Pretraga

Pozor, maturanti: NCVVO je uklonio jedno djelo s popisa lektire za esej iz Hrvatskog!

A- A+

Nekolicina zagrebačkih maturanata pisala je Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja apel kojim su tražili da se s popisa lektire za esej iz Hrvatskog ukloni Kiklop Ranka Marinkovića. Tvrdili su za to djelo da ga neće stići obraditi na nastavi do 16. svibnja, datuma na koji je pomaknut esej. Nakon što je NCVVO proveo anketu među nastavnicima Hrvatskog, dvije trećine njih potvrdilo je da neće stići obraditi Kiklopa, pa ga je NCVVO uklonio s popisa djela za esej u 2020.

foto|srednja.hr

Kiklop Ranka Marinkovića uklonjen je s popisa djela za esej iz Hrvatskog na višoj razini, priopćeno je danas iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak

Peticiju za izmjene na maturi potpisalo 6.700 osoba: Zagrebački gimnazijalci spremaju i novu akciju

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja proveo je anketno ispitivanje nastavnika Hrvatskoga jezika u srednjim školama koji predaju završnim razredima četverogodišnjih i petogodišnjih programa. Cilj prikupljanja podataka bio je što kvalitetnija priprema i provedba ispita državne mature u školskoj godini 2019./2020, kao i činjenica da se školski esej piše 16. svibnja 2020. godine.

Na temelju rezultata koji kažu kako dvije trećine nastavnike neće uspjeti obraditi djelo Kiklop, Ranka Marinkovića, Centar je predložio Ministarstvu znanosti i obrazovanja izmjenu u ispitnom katalogu za državnu maturu u školskoj godini 2019./2020. za Hrvatski jezik, na način da se iz predloženog popisa izostavi djelo Kiklop, Ranka Marinkovića.Temeljem dobivene suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, 4. veljače 2020. godine za izmjenu lektirnih djela, Centar je na svojim stranicama objavio izmjene u Ispitnom katalogu za državnu maturu u školskoj godini 2019./2020, poručuju iz NCVVO-a.

Podsjetimo, uklanjanje Kiklopa s popisa lektire za esej tražili su i maturanti zagrebačke XVI. gimnazije, koji su čak odlučili i NCVVO-u se obratiti apelom.

– Razlog zašto šaljemo apel NCVVO-u je zato što, uzevši u obzir preostalu satnicu, nam ne preostaje dovoljno školskih sati kako bismo kvalitetno obradili svo gradivo koje je predviđeno za četvrti razred, a koje ulazi u maturu. Prolazeći s profesoricom iz hrvatskog jezika kroz preostalo gradivo ustanovili smo da objektivno ne postoji dovoljno sati do pisanja eseja da bismo obradili Kiklopa u mjeri potrebnoj za pisanje eseja na njegovu temu, već da bismo ga, u najboljem slučaju, mogli samo spomenuti, rekla nam je tada maturantica XVI., Jana.

Popis djela za esej iz Hrvatskog jezika u 2020. možete pronaći na ovoj poveznici.