Pretraga

Sutra se otvara važan rok za sve koji ove godine namjeravaju upisati fakultet

A- A+

Od sutra (1. veljače) u 9 sati, počinju prijave studijskih programa maturantima i ostalim kandidatima, koji namjeravaju upisati neku od visokoobrazovnih institucija u narednoj akademskoj godini. Rok do kojeg traju prijave nije naglašen, ali valja istaknuti da je prethodnih godina trajao sve do prve objave rezultata ispita državne mature, koji je ove godine na rasporedu 10. srpnja.

Ono što je već utvrđeno je da će se konačne rang-liste u ljetnom upisnom roku objaviti 15. srpnja 2019. godine nakon 16 sati, a u jesenskom upisnom roku 19. rujna, također nakon 16 sati. 

Sve na listi prioriteta neka bude ono što zbilja želite studirati

Izdvojeni članak

Nova pravila nakon 7 godina: Postrožuje se kazna za varanje na državnoj maturi!

U svakom slučaju vremena je i više nego dovoljno da promislite koje ćete studije staviti na listu prioriteta, a najviše ih može biti deset. No, valja već sada naglasiti da na listu stavite samo one fakultete koje zbilja namjeravate upisati.

A zašto? Ako se primjerice dogodi situacija da ne upadnete na svoja prva tri izbora, a zadovoljite kriterije za četvrti, automatski će vam se pokraj tog izbora ispisati Da te upisni broj.

Time postajete obvezni upisati studijski program za kojeg ste dakle dobili pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista.

Ako se pak u takvoj situaciji odlučite oglušiti i ne upisati najviši izbor s liste prioriteta, za koji ste zadovoljili kriterije, dotični vam fakultet može zaračunati oportunitetne troškove u iznosu do pune godišnje participacije koja je primjerice u biomedicinskom području 9.600 kuna.

Podaci o uvjetima upisa dostupni od sutra

Izdvojeni članak
državna matura

Maturanti nemojte propustiti ove rokove: Čeka vas nekoliko značajnih u predstojećem periodu

Već smo naglasili da od sutra imate više od pet mjeseci za vijećanje kako posložiti listu prioriteta, a podaci o uvjetima upisa, bit će dostupni od sutra.

– Prijave studijskih programa započet će 1. veljače 2019. u 9 sati. Svi podatci o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu (2019./2020.), bit će dostupni kandidatima s datumom početka prijava studijskih programa, stoji na web stranici Postani student.

Sve detalje o prijavama studija, kandidati mogu provjeriti na stranici studij.hr, na kojoj su pojašnjeni tehnički i ini dijelovi procesa prijave smjerova.

Ovom prilikom navedimo kako za prijavu ispita na državnoj maturi, imate još 15 dana, odnosno prijave se zatvaraju 15. veljače u 12 sati.

Pogledajte i ostale važne datume, bitne za one koji će ove godine polagati državnu maturu.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.