Pretraga

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Ovogodišnja Nagrada za informatiku od 5.000 eura za stopostotni uspjeh na maturama Matematike i Informatike pripala je Mati Marjanoviću iz Gimnazije Pula. Mate je petice dobio i iz Engleskog, Fizike i Kemije, a za maturu se pripremao u prosjeku tri dana po predmetu. Mate je za srednja.hr otkrio da će studirati na Cambridgeu, a nagradu koju je osvojio iskoristit će za plaćanje studija.

Mate Marjanović

Mate Marjanović na dodjeli Nagrade za informatiku | foto: srednja.hr

Maturant Mate Marjanović iz Gimnazije Pula ovogodišnji je dobitnik Nagrade za informatiku u iznosu od 5.000 eura koju dodjeljuje tvrtka S&T Hrvatska. Mate je nagradu osvojio jer je bez pogreške riješio dvije mature – Matematiku na višoj razini i Informatiku.

– Nisam očekivao dobiti Nagradu za informatiku, zapravo tek sam saznao da se ta nagrada dodjeljuje nakon što su izašli privremeni rezultati matura. Očekivao sam imati pet iz svih predmeta osim Hrvatskog jer mi je to bilo potrebno za upis fakulteta, pa prema tom aspektu mislim da su rezultati bili očekivani, otkrio je Mate za srednja.hr.

Izdvojeni članak

Nagrađeno 29 najboljih maturanata u 2023 godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

‘Znanje s nastave je definitivno pomoglo’

Mate je rasturio i na drugim ispitima mature. Engleski višu razinu riješio je s 97 posto točnosti, Fiziku 92 posto, Kemiju 89 posto, a Hrvatski 63 posto. Za ispite se pripremao, kazao nam je, većinom unutar razmaka samih matura.

– Dakle, za svaku maturu za koju sam se pripremao, to je bilo u prosjeku tri dana. Mislim da je očito da mi je matura iz Hrvatskoga bila najteža, iako iskreno za nju se niti nisam pripremao jer mi nije bila potrebna za upis fakulteta. Većinom sam se samostalno pripremao, ali znanje s nastave je definitivno pomoglo, rekao nam je Mate.

Tijekom srednje škole sudjelovao je na natjecanjima iz Matematike, Fizike i Informatike – algoritmi. Na državnom natjecanju bio je iz Informatike gdje je postigao četvrto mjesto, a bio je i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i na Izbornim pripremama za hrvatsku informatičku reprezentaciju. Uz Nagradu za informatiku, Mate je dobio i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja najboljim maturantima u iznosu od 333 eura. Novac će uložiti u studiranje jer odlazi u Englesku.

Izdvojeni članak
najmaturant Andrej Nikšić

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

‘Hrvatsku mislim posjećivati zbog obitelji’

– Upisao sam ‘Computer Science’ u Cambridgeu u Engleskoj. To je zato što obožavam informatiku i matematiku još od malih nogu. Nisam sto posto siguran što bih htio biti nakon studija, ali trenutno me najviše zanima biti znanstvenik u polju računalnih znanosti. Ne mislim se na kraju studija trajno vratiti u Hrvatsku, ali mislim je posjećivati zbog obitelji, pojasnio je Mate.

O hrvatskom obrazovnom sustavu, rekao nam je, nema baš neko mišljenje. Skoro sve što ga zanima uči doma.

– Meni online nastava i štrajk nisu predstavljali problem jer ionako većinu stvari sam sebe naučim doma. Uz to, online nastava je u mojoj školi, a vjerujem i u ostalim školama bila poprilično dobro organizirana, pa tako mislim da je i na ostale ova situacija minimalno utjecala, zaključio je Mate.

Više o najboljim maturantima:

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.