Pretraga

Bivši rektor Bjeliš demantira izjave rektora Borasa: UniZG nije bilo nadležno za slučaj Barišić

A- A+

Jučerašnja emisija Otvoreno, u kojoj se raspravljalo o odluci Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o ‘slučaju Barišić’, u mnogočemu je bila kaotična. Naime, ministar kaže kako u ovom slučaju nema nikakve političke odgovornosti jer nema nikakvog govora o plagijatu. U tome ga je podržao i rektor Damir Boras koji je istaknuo da je i Sveučilište u Zagrebu, u prethodnoj upravi, provelo postupak na temelju prijave i utvrdilo da u dostavljenim dokumentima nema plagijata ni njegovih pojavnih oblika. O tome smo upitali tadašnjeg rektora zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjelišu, koji demantira izjave rektora Borasa iz sinoćnje emisije.

Rektor Damir Boras maše s dokumentima | Screenshot Otvoreno HRT

Naime, rektor Boras kazao je kako je Sveučilište u Zagrebu, u prethodnoj upravi, provelo postupak na temelju prijave kojom je za plagijat prijavljen i ministar Pavo Barišić.

– Sveučilište u Zagrebu je, u prethodnoj upravi, provelo postupak na temelju ove prijave i Povjerenstvo je zaključilo da u dostavljenim predmetima nema ni plagijata ni pojavnih oblika plagijata, rekao je sinoć Boras.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se nakon 8 godina ispričao jednom od autora za navodni plagijat

Bracanović u emisiji problematizirao da UniZG nije raspravljalo o slučaju Barišić

Iako su akademik Silobrčić i profesor Bracanović (jedan od podnositelja prijave) u emisiji ukazivali na to da Povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu nikada nije odlučivalo o konkretnom slučaju ministra Barišića, rektor Boras tvrdio je suprotno.

Na tragu njegovih tvrdnji, o svemu smo odlučili upitati bivšeg rektora Aleksu Bjeliša, na čiji se mandat referirao Boras. Pojasnio nam je kako je Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu osnovan na početku njegova prva rektorskog mandata te da je u svom radu bio potpuno autonoman.

– Uz osiguranje logistike za njihov rad, jedina dužnost rektora bila je imenovanje ad hoc povjerenstava koja je Senat predlagao za pojedine predmete, kaže nam Bjeliš.

Pojasnimo, Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu osniva se radi jedinstvenog tumačenja Etičkog kodeksa, koordiniranja etičkih povjerenstava sastavnica Sveučilišta kao i etičkih povjerenstava samog Sveučilišta. Naime, uz etička povjerenstva sastavnica Sveučilišta, Etički kodeks dopušta i osnivanje stalnih ili ad hoc etičkih povjerenstava neposredno na Sveučilištu, a koja imenuje rektor na prijedlog Etičkog savjeta za pojedine predmete. Bjeliš kaže kako je sve takve prijedloge bez modifikacija redovito potvrđivao.

Izdvojeni članak

Na internetu je i dalje dostupna plagirana verzija Barišićeva teksta

Bjeliš: Sveučilište nije odlučivalo o prijestupu Pave Barišića

Bjeliš nam ovdje ukazuje i na ključnu činjenicu – Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu omogućava Etičkom savjetu Sveučilišta pokretanje postupaka samo ako se njima obuhvaćaju zaposlenici i studenti Sveučilišta u Zagrebu. Postupkom mogu biti obuhvaćene i druge osobe koje nisu zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu, ali sudjeluju u radu i djelovanju Sveučilišta, ako i ukoliko se ponašanje i djelovanje tih osoba može izravno povezati sa Sveučilištem.

– Savjet nema ingerencije za bilo kakvu kvalifikaciju ponašanja kolega koji ne pripadaju navedenoj akademskoj zajednici. Konkretno, doneseno mišljenje ad hoc Povjerenstva i Savjeta koje spominjete može se, po Etičkom kodeksu SuZ-a, odnositi samo na one osobe koje su navedene u spomenutoj prijavi i koje su bile ili jesu zaposlenici SuZ-a, referira se Bjeliš na aktualan slučaj ministra Barišića.

Konačno, potvrđuje nam kako se mišljenje spomenutog ad hoc Povjerenstva ne može odnositi na ministra Pavu Barišića. On je, u vrijeme podnošenja prijave, bio zaposlenik Sveučilišta u Splitu pa zagrebačko sveučilište nad tom prijavom nije imalo nikakve ingerencije. Bivši rektor dodaje da kada bi se takva mišljenja i donijela, bila bi neutemeljena, i prema tome ništavna.

– Za prof. Barišića konkretno su, po analogiji, uz nacionalni Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, etička tijela na institucijama na kojima je radio ranije ili u vrijeme prijave, jedina pozvana pokretati postupke i donositi mišljenja, kaže Bjeliš i poziva na poštivanje pravnih akata te striktno držanje odredbi o ovlastima tijela i dosegu njihova rada (posebno Etičkog savjeta Sveučilišta).

Izdvojeni članak

Dok Odbor za etiku razmatra Barišićev navodni plagijat, on Odbor tuži Ustavnom sudu

Sveučilište u Zagrebu ne želi ustupiti dokument s kojim je rektor mahao u Otvorenom

Bjeliš poziva i na uzajamnu autonomiju tijela s raznih institucija, kao i nacionalnog Odbora za koji kaže da ima posebno mjesto u cijelom sustavu, određeno temeljnim Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Inače, originalni tekst u kojem se nalazi plagijat ministra Barišića i dalje je dostupan na online znanstvenoj bazi Hrčak.

Na kraju, preostaje nam jedino logično pitanje – na što se onda točno pozivao rektor Boras u sinoćnjoj emisiji, mašući dokumentom za koji je tvrdio da je očitovanje etičkog povjerenstva Sveučilišta u Zagrebu. Rektoratu smo još sinoć poslali zahtjev za hitnom dostavom dokumenta, ali odgovor u tijeku današnjeg dana nismo dobili.