Pretraga

Bandića su pitali je li Grad Zagreb odgovoran što u školama nema sapuna: Perite ruke pepelom

A- A+

Prošli tjedan objavili smo tekst u kojem su nam se javljali učenici hrvatskih škola (uključujući zagrebačke) koji su nam slali fotografije školskih wc-a u kojima nema sapuna i papira.  Milan Bandić danas je tijekom otvorenja nadograđene Prirodoslovne škole Vladimira Preloga komentirao ta pisanja te je rekao da sapuna u školama ima, a savjetovao je mladima da ruke peru lugom.

srednja.hr

Prošlog tjedna pisali smo o stanju u hrvatskim školskim wc-ima nakon što je zbog koronavirusa Ministarstvo obrazovanja poslalo uputu školama u kojoj je jedna od glavnih preporuka da učenici redovito peru ruke sapunom i vodom. Međutim, ispostavilo se da u školama učenici nemaju adekvatne uvjete za preventivu.

Izdvojeni članak

Apokaliptično stanje u WC-ima: Učenici pokušali donirati toaletni papir školi pa tvrde da su skoro dobili ukore

Jedna učenica koja ide u Hotelijersku školu u Zagrebu rekla nam je da oni nemaju ni tople vode ni sanitetska i dezinfekcijska sredstva te im škola govori da nema novca za sve to. Iz Zagreba nam se tada javila i učenica OŠ Lovre pl. Matačića u Zagrebu te jedna iz V. Gimnazije.

Novinari RTL-a danas su na otvorenju nadograđene škole Vladimira Preloga pitali gradonačelnika Bandića je li Grad Zagreb odgovoran što u školama nema određenih potrepština. On je rekao da u školama ima sapuna, ali je savjetovao svima da peru ruke lugom kao on.

– Ponio sam paket sapuna da poklonim školi Vladimir Prelog koja proizvodi sapun. Ja sam se prao u lugu od drveta. I bio sam zdraviji nego danas i mlađi. Prijeđimo na lug. Prat ćemo ruke lugom, ali ne u zagrebačkim školama, ali doma ja sam prešao već na lug. Nabavljam lug sa sela i perem ruke lugom, kazao je Bandić te je i optužio novinare da su oni odgovorni jer od ničega rade priču.

Uz to, Bandić smatra i da je psihoza oko koronavirusa samo priča “da netko proda lijekove” i da od toga nema ništa.

Dodajmo još da su nam iz gradskog ureda Grada Zagreba ranije kazali kako je novac za higijenske potrepštine za škole uvijek osiguran.

Nadopuna teksta 2.3. 13:15h

Ministrica Blaženka Divjak odgovorila je gradonačelniku Bandiću.

– Održavanje osobne higijene važna je preventivna mjera u borbi protiv virusnih bolesti, a sada konkretno koronavirusa. Osnivač škole zadužen je za osiguravanje materijalnih sredstava škola i gradonačelnik Zagreba, kao i svi osnivači, dobivaju za to financijska sredstva i iz Državnoga proračuna tako da nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza. Izjava gradonačelnika Zagreba, u kontekstu ozbiljnosti situacije s koronavirusom, krajnje je neprihvatljiva – sigurnost učenika je imperativ! Postoje vrlo pozitivni primjeri odgovornih osnivača koji se brinu o školama tako da očekujem preuzimanje odgovornosti svih čiji je zadatak briga o školama – od ravnatelja i osnivača škola do samog Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekla je ministrica Divjak.