Pretraga

Besplatni internet za riječke učenike, studente i profesore

A- A+

Besplatni internet u Rijeci se može koristiti još od 2007. godine, danas na čak četrdeset i jednoj lokaciji. Sada se na svim tim mjestima može pristupati i akademskoj mreži ‘eduroam’ koju koriste učenici, studenti, profesori i istraživači diljem svijeta. ‘Eduroam’ je osmišljen kako bi se članovima akademske zajednice olakšala mobilnost. Tako se mogu na jednostavan način spojiti na besplatnu internetsku mrežu s više od 13 tisuća mjesta u Europi, Kanadi, Australiji… Sve što im treba je korisničko ime i lozinka, što dobivaju na svojem fakultetu ili u školi.

Foto: Grad Rijeka

Ususret Europskim sveučilišnim igrama, koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i Rijeci i ugostiti preko 5000 studenata sportaša, i u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu, Grad Rijeka postao je jedan od malobrojnih europskih gradova koji putem svoje bežične mreže nude uslugu ‘eduroam’.

Izdvojeni članak

Lektire su sada dostupne i na internetu

Besplatan internet za sve učenike, studente, profesore

Kroz tu uslugu Grad Rijeka svojim učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima nudi mogućnost bežičnog pristupa internetu na 41 lokaciji s 95 pristupnih točaka. 

 – S obzirom na već razvijenu gradsku infrastrukturu, surađujući na projektu s Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu, omogućili smo članovima akademske zajednice koji posjeduju za to potrebnu lozinku da se putem svih postojećih lokacija besplatnog bežičnog interneta u Rijeci ujedno mogu spojiti i na ‘eurodam mrežu, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel

Projekt će se širiti i dalje pa će tako sve ‘eurodam’ lokacije unutar Sveučilišta u Rijeci postati dostupne i građanima, čime će se proširiti područje besplatnog bežičnog interneta u Rijeci. Gradsku mrežu besplatnog bežičnog interneta dnevno koristi prosječno 1.500 korisnika, odnosno zabilježeno je oko 2.000 pristupa mreži, što je deset puta više nego u začecima projekta.

Prema riječima predstavnika Sveučilišnog računalnog centra Miroslava Milinovića, Grad Rijeka se svrstao među malobrojne europske gradove koji putem svoje bežične mreže nude uslugu ‘eduroam’. Naime, iako je mreža ‘eduroam’ dostpuna akademskoj zajednici cijelog svijeta, praksa pokazuje kako u 80 posto slučajeva mrežu koriste studenti i profesori edukacijske ustanove u kojoj je ‘eduroam’ mreža postavljena.

Eduroam uz Rijeku koriste samo Zagreb i Čakovec

– Rijeka time uz Zagreb i Čakovec postaje vrijedan partner hrvatske i svjetske ‘eduroam’ zajednice te podržava trend širenja usluge izvan sveučilišnih, znanstvenih i obrazovnih institucija. U mjesec dana probnoga rada ‘eduroam’ usluga grada Rijeke korištena putem 3.361 različitog uređaja korisnika iz Hrvatske, ali i iz 24 druge zemlje. Pokrivenost usluge u Rijeci je takva da se možete mirno šetati gradom i stalno imati vezu sa svojim sustavom za e-učenje ili onime što vas u tom trenutku zanima, objašnjava Milinović. 

Usluga ‘eduroam’ globalna je usluga roaminga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT. Usluga ‘eduroam’ afirmirala se kao globalna, pouzdana i sigurna usluga o čemu svjedoči stalan rast broja korisnika i pristupnih lokacija kao i njeno širenje izvan granica akademskih ustanova i kampusa. Danas je ova usluga dostupna na više od 13.000 lokacija u 71 zemlji. Osnovna prednost ‘eduroam’ usluge je što omogućuje direktno spajanje na Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu i na ostale akademske istraživačke mreže koje koriste taj sustav u Europi i svijetu.