Pretraga

Uskoro kreće najveće natjecanje za strukovnjake u ovom dijelu Europe: Evo kako će izgledati

A- A+

Državno natjecanje strukovnih škola dobiva novi i suvremeniji koncept. Konačno je usklađeno sa standardima svjetskih natjecanja mladih u vještinama, a održat će se krajem ožujka u Zagrebu. Organizatori poručuju kako će to ujedno biti i najveće strukovno natjecanje za učenike u ovom dijelu Europe.

Screenshot: YouTube

Državno natjecanje strukovnih škola ove godine dobiva novo ruho. Pod nazivom WorldSkills Croatia 2019., bit će to najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Ovaj novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama.

Na natjecanju će sudjelovati oko 400 najboljih učenika strukovnih škola

Izdvojeni članak

Tko je sretniji u školi, gimnazijalci ili strukovnjaci? Podaci će vas itekako iznenaditi

Oko 400 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u 44 strukovne discipline u kojima će prezentirati stručne kompetencija te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za svoje strukovno zanimanje.

Spomenute discipline obuhvatit će tradicionalne struke poput frizerstva, zidarstva, slastičarstva i pekarstva, ali i neke suvremenije, poput robotike i mehanike.

Tehničke opise i modele zadataka za svaku od 44 discipline možete pronaći na ovoj poveznici. Kako će natjecanje otprilike izgledati možda se najbolje može vidjeti iz modela zadatka. Uzmimo za primjer disciplinu Kozmetička njega, gdje je tema ‘Beauty koncept njege lica i tijela za buduću mladenku’. Testni projekt uključuje šest modula – osobnu pripremu, pripremu radnog mjesta i klijenta; njegu lica; njegu ruku; klasičnu masažu tijela; estetsko uređivanje lica i nogu (depilacija nogu i makeup za vjenčanje) te završnu prezentaciju. Natjecatelji će na državnom natjecanju odraditi zadatke u dva dana radeći ukupno 12 sati.

U nadolazećem razdoblju na portalu srednja.hr detaljnije ćemo opisati kako će izgledati natjecanja i zadaci u pojedinim disciplinama.

Povezivanje poslodavaca i učenika

Izdvojeni članak

[Glas profesorice] Trogodišnja strukovna škola koja ruši sve predrasude

Iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), koja organizira natjecanje, ističu kako je želja u svaku disciplinu uključiti izvrsne poslodavce koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole.

– Osim već spomenute poveznice sa strukovnim školama, čime poslodavci doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnog sustava, sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je i od načina da se postigne dugoročni cilj osiguranje povećanja zapošljivosti učenika koji su sudjelovali na natjecanjima te demonstrirali svoje vještine mogućim budućim poslodavcima, poručuju organizatori iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Očekuje se preko 15.000 posjetitelja

Izdvojeni članak

Doznajemo koji strukovni smjerovi sljedeće školske godine ulaze u eksperimentalnu provedbu dualnog obrazovanja

Državno natjecanje učenika strukovnih škola, WorldSkills Croatia 2019., trajat će čak dva dana, od 26. do 28. ožujka 2019. godine. Samo natjecanje održat će se na Zagrebačkom velesajmu i prostirati se kroz šest paviljona, dakle u prostoru od 15.000 m2. Organizatori očekuju preko 15.000 posjetitelja iz Hrvatske, ali i inozemstva.

Natjecanje, kako smo spomenuli, organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja posjeduje dugogodišnje iskustvo organizacije državnih strukovnih natjecanja u Hrvatskoj.

– Agencija je osmislila novi model natjecanja i kao platformu za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata kroz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja (financijske donacije, osiguravanje opreme i alata, nagrade, sudjelovanje u prosudbenim povjerenstvima, itd.) kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki, zaključuju iz ASOO-a.

Uskoro kreće najveće natjecanje za strukovnjake u ovom dijelu Europe: Evo kako će izgledati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap