Pretraga

Roditelji zabrinuti jer u školama nema sapuna, a Bandićev pročelnik tvrdi da je novac osiguran

A- A+

Perite ruke! Prva je to preporuka Ministarstva zdravstva građanima uoči širenja koronavirusa. No upravo su se zbog nje zabrinuli neki roditelji kada su, rekavši svojoj djeci da malo bolje pripaze na higijenu, od njih saznali da u hrvatskim, a posebno zagrebačkim školama sapuna baš i nema. Sindikalist Stipić objašnjava da je problem u činjenici da se sredstva za financiranje škola ne povećavaju, dok cijene potrepština, s druge strane, konstantno rastu. Razgovarali smo i danas s nekoliko ravnatelja koji su nam pak rekli da sredstava za higijenu ima koliko je potrebno. Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba, uvjerava nas da bi novca za higijenske potrepštine trebalo biti dovoljno, ali napominje da su škole same dužne osigurati njihovu nabavu i dostupnost.

foto: Matthew Tkocz za Unsplash

– Mama, u školi nema ni sapuna ni tople vode! Tako je meteorologinji Dunji Mazzocco Drvar odgovorilo dijete kad ga je uputila da pere ruke.


Iako je Ministarstvo zdravstva kao prvu mjeru u prevenciji koronavirusa, koji je danas zabilježen i u Hrvatskoj, navelo pranje ruku, ispada da mnoge hrvatske, a posebno zagrebačke škole nemaju dovoljno sapuna.

Potvrdili su to mnogobrojni roditelji na društvenim mrežama. Kažu, sapuna nema ni za lijek.

Nazvali smo danas zato nekoliko zagrebačkih škola, no ravnatelji su nam rekli drukčije. Očito smo nazvali dobro opremljene škole.

Neke škole uvode i dozere za dezinfekciju

Izdvojeni članak

Koronavirus stigao je u Hrvatsku, provjerili smo što je sa studentima koji idu ili dolaze na razmjenu

Ravnateljica OŠ Jabukovac Romana Šimunić Cvrtila kazala nam je kako čak planiraju uvesti i dozere za dezinfekciju ruku.

– Trudimo se osigurati dovoljno higijenskih potrepština, što kroz novac koji dobivamo od grada, što kroz naše izvore, kaže ravnateljica.

Ispričala nam je i da učenike nastoje educirati o higijenskim navikama.

– Kad uvedemo dozere za dezinfekciju ruku, nadamo se da će ih učenici koristiti po dolasku u školu, za vrijeme odmora, a posebice prije jela, ističe ravnateljica.

‘Cijene rastu, a sredstva od osnivača ostaju ista’

A da situacija nije svugdje tako blistava, uvjeren je i Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Izdvojeni članak

‘Upisnine’ u srednje škole i do 300 kuna, ali nitko ne objašnjava na što se novac troši

– Budući da nisam ravnatelj ne mogu konkretno reći kakva je situacija u školama, no jasno je da se loptica odgovornosti za materijalno financiranje škola uvijek prebacuje, kaže sindikalist.

Objašnjava kako je iznos koji škole dobivaju od osnivača, gradova i županija, najčešće isti već dulji niz godina, dok cijene potrepština rastu iz godine u godinu.

– Zato dolazimo do problema jer školama nedostaje novaca pa od roditelja moraju tražiti da ih dodatno financiraju, objašnjava Stipić.

Kakva je situacija, probali smo doznati i od udrugâ ravnatelja, ali ih nismo uspjeli dobiti.

Lović: Svega bi trebalo biti dovoljno

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić uvjerava nas da zagrebačke škole trebaju biti potpuno opremljene.

– Grad Zagreb kao osnivač vodi brigu o opremljenosti škola te školama doznačuje financijska sredstva za nabavu obrazovnih i drugih materijala, a za nabavu i osiguravanje dostupnosti istih zadužene su škole same, kratko nam je odgovorio Lovrić u dokumentu koji smo dobili vrlo brzo nakon što smo poslali upit.

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Nadamo se kako će svi dionici, barem u vrijeme zaraze, osigurati da sve škole imaju barem sapun. A sramota je stvarno da ga u 21. stoljeću nemaju stalno!