Pretraga

Strogim provjerama Medicinski staje na kraj prevarantima na prijemnom: Pregledavaju se čak i naočale

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu jedan je od onih koji za upis na integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine provodi prijemni ispit. Provjerava se znanje iz tri predmeta, a na ovogodišnjem Danu otvorenih vrata za maturante riječi je bilo o tome koji su savjeti i sugestije za kandidate koji će polagati prijemni. Između ostaloga, maturanti su upoznati i s time koje će sve mjere biti poduzete kako bi se spriječilo prepisivanje – od pregledavanja naočala do zabrane ručnih satova.

foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Prijemni ispit na Medicinskom fakultet u Zagrebu (MEF) piše se 5. srpnja, a osim na MEF-u za dio pristupnika bit će organiziran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Dva dana prije ispita maturanti će u sustavu Postani student dobiti detaljne podatke o lokaciji na kojoj pišu prijemni ispit i u kojem će ga vremenu pisati.

Uskoro kreće rok za dostavu liječničke svjedodžbe

Izdvojeni članak

Poznat datum prijemnog na Medicinskom u Zagrebu, a objavljen je i prag prolaznosti

Kašnjenje neće biti dozvoljeno pa s Medicinskog apeliraju na maturante da zorno prate obavijesti na webu fakulteta i na stranici Postani student. Između 2. i 30. svibnja maturanti na fakultet moraju donijeti ili poštom dostaviti potvrdu liječnika školske medicine, a ona mora biti izdana ove godine. Kandidati koji nemaju školskog liječnika pregled mogu obaviti kod liječnika Medicinskog fakulteta.

Prije ispita, potrebno je uplatiti troškove njegova polaganja koji za ovu godinu iznose 200 kuna, a maturanti bi trebali pripaziti da na uplatnici navedu svoje podatke (ne roditelja, npr.), kako bi se uplata mogla pravilno evidentirati.

Uoči pisanja testa kandidati radi identifikacije moraju priložiti osobnu ispravu sa slikom. Testirat će se znanja iz tri predmeta – Biologija, Fizika i Kemija, a pristupnicima se preporučuje da gradivo ponavljaju iz onih udžbenika koje su rabili u školi, jer će na testu biti postavljena samo ona pitanja na koje postoje odgovori u svim alternativnim udžbenicima koje odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kataloge onoga što je potrebno naučiti za prijemni ispit za MEF možete pronaći ovdje.

Radi sprječavanja varanja provjeravaju se naočale, a ne smije se nositi ručni sat

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih studija u Hrvatskoj za čiji upis morate položiti prijemni ispit

Sam prijemni ispit personalizirani je test kojeg kandidati dobivaju u kuverti. U njoj se nalazi obrazac za unos točnih odgovora, test, papiri za koncept te periodni sustav elemenata.

– Također ćete na ispitu dobiti i našu kemijsku olovku. Ne zato što mislimo da nemate svoje, nego zato da bismo spriječili varanje koje se itekako zna događati. Na prijemnom ispitu nećete smjeti imati niti svoj ručni sat jer su i ručni satovi danas postali jako sofisticirani. Isto tako ni mobitele, a kalkulatori moraju biti najjednostavniji i na svojim poklopcima ne smiju imati jednadžbe ili formule, kazala je na Danu otvorenih vrata prof.dr.sc. Jasna Lovrić, predsjednica povjerenstva za prijemni ispit.

Pregledavat će se i naočale kandidata, dodaje i naglašava dekan fakulteta prof.dr.sc. Marijan Klarica, jer su, kaže, vidjeli da se i to koristi. Na ispitu nema mobitela, a provjeravat će se i nose li kandidati bubice u uhu. Nisu dozvoljene niti će ih kandidati dobiti i tablice s formulama.

– Formule očekujemo da znate napamet. Ono što treba je vrlo brzo na prvoj godini, morat ćete naučiti veliki broj pojmova iz anatomije pa je i ovo jedan od načina na koji provjeravamo mogu li naši kandidati savladati jedan veliki dio gradiva i mogu li ga reproducirati, kaže Lovrić.

Istog dana kandidati će moći vidjeti kako su riješili test

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Ovogodišnji prijemni na Medicinskom teži no ikada: Gotovo 3 sata bilo je premalo za rješavanje kompleksnih pitanja

Kako je pojašnjeno na stranicama Medicinskog, razredbeni prag za upis na studij medicine iznosi 280 bodova, tj. 50% od ukupno 560 bodova koje je moguće ostvariti na temelju testa provjere znanja. Prag po svakom predmetu iznosi 39%, odnosno 14 točno riješenih zadataka.

Već istog dana pisanja prijemnog, 5. srpnja, na svom profilu u sustavu Postani student maturanti će moći vidjeti svoj test, odnosno obrazac s odgovorima i usporediti ga s obrascem s točnim odgovorima te tako vidjeti kako su riješili sam ispit. Tog će dana kandidati moći vidjeti i svoj ranking u odnosu na druge koji su pristupili ispitu. Ipak, valja imati na umu da je riječ o privremenoj poziciji, a konačna će im biti vidljiva tek nakon što se rezultatu prijemnog pribroji uspjeh u školi i rezultati državne mature.

Dekan je naglasio kako postoji mogućnost da se upiše i koji kandidat više, ako dođe do toga da dvoje ili više kandidata ima jednak broj bodova.

Kakva su iskustva s prošlogodišnjeg prijemnog, pročitajte u članku na ovom linku.