Pretraga

Sami ste si krivi: Ministarstvo je upravo objavilo da se otkazuje norijada 2019.

A- A+

Otkada je uvedeno pravilo da roditelji učenicima mogu opravdati tri uzastopna dana više puta godišnje, došlo je do prave poplave izostanaka s nastave. Iz tog, pomalo iznenađujućeg razloga, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je – ove godine niti u jednom gradu neće se održati norijada.

Piše: Žana Kakić

foto: Ivan Božić|srednja.hr

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Umjesto norijade, 22. svibnja, svi maturanti imat će nadoknadu nastave, odlučilo je tako Ministarstvo. Norijada se ove godine neće održati niti u jednom Hrvatskom gradu. Svim županijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje su osnivači škola bit će dostavljen službeni dopis o tome ovoga tjedna.

Odluka donesena u dogovoru s ravnateljima

Izdvojeni članak

Baklje, brašno, jaja, cuga, vutra: Sve smo vidjeli na današnjoj norijadi u Zagrebu, a najbolje detalje donosimo u fotogaleriji

Iz odgovora Ministarstva koji je pristigao na naš upit da se iščitati kako su za to krivi sami maturanti koji su ove godine previše izostajali, u nekim školama do početka ožujka i nekoliko desetaka tisuća sati.

Nije riječ samo o broju neopravdanih, jednako su problematični i opravdani sati. Naime, otkako je prije par godina u Pravilnik uvedena odredba da roditelji učenicima mogu opravdati tri uzastopna dana više puta godišnje, učenici, brojka izostanaka vrtoglavo raste.

– Bilo je puno riječi o ovome na skupu ravnatelja, neki kolege oštro su se protivili da se djeci otkaže norijada. Osobno smatram kako je ovo jedan od boljih poteza Ministarstva i drago mi je da su se oko ‘kazni’ za izostanke konzultirali sa strukom, nama ravnateljima. Gledajte, te norijade su postale divljački i razuzdani događaji, svaka čast izuzecima. Pa vidite samo na što to liči  u Zagrebu – skaču u Manduševac, sipaju brašno i jaja, znači hranu, nose neprimjereno znakovlje na majicama i skandiraju neprimjerene uzvike. Zar je to veselje? U Rijeci ili gdje već su i dimne bombe aktivirali, kaže nam ravnateljica jedne zagrebačke škole.

Tate i mame pravdaju sve i svašta

Izdvojeni članak

Škole osudile proustaško ponašanje učenika na norijadi, a ravnatelj ESOŠ-a kaže: ‘Ja sam mislio da je to asocijacija na Dinamo’

Dodaje, u njenoj školi nastava za maturante taj će dan biti skraćena, a nakon nastave organizirat će se mali program.

– Neki oblik ‘kazne’ za preveliki broj izostanaka morao se pronaći. Otkada roditelji smiju opravdati tri uzastopna dana više puta godišnje, situacija je katastrofalna. Imate učenike koji tri dana izostanu, baš su se ‘razboljeli’ kad su im testovi, dva dana dođu na nastavu pa ih onda opet tri nema. A tata i mama sve pravdaju, niti ne znaju što čine svojoj djeci. Valjda će sada barem djeca doći k pameti, vidjet ćemo na sljedećoj generaciji. Ako se situacija s izostancima ne popravi, sigurno ću na sastancima glasati da se i sljedeća norijada otkaže, kaže nam ravnateljica za kraj.

Spomenimo za kraj kako je prosječan broj izostanaka po školi lani iznosio 39.772 sata, a neke su škole ove školske godine već do ožujka pošteno premašile tu brojku. U nastavku donosimo popis škola čiji su učenici ove godine najviše opravdano i neopravdano izostajali.

10 škola s najvećim brojem izostanaka do 1. ožujka 2019.

Izdvojeni članak

Na norijadi u Zagrebu uhićeno 9 maturanata, a zbog ispisivanja ustaških simbola u Rijeci će posla imati i sud

Medicinska škola Šibenik – 58.777 sati izostanaka

Pomorska škola Zadar – 56.303 sati izostanaka

Druga ekonomska škola Zagreb – 56.189 sati izostanaka

Gornjogradska gimnazija Zagreb – 55.014 sati izostanaka

Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci – 54.866 sati izostanaka

Ekonomska i upravna škola Osijek – 54.827 sati izostanaka

Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka – 54.679 sati izostanaka

Srednja škola Koprivnica – 54.503 sati izostanaka

Gospodarska škola Varaždin – 54.498 sati izostanaka

Ekonomska škola Pula – 54.111 sati izostanaka

O temi usmenog ispita na obveznim predmetima mature, što se uvodi ove godine, pročitajte ovdje.

Dopuna teksta, 1. travnja 2019. u 11:58

Zbog izmjena u ispitima Matematike i Hrvatskog jezika maturanti ove srijede organiziraju veliki prosvjed u devet gradova. Više o tome čitajte na poveznici.

Više o ovom tekstu objavljenog 1. travnja pročitajte ovdje.

____________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.