Pretraga

Prvi izbor za 52 kandidata, a mjesto jedno: Ovo je trenutno najpoželjniji studij na jesenskom roku

A- A+

I dok jedni uživaju u ljetu i praznicima jer su već upisali željeni faks, oni koji nisu bili te sreće okušat će se na jesenskom upisnom roku. Odabir studijskih programa u sustavu Postani student započeo je prije dva tjedna, a u ovom trenutku najpopularniji je među kandidatima studij Radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Foto: Pixabay

Prema podacima Agencije za znanost i obrazovanje za jesenski rok, trenutno najpoželjniji studij jest Radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na kojoj je za redovne studente ostalo samo jedno mjesto.

Najpoželjnija Radiološka tehnologija na ZVU

Izdvojeni članak
logopedija

Popularna logopedija od jeseni se trebala studirati na još jednom sveučilištu, ali ništa od te ideje

Kriterij poželjnosti omjer je ukupne kvote i broja kandidata kojima je taj studij prvi na listi prioriteta, a takvih je čak 52, koliko i onda iznosi omjer. Ukupan broj kandidata koji su prijavili ovaj studij je 176.

Drugi najpoželjniji studij s omjerom kvote i broja prvih izbora od 33,5 jest redovni studij Medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Slobodna su ostala dva mjesta, prvi je to studij na listi prioriteta za čak 67 kandidata, a ukupan broj prijava je 103.

Pri vrhu ljestvice najpopularnijih studija na ovom roku nalazi se još izvanredni studij Rani predškolski odgoj i obrazovanje u Petrinji, a izvođač je Učiteljski fakultet u Zagrebu. Omjer kvote i prvih izbora je 33, isto kao i na studiju Vojno vođenje i upravljanje, kojeg izvode šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Policijska akademija i Hrvatsko vojno učilište.

Deset trenutno najpoželjnijih studija na jesenskom roku, a prema omjeru kvote i broja prvih izbora, možete vidjeti u tablici u nastavku.

Izvor: AZVO

Najviše kandidata za prvi izbor odabralo Poslovnu ekonomiju EFZG

Drugi podatak koji nam je dostavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje onaj je o tome koji je studij prvi odabir za najveći broj kandidata.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Doznajemo koji je najpoželjniji studij u Hrvatskoj te koliko je slobodnih mjesta ostalo na fakultetima

Najvećem broju kandidata, za njih čak 107, prvi je izbor redovni studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Napomenimo kako on ujedno nije najpoželjniji jer je ukupna kvota 20 mjesta, što bi značilo da omjer prvih izbora i ukupne kvote iznosi 5,53.

Drugi studij kojeg je najviše kandidata postavilo na vrh liste prioriteta je studij Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Mjesta je za četiri nova studenta, a prvi je to izbor za 90 kandidata, pa je omjer za kriterij poželjnosti 22,5.

Redovni studij Ekonomija na EFZG-u treći je po broju prvih prijava. Mjesta ima za još 11 kandidata, a prvi je to izbor za njih 82.

U tablici u nastavku nalazi se poredak studija prema broju prvih izbora na jesenskom roku. Napomenimo još za kraj kako kandidati imaju mogućnost mijenjati svoje liste prioriteta sve do 17. rujna u 15:59.

Izvor: AZVO


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Prvi izbor za 52 kandidata, a mjesto jedno: Ovo je trenutno najpoželjniji studij na jesenskom roku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap