Pretraga

Prvi izbor za 52 kandidata, a mjesto jedno: Ovo je trenutno najpoželjniji studij na jesenskom roku

A- A+

I dok jedni uživaju u ljetu i praznicima jer su već upisali željeni faks, oni koji nisu bili te sreće okušat će se na jesenskom upisnom roku. Odabir studijskih programa u sustavu Postani student započeo je prije dva tjedna, a u ovom trenutku najpopularniji je među kandidatima studij Radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Foto: Pixabay

Prema podacima Agencije za znanost i obrazovanje za jesenski rok, trenutno najpoželjniji studij jest Radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na kojoj je za redovne studente ostalo samo jedno mjesto.

Najpoželjnija Radiološka tehnologija na ZVU

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Popularna logopedija od jeseni se trebala studirati na još jednom sveučilištu, ali ništa od te ideje

Kriterij poželjnosti omjer je ukupne kvote i broja kandidata kojima je taj studij prvi na listi prioriteta, a takvih je čak 52, koliko i onda iznosi omjer. Ukupan broj kandidata koji su prijavili ovaj studij je 176.

Drugi najpoželjniji studij s omjerom kvote i broja prvih izbora od 33,5 jest redovni studij Medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Slobodna su ostala dva mjesta, prvi je to studij na listi prioriteta za čak 67 kandidata, a ukupan broj prijava je 103.

Pri vrhu ljestvice najpopularnijih studija na ovom roku nalazi se još izvanredni studij Rani predškolski odgoj i obrazovanje u Petrinji, a izvođač je Učiteljski fakultet u Zagrebu. Omjer kvote i prvih izbora je 33, isto kao i na studiju Vojno vođenje i upravljanje, kojeg izvode šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Policijska akademija i Hrvatsko vojno učilište.

Deset trenutno najpoželjnijih studija na jesenskom roku, a prema omjeru kvote i broja prvih izbora, možete vidjeti u tablici u nastavku.

Izvor: AZVO

Najviše kandidata za prvi izbor odabralo Poslovnu ekonomiju EFZG

Drugi podatak koji nam je dostavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje onaj je o tome koji je studij prvi odabir za najveći broj kandidata.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Doznajemo koji je najpoželjniji studij u Hrvatskoj te koliko je slobodnih mjesta ostalo na fakultetima

Najvećem broju kandidata, za njih čak 107, prvi je izbor redovni studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Napomenimo kako on ujedno nije najpoželjniji jer je ukupna kvota 20 mjesta, što bi značilo da omjer prvih izbora i ukupne kvote iznosi 5,53.

Drugi studij kojeg je najviše kandidata postavilo na vrh liste prioriteta je studij Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Mjesta je za četiri nova studenta, a prvi je to izbor za 90 kandidata, pa je omjer za kriterij poželjnosti 22,5.

Redovni studij Ekonomija na EFZG-u treći je po broju prvih prijava. Mjesta ima za još 11 kandidata, a prvi je to izbor za njih 82.

U tablici u nastavku nalazi se poredak studija prema broju prvih izbora na jesenskom roku. Napomenimo još za kraj kako kandidati imaju mogućnost mijenjati svoje liste prioriteta sve do 17. rujna u 15:59.

Izvor: AZVO


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.