Pretraga

Trebam li imati dobre ocjene za studij u inozemstvu?

A- A+

Na spomen studiranja u inozemstvu neka se pitanja postavljaju sama od sebe. S obzirom da se ipak radi o odlasku u drugu državu, odvajanju, ne samo od roditeljskog doma, nego i od vlastite kulture i dobro poznatog okruženja, na sva ta pitanja nužno je pronaći ispravne odgovore. Zato smo se mi obratili agenciji Integral Edukacijski Programi s pitanjem o potrebnom prosjeku ocjena za studij u inozemstvu.

MD Duran, Unsplash

Agencija Integral Edukacijski Programi svoj EDUmarathon koji su trebali održati prebacuju u online svijet. Pridružite se se njihovom EDUmarathon webinaru 24. ožujka od 18h. Sudjelovanje je besplatno, a potrebno se samo prijaviti!

Integral Edukacijski Programi je agencija kojoj se možete obratiti s bilo kojim pitanjem koje imate o obrazovanju u inozemstvu. Osim o sveučilišnim programima vani, znaju sve i rado će vas uputiti na jezične tečajeve, Work & Travel programe, pripravništva u brojnim državama svijeta i drugim oblicima obrazovanja vani.

Budući da je pitanje o uvjetima upisa na studije vani vrlo često među onima koji se interesiraju za studiranje u inozemstvu, pitali smo ih je li potrebno za studij vani imati odličan uspjeh.

Ipak je bitnija motivacija

Iako je odličan uspjeh u srednjoj školi i na maturi prednost, na nekim sveučilištima nije uvjet. Kako su nam rekli, ovisi od programa do programa, no postoji nešto čemu većina stranih sveučilišta daje prednost nad ocjenama. Riječ je o motivaciji za studij.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Posjetili smo nekoliko nizozemskih sveučilišta: Pogledajte kako izgleda studiranje po mjeri studenata

– Za upis studija u inozemstvu nisu najbitnije ocjene i prosjek, već učenikove sposobnosti i motivacija. U većini slučajeva učenici koji se prijavljuju na neki od studija u inozemstvu trebaju napisati motivacijsko pismo, odgovoriti na esejska pitanja o svojoj motivaciji ili imati intervju u kojem će objasniti zašto su odabrali baš to sveučilište i baš taj studij, rekli su nam iz agencije Integral Edukacijski Programi.

Zavirili smo i u uvjete upisa za jedan od studija na njihovom partnerskom sveučilištu – Tilburg University. Učenici koji su završili srednju školu u Hrvatskoj trebaju dostaviti diplomu s mature, certifikat o razini znanja engleskog jezika, ali trebaju i ispunjavati određene karakteristike kako bi su uklopili u profil studenta kojeg traže.

Ambicija za razvoj i otvorenost

A te karakteristike su: motivacija i interesi za različita područja, ambicija i želja za intelektualnim izazovima i osobnim razvojem, otvorenost prema drugim kulturama i sposobnost za uklapanje u multikultularne grupe, visoka razina samomotivacije i samodiscipline, interes za sudjelovanje u malim, interaktivnim grupama i predavanjim, želja za diskusije i debate, interes za razvoj sposobnosti kritičkog mišljenja i analitičnosti.

Ovo je samo jedan od primjera uvjeta za studij u inozemstvu. Za različita druga područja postoje drugi različiti uvjeti, ali iz ovoga je vidljivo kako je velik naglasak upravo na osobnosti kandidata i njegovoj želji za upisom baš tog određenog studija. A iz agencija Integral Edukacijski Programi su nam potvrdili kako je tako na većini sveučilišta s kojima oni surađuju.

Sve informacije na jednom mjestu

Kako smo već napomenuli, EDUmarathon koji se trebao održati u tri hrvatska grada se prebacio u online svijet! Održat će webinar, 24. ožujka u 18h, u kojem će objasniti sve o studijskim programima i studiranju u inozemstvu. To je prilika da dobijete sve informacije o studentskim zajmovima, smještaju, stipendijama i drugim detaljima o studiranju u inozemstvu.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno, a potrebno se samo unaprijed prijaviti. To je moguće putem ovog linka. 

Prijavite se na webinar EDUmarathon!

_______________________________________________________________________________________________

Ovaj članak nastao je u suradnji native tima portala srednja.hr i Integral Edukacijski Programi.