Iz NCVVO-a su nam potvrdili da je riječ o eseju B razine koji se pisao u Pomorskoj školi Split gdje je 12 učenika pisalo krivi esej.

Izdvojeni članak

Odgoda odlično ‘sjela’ maturantima:Bolje Wertherova patnja, nego Marinkovićev ‘Zagrljaj’

Nakon krađe eseja hrvatskog jezika u Puli te uhićenja petero ljudi što je dovelo do odgađanja eseja za jedan dan i pomicanja ispita znanja za cijeli tjedan, novi problemi za NCVVO. Nedugo nakon završetka pisanja eseja zaprimili smo veći broj poruka učenika iz Pomorske škole Split koji nisu pisali jednaki ispit kao ostali maturanti u zemlji.

– Odluku će donijeti Centar nakon što od škole dobijemo ispite i razmotrimo zapisnik. Zatražit ćemo očitovanje od ravnatelja i Školskog ispitnog povjerenstva o tijeku provedbe naznačenog ispita. U centru će se osnovati Povjerenstvo koje će razmotriti sve prikupljene informacije i u skladu s Pravilnikom o polaganju državne mature donijeti Odluku u dogovoru i uz suglasnosti nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Pri tome će se voditi računa da ne budu oštećeni oni koji za sporan događaj nisu odgovorni, rekli su nam u NCVVO-u.

Iz NCVOO-a tvrde da je riječ o 12 učenika Pomorske škole Split koji su pisali B razinu eseja. Potvrdili da nema govora da će se cijeloj generaciji poništiti esej, te da se ova situacija događala i prethodnih godina kada se uvijek pronalazilo najbolje rješenje da trud maturanata ne padne u vodu.

Kontaktirali smo ravnatelja Pomorske škole Split Dragana Pavelina te ispitnu koordinatoricu na eseju iz hrvatskog jezika u Pomorskoj školi u Splitu, no odbili su komentirati slučaj.

– Mi smo podijelili ono što smo dobili i držali smo se uputa koje smo dobili iz NCVVO-a. Ne vidim kako je moguće da se dogodila bilo kakva pogreška, jer je još od jučer jasno da se trebala križati četvrta i peta stranica te se dijelila nova tema. Mislim da je sve napravljeno fenomenalno s obzirom na cijelu situaciju, istaknula nam je Lana Lipošinović, koordinatorica u Graditeljskoj tehničkoj školi Zagreb.