Pretraga

Sljedeći tjedan počinje državna matura: Ključni ispiti pišu se unutar pet dana

A- A+

Iako se čini kako je ljetni rok državne mature tek nedavno završio, pred vratima je onaj jesenski. Priliku za ‘popravak’ ocjena ili ponavljanje nepoloženog ispita pristupnici imaju već od sljedećeg tjedna, kada se pišu prvi ispiti.

foto|srednja.hr

Prijave ispita za jesenski rok državne mature zaključene su još prije dva tjedna, a ispiti započinju u srijedu, 21. kolovoza. Prvi su na redu testovi i eseji iz jezika nacionalnih manjina, a toga tjedna piše se još i Geografija.

Drugog tjedna jesenskog roka mature pišu se tri ključna ispita, neke od koji je na ljetnom roku pala gotovo trećina pristupnika. Prvi je na rasporedu Engleski koji se piše u ponedjeljak, 26. kolovoza. Test iz Hrvatskog jezika piše se dan kasnije, 27., a esej će maturanti pisati u srijedu, 28. kolovoza. Matematika se piše već u petak, 30. kolovoza, a dan prije na rasporedu su dva tradicionalno ‘popularna’ izborna predmeta – Fizika te Politika i gospodarstvo.

Izdvojeni članak

Prvi izbor za 52 kandidata, a mjesto jedno: Ovo je trenutno najpoželjniji studij na jesenskom roku

Zadnji, treći tjedan jesenskog roka državne mature, započinje ispitima iz Biologije i Psihologije, a ovaj drugi rok u školskoj godini 2018./2019. završava 6. rujna, ispitima iz Francuskog i Vjeronauka.

Pet dana kasnije, 11. rujna, pristupnicima će biti vidljivi rezultati ispita, nakon čega počinje teći 48-satni rok za prigovore. Konačni rezultati objavljuju se 17. rujna, a to je ujedno i datum do kada pristupnici mogu mijenjati listu željenih studija. S je moguće nje brisati i dodavati studije prema prioritetu sve do 15:59 sati.

Kako smo nedavno pisali, na ovom roku najpoželjniji je trenutno studij Radiološka tehnologija na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu. Prvi je to izbor za 52 kandidata, a mjesto je samo jedno. Na kojim je sve studijima ostalo slobodnih mjesta nakon ljetnog roka, provjerite na poveznici.

U nastavku možete detaljnije proučiti kalendar jesenskog roka mature u 2018./2019., a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [160.90 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.