Pretraga

Kakva akcija: Učenici pored škole zasadili veliki voćnjak, plodove će moći ubirati i svi građani

A- A+

Srednja škola Bartola Kašića u Grubišnom Polju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji izvodi razne smjerove, a među njima je i onaj pod nazivom poljoprivredni gospodarstvenik. Ti učenici, upravo zahvaljujući radnoj akciji u kojoj su sami sudjelovali, dobili su novi poligon za učenje. Naime, posadili su veliki voćnjak na zemljištu škole.


Od malih nogu učimo kako ‘jabuka na dan tjera doktora iz kuće van’, što je izreka koja se koristi kako bi se istaknula važnost voća u svakodnevnoj prehrani i benefiti voća na zdravlje. Voće je posebno važno uključiti u prehranu djece i mladih, a za nekoliko godina generacije učenika Srednje škole Bartola Kašića u Grubišnom Polju pod odmorom će ga moći ubirati direktno sa stabala.

U plodovima će uživati i građani

Naime, proteklih dana učenici te škole s mentorima Dejanom Krauzom, Snježanom Vrabec i Marijom Madjeruh posadili su ukupno 24 voćke na školskom poljoprivrednom dobru. Ono što je posebno zanimljivo je da će se plodovima moći zasladiti i svi građani.

– Održivi razvoj lokalne zajednice počiva na suradnji građana i institucija s ciljem povećanja kvalitete života u zajednici. Već dugo prisutna ideja javnog voćnjaka napokon je krenula sa svojom realizacijom. Slatkim plodovima krušaka, trešanja, jabuka, višanja, šljiva i marelica kroz koju godinu moći će se sladiti ne samo učenici naše škole već i svi građani Grubišnog Polja, navode iz škole.

Izdvojeni članak

Učenici kroz praksu sve sami uzgajaju i proizvode: ‘Nema straha za opstanak poljoprivrede u Slavoniji’

Voćnjak će biti svojevrsna učionica

Dodaju i da je projekt zamišljen je kao jedna lijepa zelena priča o suradnji i suživotu škole s lokalnom zajednicom na dobrobit svih uključenih. Osim što će se učenici i građani zasladiti plodovima, voćnjak će biti i poligon za obrazovanje učenika.

– Kako bi priču u potpunosti zaokružili, u planu je opremanje učionice na otvorenom, postavljanje klupa, koševa za otpad i info ploče. Cijeli prostor koristio bi se kao poligon za učenje naših učenika, nastavu na otvorenom, ali i u edukativne svrhe naših mlađih sugrađana koji bi mogli sudjelovati u tematskim radionicama vezanim uz uzgoj i njegu voćaka. Kad se spoji snaga zemlje i sunca s vrijednim rukama naših poljoprivrednih gospodarstvenika baš ništa nije neostvarivo, poručili su iz Srednje škola Bartola Kašića u Grubišnom Polju.