Pretraga

Apokaliptično stanje u WC-ima: Učenici pokušali donirati toaletni papir školi pa tvrde da su skoro dobili ukore

A- A+

Koronavirus uzrokuje virusnu bolest koja se manifestira simptomima sličnim gripi. Brzo se širi, a kako je već pojasnilo Ministarstvo zdravstva, u nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti. Stanje u Hrvatskoj nije alarmantno – trenutno je zaraženo petero ljudi. Kako bi tako i ostalo jedna od najvažnijih preventivnih mjera, baš kao u slučaju ostalih virusa, pranje je ruku. Zato je i Ministarstvo obrazovanja poslalo uputu školama, a jedna od glavnih preporuka je da se učenici redovito peru ruke sapunom i vodom. No, nije tajna da u brojnim školama nema niti tople vode, ali niti sapuna. Je li se stanje popravilo nakon što je koronavirus stigao u Hrvatsku, a Ministarstvo poslalo školama preporuke, provjerili smo među učenicima.

– Idem u Hotelijersku školu u Zagrebu. Mi nemamo ni tople vode ni sanitetska i dezinfekcijska sredstva, škola nam govori da nema novca za sve to. Mnogo nas se boji koronavirusa, jedna je od niza poruka koje smo danas zaprimili od učenika, a nakon što smo ih na Instagramu pitali kakvo je stanje s higijenskim potrepštinama nakon upute da učenici moraju redovito prati ruke sapunom ili koristiti dezinficijense na bazi alkohola.

Izdvojeni članak

Kroz šest pitanja studenti farmacije pojasnili sve što morate znati o koronavirusu: Razbijaju najčešće mitove

Iako su nam iz gradskog ureda Grada Zagreba kazali kako je novac za higijenske potrepštine za škole uvijek osiguran, nedostatak tih potrepština potvrđuje i njena kolegica.

– Sapuna nema već dvije godine, a kada se pojavi ona bočica, ode u roku od par dana, a da ne pričam o papiru. Što se tiče koronavirusa, svi se šale, ali primijetila sam još prošli tjedan da neki učenici nose maske. Također, jedan od profesora bio je u Italiji pa u par škola i našoj ne smije dolaziti na nastavu, kaže nam druga učenica Hotelijersko-turističke škole Zagreb.

‘Za virus nam govore da je fake news’

Najosnovnijih higijenskih potrepština nema ni u Tehničkoj školi Kutini, a to dokazuju i fotografije koje nam je poslala jedna od učenica.

– Nema apsolutno ničega, a u školu je došao dopis da moramo prati ruke i održavati higijenu. Pitamo se s čime, sami si od kuće nosimo sapun. Učenici su već navikli na ovakve uvjete, ali djevojkama naše škole jako smeta što nemamo osnovne uvjete. Ravnatelja to ne dira previše, iako su mu razrednici to spočitavali, kaže nam učenica iz Kutine.

Tehnička škola Kutina/fotografija čitatelja

Učenica OŠ Lovre pl. Matačića u Zagrebu kaže kako u školi nema ni tople vode ni sapuna, ali u svakoj učionici nalaze se dezinfekcijska sredstva.

– Ipak, nitko ih ne koristi, iako bi profesori trebali inzistirati na tome, pogotovo drugi sat jer je nakon tog sata doručak. Nemamo ni WC papira nigdje u cijeloj školi, ali svi smo već navikli na tu situaciju jer je isto već više od osam godina, pa nema prevelike panika. Oni koji su baš, baš zabrinuti, sami koriste te dezinfekcijske pumpice, kaže nam jedna osmašica te zagrebačke škole.

Prema riječima učenika OŠ Jabukovac, ni ondje nema higijenskih potrepština.

– Za koronavirus nam u školi nam u školi govore da je to fake news, da je izašlo 2015. Naša škola nema sapuna ni papira u WC-ima, a kamoli dezinfekcijska sredstva. Djeca domaru govore da nemamo ništa u WC-ima, a on kaže ‘boli me briga’, požalio nam se jedan učenik te škole.

Ruke se peru i na ulazu u školu

Izdvojeni članak

Ministarstvo poslalo novu uputu školama zbog koronavirusa: Evo tko ne bi trebao dolaziti na nastavu

Situaciju u svojoj školi opisala nam je i jedna vinkovačka učenica, koja tvrdi da sami razrednici ne shvaćaju ozbiljno zamolbu učenika da se za školske zahode nabavi sapun i WC papir, a koje bi voljeli imati i razdobljima godine kada viroze ne vladaju.

– U Vinkovcima u Srednjoj strukovnoj školi koji dijelimo s tehničkom i drvodjeljskom nema sapuna niti WC papira. Kada smo razrednicu zamolili da apelira na ravnatelja da se riješi ta situacija, podrugljivo se nasmijala. Zamolila nas je da ne stvaramo paniku oko koronavirusa i da to nije velik problem. No, bio koronavirus aktualan ili ne, mi trebamo WC papir i sapun. Dezinfekcijska sredstva također su nepoznanica, a i čitava škola baš i nije čista i uredna. Jedina stvar oko koje se ne mogu požaliti je topla voda, kaže nam srednjoškolka iz Vinkovaca.

