Pretraga

3 savjeta za kupnju novog bicikla

A- A+

Lijepo vrijeme je već tu, još samo da malo zatopli i mnogi će krenuti na svoju prvu proljetnu vožnju biciklom. Oni koji su skrivali svoj bicikl u šupi, na tavanu ili u podrumu trebaju provjeriti kočnice, napumpati gume i spremni su za krug oko kvarta. Neki drugi pak razbijaju kasice prasice ili gnjave roditelje da im kupe novi bicikl. Za sve one koji su u dilemi koji bicikl kupiti srednja.hr je složila tri glavna savjeta.

1. Kupite bicikl kakav vam zaista treba

U dućanima po Hrvatskoj najviše ima “gradskih” MTB (mountain bike) bicikala. Radi se o biciklima koji su za sve one koji se uglavnom voze po gradskom asfaltu, ali ponekad požele zaprljati bicikl u prirodi. Recimo da je ovaj tip bicikla “zlatna sredina”. Ukoliko imate u planu koristiti bicikl samo na gradskom asfaltu onda su za vas gradski bicikli, koji se lako prepoznaju po većim i tanjim gumama, te svakakvih dodacima kao što su blatobrani, košarice, svijetla.

Ukoliko ste tip osobe koja uživa u vožnji po prirodi onda pogledajte “downhill” bicikle. Oni su nažalost često puno skuplji, ali zato sa njima možete popeti i spustiti se s bilo kojeg brda u vašoj blizini. Poanta je da kupite tip bicikla koji će odgovarati terenu i brzini kojom se vi volite voziti.

2. Prepoznajte kvalitetan paket

U dućanima ima na stotine različitih bicikala svakakvih cijena i teško je pogoditi kakav bicikl kupiti, i za koje novce. Prvo pravilo kada gledate bicikl za rekreaciju – nikako amortizeri. Amortizeri (prije svega stražnji) su na biciklima ispod 4000 kuna samo tu kako bi vas privukli na kupnju, te često znače ga je proizvođač štedio na svim ostalim dijelovima kako bi mogao ubaciti te “zamke” u skromni budžet.

Najbolji način da na prvu procijenite kvalitetu bicikla je pogled na “mašinicu”, ili stražnji mjenjač na biciklu. Logika je jednostavna. Proizvođaču se ne isplati staviti “mašinicu” (koju malo tko gleda) od par stotina kuna na bicikl ako nema namjeru uložiti i u ostale komponente na biciklu. Ako vidite najslabiji model Shimano “mašinice” na biciklu onda su velike šanse da su i ostali dijelovi bicikla jeftini.

Shimano “mašinice”, od najslabije prema najboljoj nose nazive, Shimano SIS, Shimano Acera, Shimano Alivio, Shimano Deore, Shimano Deore LX, Shimano Deore XT. Shimano SIS je čest na biciklima slabije kvalitete i treba ga izbjegavati, dok sa Shimano Alivio “mašinicom” i kvalitetnijima možete biti prilično sigurni da kupujete dobar bicikl.

 Shimano SIS, samo na najjeftinijim biciklima

3. Nemojte zaboraviti sigurnost

Svijetla su nužna na svakom biciklu. Već sa sumrakom dolazi ogromno smanjenje vidljivosti na cesti, te se povećava šansa da vas netko teži i brži na cesti ne vidi.

Kaciga je prilično ne herojski detalj za svakoga na biciklu, ali mnogi koji su razbili glavu prilikom pada sa bicikla voljeli bi da su bili manje heroji, a više oprezni. Za male novce možete naći kacigu koja vam možete spasiti vrijedan život.

Lanac, sajla, Ulock ili kakav god sigurnosti sustav kupili, nemojte na njemu štediti. Krađe su česte. Policije uspije vratiti tek svaki četvrti ukradeni bicikl, a i tada je pitanje u kakvom stanju. Investicija od par stotina kuna vam se možda čini velika, no sjetite se koliko ste platili cijeli bicikl.

Neka vam cesta pokloni još puno sigurnih okretaja pedala. Nemojte zaboraviti na oprez i sigurnost 🙂