Pretraga

Državna prvakinja u frizerstvu otkrila nam koje su tri brze ‘zurke’ idealne za školu

A- A+

Zamislite da odrađujete jedan od najvažnijih testova u životu i to usred ogromne dvorane, a pritom vas promatra na tisuće prolaznika. Mnogi bi pod takvim pritiskom teško izdržali, a upravo je takva bila atmosfera na ovogodišnjem državnom natjecanju učenika strukovnih škola, WorldSkills Croatia 2019. Ipak, pod pritiskom nije popuštala Marina Tunić, učenica 3. razreda Srednje škole Dugo Selo. Natjecala se u disciplini frizerstvo te je u konkurenciji učenika iz čitave Hrvatske odnijela prvo mjesto. Porazgovarali smo s Marinom koja nam je otkrila koje su tri brze frizure idealne za školu.

Marina Tunić | foto: press, WorldSkills Croatia 2019.

Od 12 učenika pozvanih na WorldSkills Croatia u disciplini frizerstvo, najbolja je bila Marina Tunić, inače učenica trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo. Od ukupnih 100 bodova na natjecanju je ostvarila 93,25. Zadatci koji su se odrađivali kroz dva dana i nekoliko modula nisu bio nimalo jednostavni.

– Prvi dan natjecanja izrađivala sam žensku frizuru na dugoj, obojenoj i raspuštenoj kosi prema zadanoj fotografiji. U tom modulu A morala sam pokazati svoju kreativnost u bojanju i izbjeljivanju kose. Frizura je morala biti natjecateljskog karaktera, te što sličnija fotografiji. Modul B bio je vjenčana frizura na dugoj kosi s određenim težištem na glavi. Izrada takve frizure zahtjeva moderan pristup. Frizura je morala biti natjecateljskog karaktera, odnosno da završni izgled frizure ima dozu ekstravagancije te je morao težiti čistim i urednim linijama. I u ovom smo modelu mogli pokazati svoju dozu kreativnosti. Drugi dan, i posljednji modul C bilo je moderno muško šišanje/ulična moda prema zadanoj fotografiji. Od nas natjecatelja se očekivao moderan pristup šišanja i bojenja,te oblikovanja frizure, pojašnjava nam Marina.

Ključna je za pobjedu bila dobra priprema

Izdvojeni članak

[FOTO] Tisuće ljudi na zatvaranju državnog natjecanja strukovnih škola

Činjenica da je morala biti dobro skoncentrirana dva dana jer je toliko trajalo natjecanje, a istovremeno ju je tijekom izvođenja zadataka promatralo tisuće posjetitelja natjecanja, kaže, nije joj bila problematična.

– Kada radite nešto s voljom i ljubavlju onda vam ništa nije teško, veli Marina.

Frizerstvo ju je oduvijek privlačilo pa se je tako i odlučila upisati taj srednjoškolski smjer. Već je i prošle godine sudjelovala na jednom frizerskom natjecanju, ali svako od njih posebno je iskustvo. Pobjeda na ovogodišnjem državnom natjecanju strukovnih škola dodatan je vjetar u leđa ovoj budućoj frizerki.

– Kada sam saznala da sam prva, bila sam stvarno sretna i ponosna na sebe, jer se dva mjeseca rada i truda isplatio. Volja, motivacija, ali i brojna usavršavanja ključ su uspjeha i bez tih komponenti nije moguće uspjeti. Za mene je ovo dobra motivacija da postignem što bolje rezultate na budućim natjecanjima, otkriva Marina.

Kao što je već spomenula, pobjeda joj nije pala s vedra neba, već se za nju pošteno trudila i mjesecima prije samog natjecanja.

– Za ovakav tip natjecanja najbitnije su pripreme. Svaki dan treba raditi i vježbati istu frizuru više puta da se ta frizura dovede do savršenstva. Mentorica Mirjana Šturm aktivno me je pripremala dva mjeseca za državno natjecanje i na kraju smo bile odličan tim, ocjenjuje mlada frizerka.

Marina Tunić | foto: press, WorldSkills Croatia 2019.

Marina planira ostati u Hrvatskoj, a otkrila nam je tajnu dobre frizure

Izdvojeni članak

[FOTO] Krenuo najveći test za učenike strukovnih škola u Hrvatskoj

Bliže se upisi u srednje škole. Iako već dugi niz godina najveći interes vlada za gimnazijama, Marina svima preporučuje smjer frizer. Mišljenja je da je riječ o lijepom i cijenjenom zanimanju, s kojim ne bi trebao biti problem. Velike planove po pitanju svoje budućnosti i zaposlena ima Marina.

– Paniram ostati u Hrvatskoj. Velika mi je želja otvoriti svoj salon, a nadam se da ću u tome i uspjeti, rekla nam je naša sugovornica.

Za kraj, morali smo Marinu zamoliti i da nam otkrije nekoliko trikova koji vode do dobre frizure te svoje preporuke za idealnu frizuru za školu.

– Da bi kosa dobro izgledala potreba je profesionalna briga i njega same strukture kose i samog vlasišta. Odgovarajućom njegom dobivamo lijepu i zdravu kosu. Što se tiče idealnih frizura za školu – uz lijepu i njegovanu kosu, koja je dobro stilizirana šišanjem dovoljno ju je nositi raspuštenu s laganim valovima ili skupljena u visoke repove te niske razbarušena punđice primjerene dnevnom stilu frizure, savjet je najbolje mlade frizerke u Hrvatskoj.