Pretraga

U podne konačne rang liste, do 11:59 možete brisati fakultete

A- A+

Danas u podne bit će objavljene konačne rang liste upisa na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe na visokim učilištima u Hrvatskoj. Svi kandidati do 11:59 trebaju sa svoje liste studija obrisati sve fakultete koje nikako ne bi htjeli upisati, jer upadnu li na neki od takvih, a ne upišu se, fakultet će im to i naplatiti. Drugim riječima, do objave konačnih rang ljestvica na prioritetnim listama trebate imati samo one fakultete koji vas doista zanimaju.

Čekanje je uskoro gotovo, jer će u podne rang-liste za upis na fakultete biti konačne. Svaki kandidat može biti unutar kvote na više odabranih studijskih programa, ali pravo upisa može ostvariti samo za jedan, pored kojeg će pisati riječ Da i upisni broj.

Izdvojeni članak

U srijedu u podne rang liste postaju konačne, kandidati obavezni s liste prioriteta obrisati studije koje ne namjeravaju upisati

Kandidat je obvezan upisati onaj studijski program za kojeg je dobio pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista. Bitno je da do 11:59 svaki kandidat izbriše sa liste sve one fakultete na kojima nikada ne bi htio studirati, a na listi prioriteta moraju ostati samo oni studijski programi koji istog zanimaju i koje je spreman upisati.

To je važno jer će vas računalni algoritam nakon formiranja konačnih rang lista automatski postaviti na fakultet za koji imate pravo upisa, i to po vašoj listi želja. Ukoliko ste se recimo predomislili, i ne želite više upisati fakultet koji vam je na listi, a na njega ste ostvarili pravo upisa, fakultet vam može naplatiti oportunitetne troškove.

Pristupnik mature je obvezan upisati onaj studijski program za kojeg je dobio pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista. Svoju osobnu listu prioriteta nije potrebno potvrđivati TAN brojem niti na bilo koji drugi način, a ona će se objavom konačnih rang lista smatrati vašim konačnim odabirom, nalazi se u obavijesti na stranici Postani student.