Pretraga

Studenti, skupo vam podstanarstvo? Pogledajte koliko plaćaju Urban i članovi Leta 3

A- A+

Poznato je kako u svim hrvatskim sveučilišnim gradovima studentski domovi nemaju dovoljne kapacitete, zbog čega su studenti prisiljeni unajmljivati stanove po često vrlo nepristupačnim cijenama. Situacija je takva i u Rijeci, prošle godine na hitnost izgradnje novog paviljona doma upozoravao je i tamošnji sveučilišni Studentski zbor. Jer si brojni studenti slabijeg socioekonomskog statusa ne mogu financirati rastuće troškove komercijalnog najma stanova u Rijeci. No, zato riječki umjetnici gradske stanove unajmljuju za 13,79 kuna po kvadratu.

Screenshot: GoogleMaps

Index.hr objavio je popis na kojem se nalazi više riječkih umjetnika, među kojima su široj javnosti najpoznatiji Damir Urban te Zoran Prodanović i Damir Martinović iz Leta 3, koji u najmu imaju stanove u gradskom vlasništvu. Kao ‘zaslužni građani’ dobili su ih po vrlo povoljnim uvjetima. Index problematičnim ističe to što se radi o ljudima koji su poznati umjetnici, često s natprosječnim prihodima, pa je pitanje zašto bi im se javnim resursima osiguravalo stanovanje.

Izdvojeni članak

Usporedili smo cijene najma stanova koji se trenutno oglašavaju u studentskim gradovima

Najamnine koje plaćaju su daleko ispod tržišne cijene – cijena najma za umjetnike iznosi 13,79 kuna po četvornom metru. Uz to plaćaju i režije – vodu, plin, čistoću, komunalnu naknadu. Jednostavnom matematikom dolazi se do izračuna kako bi stanarina za 70 četvornih metara iznosila oko 965 kuna. Inače, najam stanova te veličine, ovisno o lokaciji i uređenosti, kreće se od 2.500 kuna naviše.

– Stanovi se dodjeljuju u najam na rok do obavljanja poslova/dužnosti zbog kojih su dodijeljeni, odnosno na određeno vremensko razdoblje a najduže na rok od 15 godina. Sukladno odredbama Odluke o najmu stanova ugovor o najmu stana može se po isteku trajanja ugovora obnoviti, pod uvjetom da je najmoprimac uredno ispunjavao sve obveze iz ugovora, pojasnili su za Index.hr iz Grada Rijeke.

Gradske stanove u najam, prema Odluci o najmu stanova Grada Rijeke mogu dobiti osobe ‘čiji su priznati rezultati značajni za grad’ i ako se ocijeni da će ‘svojim radom doprinijeti razvoju grada’. Stanovi se dodjeljuju odlukom gradonačelnika, a Vojko Obersnel, trenutni gradonačelnik Rijeke, može godišnje dodijeliti najviše deset stanova.