Pretraga

Bivši i sadašnji ravnatelji dviju uglednih gimnazija ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika

A- A+

U Hrvatskoj je protekle nedjelje održan prvi krug lokalnih izbora, a u svega nekoliko većih gradova kandidati za gradonačelnike osvojili su preko 50% glasova te su već sada odnijeli pobjedu. No, među njima nisu Pula i Karlovac. U Puli je u drugi krug ušao trenutni ravnatelj Gimnazije Pula, Filip Zoričić (nezavisni), a u Karlovcu bivši ravnatelj Gimnazije Karlovac, Damir Mandić (HDZ).

Filip Zoričić i Damir Mandić ušli su u drugi krug lokalnih izbora 2021.|foto: službene Facebook stranice kandidata

Završio je prvi krug lokalnih izbora, a u većini gradova, tako i Karlovcu, Puli i Varaždinu, obrađeni su svi glasački listići.

Bivši i trenutni ravnatelj u drugom krugu

Ovi gradovi posebno su zanimljivi jer su u utrci za gradonačelnički poziciju sudjelovali bivši ravnatelj Gimnazije Karlovac i trenutni gradonačelnik Damir Mandić, sadašnji ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić te trenutna ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, Zdravka Grđan.

Prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, Damir Mandić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Karlovca te Filip Zoričić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Pule, ušli su u drugi krug izbora.

Mandić je u svome gradu osvojio 47,79% glasova, a protukandidat u drugom krugu mu je Davor Petračić (SDP, HSS, Reformisti) koji je dobio 33,35% glasova. Uoči samih izbora Mandića smo, s obzirom na to da dolazi iz prosvjete, pitali što planira učiniti po pitanju mladih i obrazovanja u Karlovcu, a njegov odgovor možete pročitati ovdje. U kontekstu prosvjetnih djelatnika koji izlaze na izbore u Karlovcu pisali smo i o profesorici i knjižničarki Draženki Polović (Možemo). Ona nije ušla u drugi krug jer je osvojila 9,48% glasova.

Drugi krug izbora za dva tjedna

U Puli je Zoričić, kažu službeni rezultati DIP-a, u drugi krug ušao s 18,26% glasova, a protukandidatkinja će mu biti Elena Puh Belci (IDS, ISU – PIP, Zeleni), koja je jučer osvojila 35,01% glasova. Zoričić je svoj program objavio sredinom travnja, a u njemu se dotaknuo pitanja obrazovanja te problema mladih u Puli. Na čemu je on obećao raditi, čitajte na linku.

Kako će Zoričić i Mandić proći, doznat ćemo nakon drugog kruga izbora koji se održavaju 30. svibnja 2021.

Spomenimo i kako se među ravnateljima škola koji su sudjelovali u utrci za gradonačelnika svog grada našla se i ravnateljica Druge gimnazije u Varaždinu, Zdravka Grđan. Uz to što je ravnateljica ove ugledne škole, Grđan je i savjetnica varaždinskog župana Radimira Čačića. Na lokalnim je izborima sudjelovala kao kandidatkinja grupe birača, ali u drugi krug ipak ne ulazi. Prema podacima DIP-a, a nakon svih obrađenih glasačkih listića u Varaždinu, Grđan je osvojila 5,56% glasova.