Pretraga

Dok jedni tvrde da se na B razini Matematike uz kalkulator može dobiti trojka, drugi će sanjati limune i pacijente

A- A+

Ukupno 150 minuta trajao je današnji ispit B razine Matematike na državnoj maturi. Čak 22.312 pristupnika koji su ga prijavili rješavalo je 28 zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora, a najviše ih je bilo s područja Brojevi i algebra. Maturantima s kojima smo porazgovarali polaganje ovog obaveznog predmeta na B razini dovoljno je za upis željenog studija, a kako su nam otkrili, ovogodišnji ispit nije im pravio probleme. Štoviše, nekima od njih bio je najlakši ispit ovogodišnje mature. Ipak, pojedini njihovi vršnjaci su imali dosta dilema u zadatcima s pacijentom i onome s limunom.

Foto: pixabay

Ispit B razine iz Matematike za Sebastiana iz Tehničke škole Čakovec bio je najlakši ispit Matematike u srednjoškolskom obrazovanju. Kaže nam, uz sve obavezne predmete išao je i na Fiziku, Kemiju, Biologiju, Psihologiju i Vjeronauk, ali Matematika na maturi bila je jednostavnija od svih tih ispita.

‘Kalkulator ti je dovoljan za solidnu trojku’

Izdvojeni članak
engleski čovjek

Stigla rješenja iz A i B razine Engleskog jezika mature: Pogledajte prošlogodišnje pragove prolaznosti

– Prosječno sam se na zadatku zadržavao pol pola minute, minutu. Najviše problema sam imao s crtanjem točke C u trokutu gdje površina mora biti 6 cm2, no i on je ubrzo pao, gotov sam bio sat vremena prije predviđenog vremena za rješavanje ispita. Riješio sam sve, i to vjerujem s najmanje učinkom od 90%, procjenjuje optimistični Sebastian koji očekuje peticu.

Na samu pripremu za ovaj ispit nije utrošio previše vremena jer mu je Matematika oduvijek išla, a mišljenja je kako je tome uvelike doprinijela i kvalitetna nastava Matematike u Tehničkoj školi Čakovec.

– Na kraju krajeva, to je B razina, kako se kaže, kalkulator ti je dovoljan za solidnu trojku, smatra Sebastian koji planira upisati Filozofsko-teološki smjer na KBF-u.

S obzirom na očekivanja, ispit je dobro prošao i Veroniki, maturantici Srednje škole Ambroza Haračića u Malom Lošinju.

– Isprintala sam si ispite od prethodne dvije godine i nisam stvarno znala riješiti ništa, kažem stvarno nisam neka s Matematikom. Ali sam danas riješila dosta toga, ne mogu potvrditi da je točno i da sam sigurna u prolaz, ali sam zadovoljna što sam bar nešto uspjela. Najviše su me mučili geometrijski zadatci – još od osnovne škole su mi problem pa tako i na maturi – kao i jednadžbe te nejednadžbe. Pod svim stresom nisam imala volje niti koncentracije za to računati i razmišljati, kaže nam Veronika.

150 minuta za rješavanje bilo je i više nego dovoljno

Izdvojeni članak

Na ispitu iz Povijesti mnoštvo pitanja o ratovima, a među njima i na koju je vojnu operaciju pozivao ovaj plakat?

Vremena je imala i previše jer si, kaže, nije željela stvarati pritisak pa je ono što nije znala ostavila prazno ili ispunjeno polovično.

– S obzirom na to da ću prvu godinu pauzirati, znam da mogu ponovo izaći na maturu pa ispraviti u slučaju da ne prođem ili želim bolju ocjenu, zaključuje Veronika koja ipak očekuje prolazak na ovom ispitu mature.

Ispit B razine Matematike probleme nije stvarao niti Benjaminu iz zagrebačke Škole za cestovni promet.

– Prošlo je OK i osjećam se neutralno. Vidio sam jedan prethodni ispit i činio mi se lakšim nego ovogodišnji. Bilo je dovoljno vremena, a ja sam se pripremao tako sto sam riješio prethodni ispit i išao sam na pripreme. Očekujem barem 2, kaže nam Zagrepčanin.

Za razliku od Benjamina, Luka iz Srednje škole Marka Marulića u Slatini smatra kao je ovogodišnji ispit bio lakši od onoga prethodne godine i on tijekom pisanja nije nalazio na prevelike prepreke.

– Osjećaj nakon ispita je odličan i baš sam opušten. Gledao sam prijašnje testove, tj. maturu 2016./2017. godine, gdje mi se je ispit činio normalne težine, no ova godina je stvarno puno lakša i temelji se na logičnom zaključivanju. Zadatci koji su me malo mučili i imao sam dileme oko njih su grafovi, ali gdje smo morali sami napisati funkciju, otkriva Luka.

Za rješavanje ispita bilo mu je potrebno manje od polovice predviđenog vremena, odnosno 70 minuta i to uz minimalne vježbe.

– Pripremu sam obavio samo jednu i to na ispitu od prošle godine, kaže nam Luka koji planira upisati studij fizioterapije.

‘Pitanje s pacijentom je bilo po meni najlakše pitanje’

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Još malo pa upisi: Provjerite u kojem gradu i fakultetima maturanti najviše žele studirati

Iako Luki, Veroniki i Sebastianu nije bio problematičan, sudeći po količini žalopojki na društvenim mrežama, brojni njihovi vršnjaci imali su poteškoća na zadatku s pacijentom.

– Pitanje s pacijentom je bilo po meni najlakše pitanje. Pacijent u Bolnicu je primljen 13. siječnja te mu je tjelesna temperatura mjerena u 10, 16, 22, 6 h . Morali smo odrediti kada je pacijent otpušten, koliko je mililitara sirupa popio te prosječnu tjelesnu temperaturu. Taj zadatak djeca u osnovnoj školi znaju riješiti, smatra Luka.

Osim ovog zadatka, dijelu pristupnika probleme i poteškoće zadavao je i onaj s limunima, a Sebastian se prisjetio kako je on izgledao.

– U košari je bilo 48 komada voća, 5/8 je bilo jabuka, a 1/3 ostatka su kruške. Ostalo su bili limuni. 1/3 ostatka jest 1/3 od 3/8, a to jest 1/8 krušaka, tako da su limuni 2/8, odnosno u toj košari ih ima 16. Ja sam plakao nad time koliko je jednostavno, zaključuje maturant Sebastian u čijoj školi, baš kao i u preostale tri iz ovoga članka, neregularnosti nije bilo.

Copy link
Powered by Social Snap