Pretraga

Umjetna inteligencija riješila je višu razinu mature iz Hrvatskog: Ocjena nas je malo zatekla

A- A+

Umjetna inteligencija u vidu chatbota ChatGPT na ispitu više razine Hrvatskog jezika i književnosti s lanjske mature ostvario je nevjerojatnih 65 posto i tako dobio – trojku. Malo mu je, svega koji bod, nedostajao za četvorku.

državna matura hrvatski esej a 2022

Foto: srednja.hr

Dobar (3). Ocjena je to koju je dobila umjetna inteligencija na ispitu državne mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. I to na višoj razini. Naš mladi podatkovni znanstvenik Ivan Židov htio je testirati popularni alat ChatGPT, o kojem svi bruje otkako je postao dostupan javnosti, na ispitu mature.

Skoro je dobio četvorku

Na prošlogodišnjoj maturi iz Hrvatskog jeziva i književnosti, dakle, ispitu koji se pisao 2022., bilo je potrebno ostvariti minimalno 52 posto riješenosti i maksimalno 67,49 posto za trojku.

ChatGPT je, odgovarajući na pitanja s mature, koja je tom alatu postavio Ivan Židov, uspio je ostvariti čak 65 posto točnih odgovora. Ne, samo da je dobio trojku već je, uz još koji točan odgovor, mogao dobiti i četvorku.

– Službeno sam dokazao da je ChatGPT pismeniji od mene, našalio se Ivan Židov na društvenoj mreži Linkedin.

Izdvojeni članak

Maturanti, pozor: Krenula je probna matura, NCVVO je objavio ispite

Riješio je jedan dio ispita

Napomenimo kako se prošle godine ispit iz Hrvatskog jezika i književnosti sastojao od dva dijela. Jedan, onaj lako mjerljivi dio je test jezika i književnosti, a drugi je esej. Alat umjetne inteligencije, chatbot ChatGPT, riješio je, logično, test.

Za sve koji to žele provjeriti, evidentirao je bazu odgovora koje mu je dala umjetna inteligencija. Odgovore možete vidjeti ovdje, a prošlogodišnjem ispitu mature iz Hrvatskog jezika i književnosti te pripadajućim rješenjima i točnim odgovorima možete pristupiti na ovoj poveznici.