Pretraga

Prepisivači koji su ponovno pisali maturu sad su je riješili lošije, a neki su čak i pali

A- A+

Zbog utvrđenih velikih podudarnosti na ispitima iz Matematike 6 učenika iz Gimnazije Gospić te 20 učenika iz jedne zagrebačke gimnazije ponovno su morali pisati tu maturu. Slično se dogodilo na eseju iz Hrvatskog koji je ponovno pisalo 18 učenika iz iste zagrebačke gimnazije. Provjerili smo s NCVVO-om kako su protekli ponovljeni ispiti i kakvi su rezultati maturanata u odnosu na prvi ispit kojeg su pisali.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Ove godine državnu maturu obilježila su i dva vrlo negativna slučajeva. Prvo je tijekom ocjenjivanja eseja iz Hrvatskog utvrđena visoka razina podudarnosti na esejima osamnaest učenika jedne zagrebačke škole zbog čega im se ispit poništio te su ga morali pisati ponovno.

Na ponovljeni ispit nisu izašli svi kojima je prvi bio poništen

Tijekom ocjenjivanja ispita iz Matematike, NCVVO je za 20 učenika iste gimnazije utvrdio netočne odgovore koji se podudaraju, identične odgovore bez strukture zadataka u konceptima te različite rukopise u ispitnoj knjižici, pri čemu su se rješenja pristupnika podudarala u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%. I taj im je ispit poništen te su ga morali pisati ponovno. Isti ispit (iz Matematike) poništen je i za šestero učenika Gimnazije Gospić jer je utvrđeno kako se točni i netočni odgovori značajno podudaraju.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Drama u zagrebačkoj školi: Kod dvadesetak učenika poništava se ispit mature

Kako su nam rekli iz NCVVO-a, Odlukama o ponavljanju ispita iz matematike na ljetnom roku državne mature obuhvaćeno je 26 ovogodišnjih maturanata (20 iz zagrebačke gimnazije i 6  iz gospićke gimnazije).

– Ponovljenom ispitu, koji se održao u ponedjeljak 13. srpnja 2020. u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu,  pristupilo je 18 maturanata – 15 iz zagrebačke gimnazije i 3  iz Gimnazije u Gospiću. Tijekom ponovljenog ispita iz Matematike  došlo je do kratkotrajnog i neočekivanog nestanka električne energije u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, te su pristupnici, sukladno Pravilima o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature premješteni u druge ispitne prostorije. Zbog izvanredne okolnosti koja se dogodila, omogućeno im je produljeno vrijeme pisanja ispita sukladno vremenu koje je provedeno na premještaju u nove ispitne prostorije. S obzirom na nenajavljeni nestanak električne energije, NCVVO je zatražio službena izvješća od ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta te Hrvatske elektroprivrede, rekli su nam iz NCVVO-a.

Od 8 zagrebačkih maturanata koji su pisali višu razinu Matematike, 7 ih je palo

Zanimljivo je bilo vidjeti kakve su rezultate postigli učenici koji su ponovno pisali ispit, a iz odgovora NCVVO-a vidljivo je da su učenici zagrebačke gimnazije (privatne, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva znanosti i obrazovanja) ostvarili značajno lošije rezultate te je velik broj njih pao taj ispit. Što se tiče učenika Gimnazije Gospić (onih koji su na ponovljeni ispit izašli), rezultat nije značajno promijenjen.

– Osmero učenika zagrebačke gimnazije koji su polagali ispit iz matematike A razine u svojoj školi 23. lipnja 2020., ostvarilo je prosječno 45,88 bodova s prosječnom ocjenom 3,88. Ostvareni uspjeh im je na ponovljenom ispitu 13. lipnja 2020. osjetno pao (80 %), s 9,83 prosječna boda i prosječnom ocjenom 1,17. Drugim riječima, samo je jedan učenik položio ponovljeni ispit A razine. Što se tiče rezultata ispita B razine, dvanaestero učenika zagrebačke gimnazije u svojoj je školi prosječno postiglo 32,92 boda s prosječnom ocjenom 4,42. Na ponovljenom im je ispitu uspjeh pao za 40 %, s 19,89 prosječna boda i prosječnom ocjenom 2,89 te jednim pristupnikom koji nije položio ponovljeni ispit. Troje učenika gospićke gimnazije koji su polagali ispit iz matematike B razine, postiglo je podjednak uspjeh na redovnom i ponovljenom ispitu, no jedan je pristupnik na ponovljenom ispitu postigao manju ocjenu (dovoljan), a jedan višu ocjenu (vrlo dobar), odgovor je iz NCVVO-a.

Iz NCVVO-a su nam rekli i da su na ponovljeni esej iz Hrvatskog pristupili svi učenici zagrebačke gimnazije kojima je bio poništen, njih 18. On je protekao u skladu sa svim propisima i bez zastoja, a postignuti rezultati slabiji su u odnosu na njihove prvotne rezultate.