Pretraga

Peticiju za izmjene na maturi potpisalo 6.700 osoba: Zagrebački gimnazijalci spremaju i novu akciju

A- A+

Krajem proteklog tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izmjene kalendara državne mature. Izmjene su posljedica štrajka koji je u prvom polugodištu trajao punih 36 dana, a zbog nadoknade je produljena i nastavna godina koja za maturante može trajati najdulje do 29. svibnja. Najveća izmjena ona je da se esej iz Hrvatskog piše u terminu prije završetka nastavne godine. Velik broj maturanata smatra da do tog roka neće stići obraditi sva djela za maturu. Peticija koja traži da se pojedina djela uklone s popisa lektire za maturu prikupila je preko 6.700 potpisa, a sada su apel u NCVVO odlučili poslati i učenici zagrebačke XVI. gimnazije.

Foto: srednja.hr

Esej, koji čini trećinu ocjene ispita mature iz Hrvatskog jezika, piše se prije završetka nastavne godine, odlučeno je tako u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Peticiju maturantica potpisalo preko 6.700 osoba

Izdvojeni članak

Dio učenika ogorčen, pokrenuli peticiju zbog pomicanja termina eseja: Traže dodatne izmjene na maturi

Prije nekoliko dana pisali smo kako su tri maturantice iz Srednje škole Čakovec, Katja, Tea i Tija, pokrenule peticiju kojom traže da se pojedina djela uklone s popisa lektire za maturu te da se učenicima dodijeli maksimalan broj bodova za dio gradiva drugog polugodišta četvrtog razreda. Smatraju da su u zaostatku s gradivom, te da do roka kada se piše esej neće stići obraditi materiju koja bi se mogla naći u pitanjima na maturi.

Peticija s ovim zahtjevima pokrenuta je prije četiri dana, a do zaključenja ovog teksta potpisalo ju je nešto više od 6.700 maturanata. Kako su nam kazale pokretačice, prikupljene potpise namjeravaju poslati ministrici obrazovanja, Blaženki Divjak i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Nadaju se da će dobiti odgovor te mogućnosti razgovora i dogovora s odgovornim osobama.

Učenici XVI. gimnazije planiraju poslati apel u NCVVO

NCVVO-u se apelom za izmjene na Hrvatskom planiraju obratiti i maturanti XVI. gimnazije u Zagrebu. Tražit će da se iz ispitnog kataloga uklone djela koja se neće stići obraditi na nastavi, prvenstveno je tu riječ o nerijetko među maturantima omraženom Kiklopu Ranka Marinkovića. Mišljenja su da, ako se dovoljno učenika i škola angažira, mogu dobiti dovoljno veliki glas da ih NCVVO neće moći zanemariti.

Izdvojeni članak

Izmijenjen kalendar mature: Esej iz Hrvatskog se piše u svibnju i to subotom, prvi tjedan lipnja nema ispita

– Razlog zašto šaljemo apel NCVVO-u je zato što, uzevši u obzir preostalu satnicu, nam ne preostaje dovoljno školskih sati kako bismo kvalitetno obradili svo gradivo koje je predviđeno za četvrti razred, a koje ulazi u maturu. Prolazeći s profesoricom iz hrvatskog jezika kroz preostalo gradivo ustanovili smo da objektivno ne postoji dovoljno sati do pisanja eseja da bismo obradili Kiklopa u mjeri potrebnoj za pisanje eseja na njegovu temu, već da bismo ga, u najboljem slučaju, mogli samo spomenuti, kaže nam maturantica Jana.

Kiklop im kaže predstavlja najveći problem jer je riječ o najopširnijem djelu propisanom ispitnim katalogom iz Hrvatskog.

– To je djelo za koje će nam trebati najviše vremena kako bi ga adekvatno obradili; vremena kojeg nemamo, smatraju učenici XVI.

Profesori ih podržavaju

Pitamo našu sugovornicu jesu li o svom naumu slanja apela u NCVVO informirali nastavnike.

Izdvojeni članak

Problemi zbog promjena na maturi: Subotom nemamo bus do škole, a mogla bi nam i propasti maturalna

– Naša profesorica iz hrvatskog kao i naša koordinatorica mature podržavaju apel. Smatraju da je jedini način da se uspijemo pripremiti za maturu, koja je prebačena mjesec dana unaprijed, da nam se osigura da su jedina štiva na eseju ona koje smo mi stigli pravilno obraditi i razumjeti, rekla nam je Jana.

Dodaje za kraj, i maturanti njene škole vidjeli su peticiju maturantica iz Čakovca te ju je većina potpisala.

– Mislimo da su nam interesi slični te bi bilo korisno razgovarati s njima i potencijalno razviti jedinstvenu platformu, zaključuje zagrebačka maturantica.

Podsjetimo,  osim pomicanja termina eseja iz Hrvatskog i izmjene da se u prvom tjednu lipnja ne pišu ispiti, promijenjeni su i drugi datumi u kalendaru. I drugi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti, također se piše subotom, 13. lipnja. Od predmeta s većim brojem prijava, promijenjen je i termin pisanja Engleskog jezika – taj ispit polagat će se 26. lipnja. Ispitu iz Matematike nije mijenjan termin, on se piše posljednjeg dana ljetnog roka, 29. lipnja. Sve izmjene u ovogodišnjem kalendaru mature možete vidjeti na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.