Pretraga

Hrvatska može bolje: ‘Tražimo ostavku ministra Barišića i Dijane Vican’

A- A+

Godinu dana od okupljanja nekoliko desetaka tisuća ljudi na ulicama diljem Hrvatske, ponovno se 1. lipnja izlazi na ulice zbog kurikularne reforme. Inicijatori ‘Hrvatska može bolje’ i GOOD inicijativa su u svrhu najave svojih aktivnosti u sljedećih nekoliko dana održali konferenciju za novinare, poručivši vladajućima da traže razrješenje ministra Pave Barišića, razrješenje Dijane Vican kao predsjednice Posebnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, te ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Tijekom proteklih 12 mjeseci, strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije i njena provedba bila je ugrožena, smatraju inicijatori nove prosvjedne akcije ‘Hrvatska može bolje’, koja će se održati 1. lipnja u središtu Zagreba.
Kažu, obrazovanje nije postalo nacionalni prioritet unatoč zahtjevima javnosti i predizbornim obećanjima političkih stranaka, a unatoč povećanju izdvajanja iz državnog proračuna za obrazovanje od 14 posto, kurikularna reforma i dalje se uopće ne provodi.

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

‘Donositelje odluka trebamo podsjetiti da rade svoj posao, kada ga oni sami očito ne rade’ 

Podsjećaju i da je Europska komisija upozorila da je ‘reforma revidirana, a provedba znatno odgođena’ te je preporučila da se proces nastavi ‘u skladu s izvornim ciljevima’, odnosno ciljevima zbog kojih su i sami građani prije godinu dana izašli na ulice. 

 – Obrazovanje je na meti različitih interesnih i ideoloških skupina koje žele nametnuti svoje stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizacijskim dosezima, poručuju organizatori akcije. 

Tako su od 30. svibnja do 1. lipnja organizirali niz akcija za nastavnike, učenike, i sve ostale zainteresirane, poput predstava, radionica i online edukacija. Među njima je i 1. lipnja tribina ‘Godinu dana nakon Hrvatska može bolje: Gdje smo sada?’, na koju su inicijatori, osim sindikata i raznih udruga koje se bave obrazovanjem pozvali i Dijanu Vican i ministra Barišića, no potvrdu o dolasku nisu dobili. Konačno, odlučeno je i da će se od 18 do 19:30 tog istoga dana u središtu Zagreba organizirati prosvjedna akcija s jasnim ciljem. 

 – Cilj te prosvjedne akcije je zapravo podsjetiti donositelje odluka da građani stvarno brinu o obrazovanju, da vide obrazovanje i dalje kao prioritet i da neće pustiti ovakva odgađanja. Mi smo tu kao korektivni faktor koji ih očito treba podsjećati da rade svoj posao, kada oni to sami ne rade, kazala je Martina Horvat iz GONG-a.

Izdvojeni članak

Vican i Barišić tvrde da je ERS izabran transparentno, no akcijski plan Buljan Culej ostaje tajna

GOOD inicijativa: ‘Barišić pogoduje različitim klijentelističkim i interesnim skupinama’ 

Zbog svega navedenog, inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ i GOOD inicijativa zahtjevaju od Andreja Plenkovića razrješenje ministra Pave Barišića. Smatraju, osoba koja je pod teškim teretom sumnje na plagijat, ne bi smjela voditi hrvatski obrazovni sustav, no to nije jedini razlog spomenutog zahtjeva. 

– Odlukama i prijedlozima ministra Barišića pogoduje se određenim interesnim skupinama s jasnom financijskom koristi kroz prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, poručili su organizatori. 

Dodaju kako se marginalnim političkim opcijama na pladnju predaje vođenje sustava obrazovanja. 

– On pogoduje različitim klijentelističkim i interesnim skupinama. Ministar Barišić tako mijena zakon kako bi on mogao biti neprocesuiran, on mijenja zakon kako bi rektor Boras mogao ostati na mjestu rektora i nakon 65 godine. To je nešto na što mi ne možemo pristati, to je nešto na što građani ne smiju pristati, riječi su Marka Kovačića iz GOOD inicijative.

Izdvojeni članak

Sprema se novi veliki prosvjed zbog kurikularne reforme

Vican je u dva navrata priznala da nije čitala ključne dokumente

Zatražili su i razrješenje Dijane Vican, predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, koja uz ovu, obavlja i niz drugih funkcija – predsjednica je Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, rektorica Sveučilišta u Zadru, predsjednica Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje, predsjednica Sektorskog vijeća za odgoj, obrazovanje i sport; voditeljica je poslijediplomskih doktorskih i specijalističkih studija te je navedena kao nositeljica 15 kolegija na četiri različita visoka učilišta u dvije države.

– Dijana Vican odgovorna je za netransparentnost procesa izbora voditelja i članova Ekspertne radne skupine, kojeg je učinila tajnim za javnost. Također, snosi odgovornost jer je proces učinila netransparentnim i tajnim i za članove vlastitog Posebnog stručnog povjerenstva koje je donosilo odluku o izboru članova navedene radne skupine, kažu organizatori prosvjedne akcije. 

Smatraju, Vican je u više navrata pokazala je kako nije zainteresirana baviti se reformom obrazovanja, javno naglašavajući kako nije niti pročitala dokumente o kojima je donosila odluke. 

– Ja bih samo htio podsjetiti da je profesorica Vican u dva navrata jasno rekla medijima da nije čitala niti jedne dokumente, niti dokumente Jokićevog ERS-a, niti dospjele prijave za članove i članice ekspertne radne skupine, kazao je Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja, te se zapitao ima li Vican uopće vremena za kurikularnu reformu, budući da obavlja još 15 različitih funkcija.

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

‘Od cijelog procesa mogao se napraviti primjer dobre prakse, a političari su opet napravili ‘slučaj’ 

Kao posljednji zahtjev, inicijativa Hrvatska može bolje i GOOD inicijativa traže da se ponovi natječaj za voditelja i članove Ekspertne radne skupine

– Izbor i kriteriji po kojima su birani voditelj i članovi Ekspertne radne skupine nisu jasno obrazloženi niti Posebnom stručnom povjerenstvu niti javnosti. Dok iz Ministarstva ističu besprijekornost natječaja, neki od izabranih članova ERS-a nisu udovoljili jednom od dva postavljena uvjeta natječaja, poručuju organizatori. 

Dodaju kako je imenovanjem Jasminke Buljan Culej za voditeljicu Ekspertne radne skupine narušeno načelo neovisnosti ERS-a, jer je odnedavno je zaposlena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje je zaduženo isključivo za administrativnu podršku ERS-u. 

– S obzirom na zainteresiranost javnosti za Cjelovitu kurikularnu reformu, od cijelog procesa mogao se napraviti primjer dobre prakse, a političari su opet napravili ‘slučaj’, poručili su organizatori, koji su se nakon konferencije za medije uputili u Muzej prekinutih veza, kojemu su simbolično poklonili uokvirenu parolu ‘Hrvatska može bolje’.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u 17 je sati najavilo konferenciju za medije, čiji ćete prijenos uživo moći pratiti na Facebook stranici portala srednja.hr.