Novi higijenski ritual uveden je, pak, u Srednju školu Novska.

– Na ulazu u školu svi peremo ruke u lavoru u hladnoj vodi, navodno ima antiseptika unutra. U WC-ima, kao i inače, ima sapuna, ali ne i tople vode. Kod nas je situacija takva da se s virusom sprdamo i nismo u panici, kaže nam učenica ove škole u Novskoj.

Ima sapuna, nema WC-a

Izdvojeni članak

Roditelji zabrinuti jer u školama nema sapuna, a Bandićev pročelnik tvrdi da je novac osiguran

Situacija je u odnosu na prijašnju bolja u V. gimnaziji u Zagrebu. Kako nam je ispričala učenica, nakon tri godine učenici su konačno dobili sapun, ali WC papira nema. No i takvim su napretkom zadovoljni.

Nekima je koronavirus donio i veselje.

– Sretni smo zbog koronavirusa, napokon u školi imamo sapun i papir. Što se ostalog tiče, nemamo daske na zahodskim školjkama, kvake, vrata, sve je zaštopano, iz nekih slavina ne teče voda. Teoretski, nemamo ni WC u gimnaziji, nego koristimo WC-e strukovnih škola. U WC-ima gdje imamo vrata postoje dva slučaja – ili se ne mogu zatvoriti, ili se zaključaju pa se ne mogu otključati. Sve u svemu, ići na WC u našoj školi pravi je avanturističko-pustolovni događaj, priča nam učenica Gimnazije A. G. Matoša u Samoboru i dodaje kako su učenici smireni oko pojave virusa i njegovo često spominjanje pomalo im ide na živce.

Stanje se popravilo i to još prije virusa i u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića.

– Ove godine napokon su uveli sapun i papir, al kao što možete vidjeti, može se još malo poraditi na svemu. Također, od mogući 19 WC odjeljaka radi njih 12, to je samo od ženskih, a koliko čujem, u muškima je situacija još lošija. Jedine promjene su nastupile kada je došao novi ravnatelj, a to je bilo još u rujnu. Tada smo dobili papir i sapun, ništa novo nije se dogodilo nakon pojave koronavirusa. Svi su, naravno, zabrinuti zbog širenja virusa, ali ne zbog šanse da se zaraze nego zato što smo država koja živi od turizma, pa bi sljedeća sezona mogla biti jako loša. Uglavnom, svi su smireni, ali svaki put kada netko nedostaje na nastavi ili se zakašlje, svi viču ‘ajme, korona, R.I.P.’, kaže nam učenica iz Šibenika.

Donirali WC papir školi, ali nije baš dobro prošlo

U najmanju ruku zanimljivom mogla bi se opisati i situacija koja se odigrala u Srednjoj školi Koprivnica. Kako u školi nije bilo WC papira, jedan je razred odlučio kupiti dvije vreće za WC na katu uz sljedeću poruku vodstvu škole:

– Osnovne potrebe čovjeka trebaju biti omogućene, pogotovo u 2020. godini i u obrazovnoj ustanovi kao što je ova. Molim vas da se shvati ozbiljno i da ubuduće nabavljate WC papir, a oni koji to iskorištavaju u negativne svrhe neka se kazne, stoji u poruci.

Srednja škola Koprivica/fotografija čitatelja

No, prema riječima učenika, đak koji je došao s doniranim WC papirom s njim je i poslan doma.

– Ja sam na strani učenika, u školi nikad nije bilo papira, a u državnoj, obrazovnoj ustanovi bi u 21. stoljeću trebalo biti moguće svoje ljudske potrebe zadovoljiti kako spada. Učenici tu provode velik dio dana i nemaju uvijek svi maramice sa sobom. Ravnateljica nije prihvatila donacije, papira još uvijek u WC-ima nema, na učenike koji su ga donijeli je vikala i skoro podijelila ukore zbog javnog sramoćenja škole. A učenici su samo željeli da svi možemo normalno obavljati nuždu, kazala nam je jedna učenica Srednje škole Koprivnica.

Sama ravnateljica Manuela Gregorić, pak, tvrdi kako zbog donacije WC papira i pisma učenika nije prijetila ukorima.

– Škola je postupila prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja oko specifičnih mjera zaštite vezanih uz koronavirus. Učenici su se obratili pismom, nevezano uz koronavirus, želeći ukazati što im u školi nedostaje. Ostale informacije koje navodite nisu točne – nitko nije poslan kući, nikome nije zaprijećeno ukorom, a niti je to razlog zbog kojeg bi se izricala pedagoška mjera, zaključuje ravnateljica Gregorić.