Pretraga

Spolna struktura: Provjerite na kojim fakultetima dominiraju žene, a na kojim muškarci

A- A+

Istraživanjem Instituta za društvena istraživanja koje je izrodilo studiju ‘Postati student u Hrvatskoj’ Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić dubinski su izanalizirali način na koji se mladi u Hrvatskoj upisuju na studije. Iz iste smo odlučili izvući podatke o spolnoj strukturi na fakultetima, stoga donosimo gdje dominiraju žene, a gdje muškarci.

Studija ‘Postati student u Hrvatskoj’ otkrila je vrlo zanimljive uvide u to kako mladi u Hrvatskoj upisuju fakultete. Nalazi istraživanja pružaju dublji pogled u to kako se biraju fakulteti, koje od njih upisuju gimnazijalci a koje strukovnjaci, a između ostalog, i kakva je spolna struktura na hrvatskim institucijama visokog obrazovanja.

Izdvojeni članak

Istraživanje otkrilo koje studije upisuju gimnazijalci, a koje strukovnjaci

Velika spolne razlike među područjima studiranja

Podaci spomenute studije vezani za spolnu strukturu pokazuju izrazite spolne razlike među područjima studiranja. Zanimljivo je da je područje tehničkih znanosti ujedno i jedino u kojem dominiraju muškarci, dok u svim ostalim znanstvenim i umjetničkim poljima ‘glavnu riječ’ vode žene.

Upravo to je najbolje vidljivo u slučaju interdisciplinarnih područja znanosti, humanističkim znanostima, biomedicini i zdravstvu te društvenim znanostima, u kojima žene čine više od dvije trećine ukupnog broja upisanih, pokazuju nalazi spomenute studije.

Dominantno ženska znanstvena i umjetnička polja

Potpuna zastupljenost ženskih upisnica karakterizira studijske programe u poljima logopedija, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, pedagogija, socijalne djelatnosti i psihologija. Upravo u tim programima žene čine velikih 85 posto upisanih studenata.

Izdvojeni članak

Evo koliko su gimnazijalci, a koliko strukovnjaci uspješni na državnoj maturi

Izrazita dominacija žena vidljiva je i u poljima kao što su filologija, farmacija i dentalna medicina, dok je i za biotehnologiju, prehrambnu tehnologiju, biologiju, tekstilnu tehnologiju i kemijsko inženjerstvo karakteritična manji broj upisanih muškaraca. Slična je situacija i kod prava, sociologije, matematike i temeljnih medicinskih znanosti – u tim poljima više od dvije trećine upisnika čini nježniji spol.

Dominantno muška znanstvena i umjetnička polja

Ovdje je bitno naglasiti da je broj dominantno muških znanstvenih i umjetničkih polja mnogo manji nego ženskih. Potpuna dominacija muškog spola prisutna je jedino kod zrakopolovstva te raketne i svemirske tehnike.

Izrazita dominantnost muškaraca karakterizira i velika znanstvena polja strojarstvo, elektrotehnika-računarstvo, brodogradnja i elektrotehnika.

Izdvojeni članak

Jokić: Državna matura nije prepreka strukovnjacima, većina njih upisuje fakultete nakon srednje škole

Spolno uravnotežena područja

U području ekonomije, inače znanstvenom polju s najvećim brojem upisnih mjesta, ipak još uvijek prevladavaju žene. S druge strane, kod znanstvenih polja povijest, informacijske i komunikacijske znanosti te arhitektura i urbanizam prisutna je potpuno uravnoteženost spolova.

Što se stručnih studija tiče, ženske upisnice dominiraju u područjima biomedicina i zdravstvo te društvene znanosti, dok je područje biotehničkih znanosti dosta uravnoteženo.

Ista je situacija i u području pedagogije, odnosno odgojitelja predškolske djece. Žene također izrazito dominiraju u poljima pravo te kliničke medicinske znanosti. Suprotno, u području tehničkih znanosti mnogo je više muškaraca.