Pretraga

Autoprijevoznici ne žele dati popust učenicima

A- A+

Iako je Vlada RH zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta donijela odluku kako će svi učenici putnici imati pravo na popust od 75 posto na cijenu prijevozne karte, situacija s provođenjem odluke se još više zakomplicirala. Naime u Splitsko – dalmatinskoj županiji neki autoprijevoznici uopće ne žele potpisati ugovor s županijom, jer ni sami ne znaju što ih čeka i koje je jamstvo da ih ova odluka neće baciti u stečaj.

– Niti točno piše na koji iznos se popust obračunava, niti mi imamo jamstvo da će nam se iz proračuna isplatiti taj popust na vrijeme, kazao je Dinko Radić iz komercijale Prometa Split.

Taj prijevoznik za određenu relaciju ima cijenu prijevozne karte 300 kuna, a uz subvenciju jedinica lokalnih samouprava ta je karta upola jeftinija. Pitanje je daje li prijevoznicima MZOS popust od 75 posto na subvencioniranu ili na punu cijenu? Ako se popust obračunava na već umanjenu cijenu karte, prijevoznici gube, pa se ne žele samo tako upuštati u potpisivanje ugovora.

Izdvojeni članak

Popust na prijevoz učenicima – ne odmah i ne svima?

Odluka nedovoljno detaljna

– Krenut ćemo u pregovore s prijevoznicima nakon što dobijemo povratne informacije o tome na koju točno cijenu se formira popust od 75 posto. Velika je razlika obračunava li se popust na komercijalnu cijenu karte koju nude prijevoznici ili pak na povlaštenu cijenu, umanjenu za subvencije jedinica lokalne samouprave, kazao je Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije.

Situacija nije u potpunosti jasna ni autoprijevoznicima, jer u Prometu Split ne znaju kako treba postupiti ako nemaju pisani trag o točnim informacijama. – Kako da mi potpišemo ugovor, pa da onda imamo gubitak od par milijuna kuna za par mjeseci, kazao je Radić.

Županija produžena ruka MZOS-a, gdje je tu decentralizacija?

Cijela implementacija odluke je na čekanju dok se ne provede natječaj javne nabave za autoprijevoznike. U županiji nisu oduševljeni ovakvim naputcima za provođenje odluke.

Prisjećaju se ranijih vremena i boje da će se ponoviti odluka bivšeg HDZ-ovog ministra Dragana Primorca kad su svi učenici imali besplatan prijevoz.
– Tad je nama ministarstvo naložilo da mi isplaćujemo prijevoznicima iznos popusta, ali država je kasnila par mjeseci, pa su prijevoznici tužili županiju, odnosno nas, jer smo mi bili potpisnici, prisjetio se Omrčen.

Svejedno, pročelnik Omrčen navodi kako je ova odluka da se pomogne učenicima sigurno dobronamjerna, no možda u nekim dijelovima i traljava.