Pretraga

Provjerite kako se boduju ispiti mature s kojih su izbačena pojedina pitanja

A- A+

Zbog epidemiološke situacije ove se godine ispiti mature pišu u dva bloka. U prvom, koji je završen ove srijede, pisali su se obavezni predmeti. S nekih od tih obaveznih ispita uklonjeno je gradivo drugog polugodišta pa je jedno od glavnih pitanja maturanata hoće li se mijenjati broj bodova propisan ispitnim katalogom iz tih predmeta.

Foto: M. Gelenčir | srednja.hr

Uoči državne mature učenici su doznali kako će s ispita obavezni predmeta biti uklonjeno gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda. Budući da su testovi bili sastavljeni, učenicima je prije svakog ispita pročitan broj zadatka koje učenici nisu trebali rješiti. U Hrvatskom jeziku došlo je do promjena u višoj i nižoj razini, pa tako, primjerice, na B razini učenici nisu morali odgovoriti na osam pitanja. Na A razini Matematike nije trebalo riješiti četiri podzadatka, a na B su učenici morali riješiti sve zadatke. Ispit iz Engleskog jezika isto se nije uopće mijenjao.

Izdvojeni članak

‘Shake’ emocija nakon B razine mature iz Matematike: ‘Nadam se dvojci, ali čisto sumnjam’

Prvi blok kojeg čine obvezni ispiti mature završen je ove srijede, a jedno od glavnih pitanja maturanata je kako će se bodovati ispiti na kojima nisu morali rješiti pojedina pitanja, odnosno, hoće li ukupan broj bodova ostati isti kao u ispitnom katalogu iz tih predmeta.

– U svim je ranije navedenim ispitnim katalozima izmijenjen popis nastavnih sadržaja i ishoda, ali se to nije u jednakoj mjeri odrazilo na bodovanje ispita. Tako bodovanje u ispitima iz Talijanskoga jezika, Latinskoga jezika, Mađarskoga materinskoga jezika i Talijanskoga materinskog jezika te u esejima iz Hrvatskoga jezika i Srpskoga materinskog jezika nije izmijenjeno. Broj zadataka pa time i bodovanje najviše su izmijenjeni u ispitima obiju razina iz Hrvatskoga jezika u dijelu Književnost i jezik (test), ispitu iz Srpskoga materinskog jezika (test) i u ispitu više razine iz Matematike. U svim trima predmetima smanjen je broj zadataka koji će biti vrednovani na način da će skale ukupnih brojeva bodova biti smanjene za 10 %. Dakle, u Hrvatskome jeziku (test) na objema razinama ukupan broj bodova bit će smanjen s 80 na 72, a u Matematici – viša razina te u Srpskome materinskom jeziku (test) sa 60 na 54. Prema preporukama ranije spomenute stručne radne skupine predlaže se množenje postignutoga broja bodova u svakome zadatku s konstantom 1.1 kako bi maksimalni zbroj bodova ostao u skladu s važećim ispitnim katalozima i kako bi bio usporediv s prijašnjim provedbama ispita. Na taj će način omjeri među pojedinim dijelovima ispitima ostati zadržani. To se posebice odnosi na omjer eseja i testa u Hrvatskome jeziku i Srpskome materinskom jeziku, pojasnili su iz NCVVO-a još uoči ispita mature u dokumentu uz sažeti  prikaz izmjena i dopuna u ispitnim katalozima.

Ljetni rok državne mature nastavlja se izbornim predmetima s kojih nije uklonjeno gradivo drugog polugodišta. Prva se piše Fizika koja je i najpopularniji izborni predmet mature, a piše ju oko 7.200 pristupnika.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [315.43 KB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.