Pretraga

[VIDEO] Priprema za maturu: Sve što trebate znati o liku i djelu A.B. Šimića

A- A+

Kad smo svoje čitatelje putem ankete upitali koju lektiru nikako ne bi voljeli dobiti na maturi, polovica njih odgovorila je kako bi im mrsko bilo analizirati neko od djela hrvatskog pjesništva. U tu skupinu djela koja bi mogla biti zadana na maturi spadaju i pjesme A.B. Šimića. Udruga iTHEom, koja inače učenike priprema za maturu putem YouTubea, snimila je video u kojoj iznosi analizu tri Šimićeve pjesme i otkriva vam sve što trebate znati ako vam se njegovo djelo ‘potkrade’ na maturi.

Screenshot: YouTube

Udruga iTHEom objavila je novi, peti po redu, video kojim pomaže maturantima u pripremi za Državnu maturu iz hrvatskoga jezika. Ovog se puta ekipa Splićana pozabavila pjesnikom Antunom Brankom Šimićem. Kažu, u razgovoru s maturantima, shvatili su da im pisanje o poeziji ne leži baš najbolje.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Video sažetak ‘Kiklop’ olakšava pisanje eseja na državnoj maturi

Šimić pristiže u pomoć pjesniku 

Kako bi djelo smjestili u određeni kontekst, i ovoga puta svoj su video započeli s predstavljanjem života i stvaralaštva A. B. Šimića. Ako vjerno pratite YouTube kanal Udruge iTHEom, možda ćete zamijetiti novo lice koje vam se obraća, a to je Lucija Andreis, jedna od predsjednica Udruge, Korčulanka kojoj tu i tamo u videu pobjegne pokoji akut i izrazito meko ć. 

– Lucijino izlaganje prekida zabavni skeč u kojem lažni A. B. Šimić pristiže u pomoć Mladom Pjesniku koji nikako ne uspijeva sklepati ni prvi stih nove pjesme. U videu su debitirali Ante Jure Kozina, u ulozi Šimića, i Karla Kozina, u ulozi Baterije, a od poznatih lica pojavljuje se Robert Aralica, zaljubljeni Ugo iz prethodnog videa Udruge za Dunda Maroja, koji je i ovog puta zaslužan i za svu glazbu koja se u videu može čuti. Nakon skeča, Lucija analizira tri pjesme slavnog hrvatskog ekspresionističkog pjesnika iz njegove zbirke Preobraženja – Hercegovinu, Povratak i Molitvu za preobraženja, objašnjavaju iz iTHEoma.

Izdvojeni članak

Udruga iz Splita snimila novi video za maturu: Na redu je Dundo Maroje

I u sljedećem videu obrađuje se pjesništvo 

Važno je za napomenuti da ispod videa postoje i natuknice najvažnijih informacija izrečenih u video, koje vam mogu pomoći u boljem usvajanju ovog sadržaja. 

– Svu montažu odradila je naša Laura iz prethodnoga videa, Dorotea Grgatović, a ne treba zaboraviti ni one iza kulisa koji su pisali tekst i scenarij: Anđelu Bandić, Andreu Jović, Andreu Knezović i Kristinu Šimić, napominju iz Udruge. 

Kako se bliži se matura, Splićani planiraju ubrzati i tempo kojim će se objavljivati novi video uraci. 

– Ekskluzivno možemo najaviti da će tema sljedećeg videa ponovno biti pjesnik, kažu nam iz iTHEoma.
Ako imate neki prijedlog kako poboljšati video ili želite vidjeti kreativnu analizu nekog djela, možete im putem Facebooka ili mailom na [email protected] poslati poruku.