Pretraga

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

A- A+

Kada bismo u obzir uzeli omjer broj prvih izbora i kvote, najveći interes na ovogodišnjim upisima bio je na izvanrednom studija sestrinstva Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Na vrhu ljestvice za upis tog studija bila je maturantica Ella. Završila je srednju medicinsku školu, kazala nam je da bi voljela završiti i diplomski studij, a oduvijek joj je bio san raditi u hitnoj službi.

maturantica Ella

Maturantica Ella | foto: privatna arhiva

Agencija za znanost i visoko obrazovanje čiji Središnji prijavni ured provodi upise na studije i ove je godine objavila najpoželjnije studije među maturantima. Najveći je interes, uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote, za studijske programe s kvotom većom od 10 mjesta bio na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, izvanredni studij sestrinstva. Prva na rang listi tog studija bila je maturantica Ella.

– Osjećala sam se ponosno. Iskreno nisam očekivala da ću biti prva na željenom fakultetu, ugodno sam se iznenadila kada sam prvi put vidjela rang listu, otkrila nam je Ella.

Izdvojeni članak
bruna bakota

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

‘Pisanje svojih skripti umjesto printanja uvijek mi je olakšavalo učenje’

Ella je pohađala Srednju školu Viktorovac u Sisku, smjer medicinske sestre. Na maturi je uz Hrvatski pisala više razine Matematike i Engleskog, ali i Biologiju te Kemiju.

– Rezultati su mogli biti i bolji, ali s obzirom na to da sam zadnje tri godine školovanja imala samo stručne predmete vrlo sam zadovoljna. Najbolje rezultate ostvarila sam iz Engleskog jezika, kazala je Ella za srednja.hr.

U školi je nakon prakse dolazila na organizirane pripreme iz Matematike i Hrvatskog, a uz to privatno je pohađala grupne pripreme iz Matematike, Kemije i Biologije. Najteži predmet bila joj je Matematika jer dio gradiva koji se ispituje na višoj razini nisu učili u školi.

– Iskreno, svi predmeti bili su dosta teški za naučiti jer sam ih imala samo u prvom i drugom razredu srednje škole. Predmete kao Hrvatski, Engleski i Biologiju bilo je lakše naučiti za razliku od Kemije i Matematike. Uvijek sam voljela sama proći kroz lekcije te ih samostalno naučiti, pisanje svojih skripti umjesto printanja teksta mi je uvijek olakšavalo učenje, pojasnila je Ella.

Izdvojeni članak
Mate Marjanović

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

‘I dalje sam učila kao da sam u školi, ne volim neznanje’

Puno više od online nastave bila joj je izazovna praktična nastava. No, Ella je na kraju uspjela pohvatati sve što je propustila. Budući da se školovala u Sisku, potres je također obilježio njezino školovanje.

– Iako se online nastava odvijala, ja sam i dalje učila kao da sam u školi, ne volim neznanje. Ali smatram da se većini učenika bilo teže pripremati jer online nastavu nisu shvatili ozbiljno, navela je Ella.

Sestrinstvo joj je bio logičan izbor nakon srednje medicinske škole. I dalje se želi više educirati i razvijati znanja te vještine u tom području.

– Po završetku prijediplomskog, voljela bih nastaviti dalje na diplomski te kasnije ako se ukaže prilika na tečaj za paramedica. Oduvijek mi je bio san raditi u hitnoj službi te pomagati drugim ljudima, naglasila je Ella.

Izdvojeni članak
Maturantica Dorotea

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

‘Za profesore imam samo riječi hvale’

Za hrvatski obrazovni sustav rekla nam je da ima loših i dobrih strana. No, misli da nije toliko do sustava koliko je do profesora u školi i volje samih učenika.

– Profesori u srednjoj školi, pogotovo praktičnih predmeta, bili su mi odlični i imam samo riječi hvale za njih. U meni su probudili volju za učenjem te daljnjim napredovanjem. Sve što danas znam i upotrebljavam na poslu znam zbog njih. Uvijek su se trudili napraviti što bolje uvjete za učenje te na kraju da i naučimo sve potrebno znanje, zaključila je Ella.

Više o najboljim maturantima:

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.