Pretraga

8 ludih razloga zbog kojih biste i vi sutra trebali izaći na ulicu za kurikularnu reformu

A- A+

Kako se i godinu dana nakon velikog prosvjeda održanog zbog kurikularne reforme stvari nisu pomaknule s mrtve točke, 1. lipnja, a zbog istog razloga održava se novi prosvjed pod motom ‘Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma’. Za sada je potvrđeno kako će se prosvjedna akcija održati u šest hrvatskih gradova, a mi vam donosimo osam razloga zašto biste se i vi trebali pridružiti prosvjedu.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

1. Godinu dana od prosvjeda u kojem je diljem Hrvatske sudjelovalo otprilike 50 tisuća ljudi, stvari se oko obrazovne reforme nisu pomaknule s mrtve točke. Natječaj za nove članove Ekspertne radne skupine raspisan je tek u travnju ove godine. Kako trenutnu situaciju komentiraju mladi, na čije živote reforma obrazovanja najviše utječe, možda najbolje pokazuje sljedeći video.

Izdvojeni članak

Hrvatska može bolje: ‘Tražimo ostavku ministra Barišića i Dijane Vican’

2. Održan je sastanak Ekspertne radne skupine u koju je od 12 članova odabrano njih samo 7, uz to da jedan član, Mirko Ruščić, nije zadovoljio uvjete natječaja, kao što smo otkrili i pisali. Rušćić je, naime, da bi bio izabran za člana ERS-a u svojoj kategoriji, morao zadovoljiti uvjet izbora u znanstveno-nastavno zvanje u polju pedagogije, ili metodike, dok je on izabran u znanstveno-nastavno zvanje docenta za znanstveno područje prirodnih znanosti, polje biologija, grana botanika. Prema tome, trenutna radna skupina ima manje od polovice potrebnih članova (6/12). 

3. Ministar Barišić je čitavo vrijeme kritizirao ministra Mornara kazavši kako prilikom odabira prošle Ekspertne radne skupine nije proveden javni natječaj. No, sudeći prema riječima dijela članova Povjerenstva za provedbu strategije, Barišićev natječaj uopće nije bio transparentan. Naime, glasačima za članove ERS-a nikada nisu bili dostavljeni dokumenti prijavitelja na natječaj, već su ih mogli dobiti na uvid samo u Ministarstvu, par sati prije glasovanja. Josip Milat podnio je ostavku na mjesto člana Posebno stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije upravo iz tog razloga. O sličnome razmišlja i Vedran Mornar, koji čeka da se donese Akcijski plan za cijelu Strategiju, a nakon toga će odlučiti hoće li nastaviti dalje raditi u tom tijelu.

4. Akcijski plan Buljan Culej i ostalih prijavitelja na natječaj Ministarstvo nikada nije službeno objavilo, tako da je nemoguće ustvrditi je li Buljan Culej zaista bila najbolji kandidat. Plan je uručen samo novinarima koji su sudjelovali na konferenciji održanoj u Ministarstvu, uz napomenu kako je to samo plan koji je Buljan Culej predala prilikom natječaja, te da će se raditi novi akcijski plan.

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

5. Nikada službeno nije objavljeno tko su članovi podpovjerenstva koje je predložilo Jasminku Buljan Culej za novu voditeljicu Ekspertne radne skupine. Mediji su to sami doznali i neslužbeno objavili, kao i imena kandidata koji su se prijavili za voditelje ERS-a. Ministarstvo nam na ovo, kao i brojna druga pitanja, nije odgovorilo.

6. Predsjednica povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, Dijana Vican, kazala je kako je Buljan Culej bila daleko najbolji kandidat za voditeljicu ERS-a. Kasnije je na istoj konferenciji novinarima priznala kako osobno nije vidjela niti životopis niti akcijski plan Jasminke Buljan Culej prije no što je izabrana za voditeljicu ERS-a.

7. Miroslav Radman, član Povjerenstva koji je sudjelovao u izboru kandidata za članove ERS-a, priznao je kako za Jasminku Buljan Culej glasao samo zato što ju je upoznao osobno u Splitu, a s Borisom Jokićem nije se imao prilike osobno upoznati. Također, kazao je i da je sam predložio da ne sudjeluje u izboru kandidata, te da je nazočio samo na dvije sjednice Povjerenstva, a o ostalima se informirao putem dostavljenih mu izvješća. 

8. Krajem prošle godine, Povjerenstvo za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja objavilo je svoje Izvješće u kojem je iznijelo deset preporuka za nastavak reforme odgoja i obrazovanja na razini predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. Riječ je o dokumentu na temelju kojeg su rađene sve daljnje aktivnosti u vezi kurikularne reforme. Na kraju tog Izvješća navedeno je svih 14 članova Povjerenstva uz predsjednike, Dijanu Vican i Matka Glunčića. Iako su svi navedeni (bez vlastoručnih potpisa) u formi potpisnika Izvješća, saznali smo kako ne stoje svi članovi Povjerenstva iza objavljenog Izvješća, tj. nisu ga svi potpisali Jedna od članica povjerenstva, Mirela Lekić i sama nam je potvrdila kako ga nije potpisala, a samo Ministarstvo obrazovanja ni nakon pola godine nije nam odgovorilo odgovorilo na pitanje tko je Izvješće u konačnici potpisao, odnosno, koji članovi Povjerenstva iza njega stoje. Povjerenica za informiranje naložila je još u veljači da riješi naš zahtjev u roku osam dana, ali do danas nismo dobili odgovore na pitanja.