Pretraga

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Paralelno je pohađao dvije škole – Umjetničku školu ‘Fortunat Pintarić’ te Gimnaziju Fran Galović u Koprivnici. Tijekom školovanja je sudjelovao na natjecanjima, a na maturi je, uz obvezne predmete, pisao i mnogima tešku Fiziku. Ipak, iz tog, kao i ostala četiri predmeta dobio je odličan, a upisao je zanimljiv inženjerski studij u Nizozemskoj. On je Teo Čokonaj, jedan od najboljih maturanata u 2023. godini, upoznajte ga.

Teo Čokonaj

Teo Čokonaj|foto: privatna arhiva

Početkom ovog tjedna u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nagrađeni su najbolji ovogodišnji maturanti. Među njima je i Teo Čokonaj, učenik Gimnazije Fran Galović i Umjetničke škole ‘Fortunat Pintarić’ u Koprivnici, koji je dobio nagradu za najbolji rezultat na obveznim predmetima. Na višoj razini Matematike postotak riješenosti bio mu je 98,33 posto, na A razini Engleskog postigao je isti rezultat, dok je ispit iz Hrvatskog riješio s 91,82-postotnom točnošću. Fiziku, koju je ove godine pao gotovo svaki drugi pristupnik, Teo je također riješio za odličan, s postotkom riješenosti 91,67 posto.

– Nisam bio pretjerano iznenađen rezultatima mature jer sam nakon svih matura bio prilično zadovoljan time kako sam ih riješio, a i nakon objavljenih rješenja već sam otprilike znao rezultate. Nagradu Ministarstva nisam očekivao jer nisam znao da sam maturu tako uspješno napisao na razini Hrvatske, no naravno da me razveselila. Drago mi je da Ministarstvo prepoznaje uspjehe učenika i nagrađuje ih, čime nas potiče na daljnji trud i zalaganje, kaže nam Teo koji nagradu od 333 eura čuva za troškove studija.

‘Svi bi maturanti trebali odlično poznavati vlastiti jezik’

Za maturu se nije nešto posebno pripremao, priča nam dalje. Odlično ga je za te ispite pripremilo četverogodišnje obrazovanje. Tijekom zadnje školske godine malo je ponavljao gradivo.

– Najmanje sam se pripremao za Matematiku jer smo u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Koprivnici imali zaista zahtjevan program matematike i odličnog profesora. Naime, svi zadatci s prošlogodišnjih matura koje sam rješavao činili su mi se relativno jednostavni u usporedbi s onima koje smo rješavali na nastavi. Iako sam i Fiziku odlično riješio, smatram da je to bio najzahtjevniji predmet na ovogodišnjem prvom roku mature, ali i u odnosu na mature ranijih godina, veli Teo.

Ponoviti je najviše trebao Hrvatski jezik. To je najopsežnije gradivo koje se ispituje na maturi. Od ove godine samo se piše na jednoj razini, a i ponovno se određivao minimalni prag na eseju i bez minimalno dvojke na oba dijela Hrvatskog nije se mogao proći taj ispit.

– Slažem se s tim što se matura iz Hrvatskog pisala na jednoj razini i što je esej ponovno uvjet za prolaz na ispitu. Naime, svi bi maturanti, neovisno o tome čime će se dalje baviti, bilo društvenim bilo prirodnim znanostima ili nečime trećim, trebali odlično poznavati vlastiti jezik, smatra Teo.

Kada je riješ o Matematici, iduće godine ovaj se ispit i dalje polaže na dvjema razinama, ali postoji mogućnost da se i on u dogledno vrijeme polaže na jednoj.

– Smatram da ne bi trebalo spojiti razine iz Matematike na maturi jer nije svima potrebno jednako znanje matematike. Primjerice, onima koji će se baviti prirodnim znanostima duboko je poznavanje matematike neophodno, dok su nekima dovoljne samo osnove, Teov je stav.

Izdvojeni članak
Mate Marjanović

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Upisao je zanimljiv studij u Nizozemskoj

Kao što smo spomenuli u uvodu, Teo je paralelno pohađao dvije škole, gimnaziju i umjetničku. U početku mu je, kaže, bilo vrlo zahtjevno uskladiti obveze u obje škole, ali upravo mu je to pomoglo u poboljšanju organizacije vremena.

– Čak bih rekao da sam zbog toga bio u svojevrsnoj prednosti u odnosu na vršnjake koji to nisu iskusili, smatra Teo Čokonaj.

Mada bi netko možda očekivao da će nastaviti u umjetničkom smjeru, Teo je zapravo upisao vrlo zanimljiv inženjerski studij u Nizozemskoj.

– Upisao sam preddiplomski studij ‘Aerospace Engineering’ na Tehničkom sveučilištu u Delftu (Delft University of Technology), u Nizozemskoj. Zrakoplovno inženjerstvo primjenjuje fiziku, moj omiljeni predmet, u konstrukciji zrakoplova i svemirskih letjelica, što mi se čini vrlo zanimljivim. Također, ovaj je studij najbolji takav u Europi i izvodi se na engleskom jeziku. Nisam siguran hoću li se po završetku studija vratiti u Hrvatsku. U zapadnoj Europi zrakoplovna je industrija mnogo zastupljenija nego u Hrvatskoj, odgovara nam Teo.

Izdvojeni članak
Maturantica Dorotea

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

‘Kurikulumi iz nekih predmeta i dalje su usmjereni previše na suhoparnu teoriju’

Onima koji ga dobro poznaju njegov uspjeh vjerojatno i nije toliko iznenađenje. Posebice imajući u vidu da je Teo redovito sudjelovao na natjecanjima. Recimo, u drugom razredu bio je na državnom iz Fizike, u drugom i trećem iz Kemije, a tijekom školovanje je sudjelovao i na natjecanjima iz Hrvatskog, Matematike i Povijesti. Kao jedan od najboljih maturanata u državi zasigurno je kompetentan i dati odgovor na pitanje što bi trebalo poboljšati u hrvatskom obrazovnom sustavu.

– Hrvatski obrazovni sustav ima još puno prostora za poboljšanje. Kurikulumi iz nekih predmeta i dalje su usmjereni previše na suhoparnu teoriju umjesto na primjenu znanja. Iako su pod sloganom ‘Škola za život’ napravljene svojevrsne promjene, gradivo koje se obrađuje na nastavi ostalo je gotovo pa nepromijenjeno, izuzevši činjenicu da se gradivo koje se prije obrađivalo u prvom razredu sada obrađuje u trećem i slično. Ipak, imao sam puno odličnih profesora i želim ih pohvaliti jer samo je uz takve ljude moguć napredak školstva. Osim toga, mislim da bi i u sklopu srednjih škola trebale postojati školske kuhinje, po uzoru na osnovne škole, kako bi učenici imali mogućnost pojesti zdrav kuhani obrok. Tek bi se tada obrazovni sustav mogao pohvaliti da potiče zdravu prehranu, navodi nam Teo Čokonaj.

I za kraj, pitamo jednog od najboljih ovogodišnjih maturanata – što savjetuje budućim generacijama kojima tek predstoji izaći na ove ispite?

– Budućim maturantima poručujem da matura nije uopće toliko teška ako su redovito izvršavali svoje obveze u srednjoj školi. Ako ipak misle da su im potrebne pripreme, najbolje se pripremati sam. Dakle, plaćene pripreme beskorisne su ako učenik ne želi samostalno nešto naučiti. I valja početi s predmetima za koje misle da im slabije idu. Također, mislim da nema potrebe početi s ponavljanjem prije početka završnog razreda srednje škole, poručio je Teo.

Više o najboljim maturantima:

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.