Pretraga

Fuchs najavio povećanje satnice Hrvatskog, Matematike, ali i drugih predmeta: Rast će i plaće učitelja

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’. Komentirao je pripreme za cjelodnevnu nastavu, online probne ispite mature te nacionalne ispite koji uskoro kreću. Najavio je da će svim učiteljima plaće narasti za 15 do 25 posto, a uvođenjem cjelodnevne nastave u školama rast će satnice određenih predmeta. Također, odmori će biti duži i kreativniji, a učenici će se susresti i s novim predmetima poput ‘Prirodoslovlja’. Osvrnuo se i na aktualnu temu tjelesnog odgoja koji će umjesto učitelja u nižim razredima provoditi kineziolozi.

fuchs hrt

Radovan Fuchs | screenshot: HRT

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ rekao je kako se u sustav obrazovanja, posebno u ono osnovnoškolsko, u zadnje vrijeme puno ulaže. Taj iznos premašuje pola milijarde eura, a cilj je da to bude i milijarda. Najveća promjena u obrazovanju bit će cjelodnevna škola u osnovnim školama čiji eksperimentalni program u 50 škola kreće već sljedeće školske godine, a u sve škole bit će uvedena do 2027. godine.

Škole u eksperimentu dobit će 300.000 eura

– Prvo treba osigurati da sve škole rade u jednoj smjeni i da to bude standard u cijeloj Hrvatskoj. Koncept cjelodnevne nastave razrađen je i uskoro će biti predstavljen javnosti. U eksperimentalni program moći će se javiti škole koje već sada rade u jednoj smjeni. One će dobiti i financijsku stimulaciju za opremanje škole koje će biti nužno, a taj iznos je 300.000 eura. Škola će trajati najmanje do 14 sati, a po želji učenika i roditelja nastava se i dalje može obavljati u popodnevnim satima, istaknuo je Fuchs za HRT.

Obavezni dio nastave, koji će u osnovnim školama trajati do 14 sati, sastojat će se od dva dijela. Prvi dio je ono što se danas smatra izravno poučavanje, a drugi je dio dodatno razrađivanje gradiva. Popodne, iza 15 sati, bit će posvećeno za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. To će biti program za nadarene učenike, za one koji trebaju dodatnu pomoć ili za sportske i muzičke aktivnosti.

– Kurikulum se mijenja. Od prvog do četvrtog razreda osnovne škole učenici sada imaju predmet ‘Priroda i društvo’, a po novome imat će predmet ‘Prirodoslovlje’ do šestog razreda. Imat će i predmet ‘Društvo i zajednica’ koji će obuhvaćati taj društveni dio koji je dosad bio pokriven jednim predmetom. Imat će izborne predmete ‘Svijet i ja’ te drugi strani jezik, pojasnio je Fuchs za HRT.

Izdvojeni članak
Učenik na tjelesnom

Tjelesni u školama umjesto učitelja držat će kineziolozi, pitamo vas: Što mislite o tom planu?

Promjene u satnici predmeta, odmori će biti duži i kreativniji

Učenici osnovnih škola koji neće odabrati Vjeronauk, rekao je Fuchs, morat će slušati novi predmet ‘Svijet i ja’. Taj novi predmet Fuchs smatra jako dobrim te on vodi donošenju vlastitog mišljenja, prepoznavanju, prihvaćanju stvarnosti i zaključivanja. On kreće od, kazao je Fuchs, pričica o tri praščića te se nakon toga uzdiže na višu razinu.

– Učenici koji slušaju Vjeronauk moći će birati i neki drugi, izborni predmet. Djeca koja ne slušaju Vjeronauk u novom će predmetu imati ispit, dodatnu ocjenu i više neće biti hendikepirana za prosjek ocjena ako ne slušaju Vjeronauk, napomenuo je Fuchs na HRT-u.

Ministar je istaknuo i novi predmet ‘Praktične vještine’ koji se uvodi od 1. do 4. razreda osnovne kako bi se poradilo na manualnim sposobnostima učenika. Fuchs je kazao da su djeca veće tjelesne mase nego ranije te zaostaju od nekadašnjih generacija i po fizičkom kretanju. Novi predmet učit će ih praktičnim stvarima sukladno uzrastu te je to, prema riječima Fuchsa, približno nekadašnjem domaćinstvu, uz dodatne pristupe struke.

– Promjene su i u povećanju broja sati Hrvatskog jezika i Matematike. Lagano povećanje bit će i u dijelu Likovnog, odnosno umjetničkog dijela predmeta. Različit je i raspored odmora. Oni su veći i kreativniji. Tu su i prehrana te ručak u školi, poručio je Fuchs, prenosi HRT.

Izdvojeni članak
Željko Stipić

Hoće li se cjelodnevna nastava uvesti do 2027.? ‘Mnogi nastavnici ne žele raditi na takav način’

‘Učitelji neće ostati bez svoje satnice. Plaće će im rasti od 15 do 25 posto’

Fuchs je spomenuo i da će nastavu Tjelesnoga od prvog do četvrtog razreda osnovne škole preuzeti kineziolozi. Cilj je toga, poručio je Fuchs, profesionalno pokrivanje tog dijela nastave i u nižim razredima. Kazao je da to ne znači da učitelji i učiteljice do sada nisu tu nastavu izvodili kako treba, ali u cijeloj koncepciji drugih zaduženja za njih je ovo bolje rješenje.

– Učiteljice i učitelji neće ostati bez svoje satnice, dapače, imat će punu satnicu. Bojazan manjka sati ni u kojem slučaju ne stoji. Bit će puno više kreativnosti za rad s djecom. Svi oni koji će sudjelovati u eksperimentalnom dijelu bit će dodatno i stimulirani. Njihove plaće trebale bi rasti u rasponu od 15 do 25 posto, kazao je Fuchs za HRT.

Na pitanje ima li dovoljno kineziologa za obavljanje te nastave ministar je odgovorio da će njih biti dovoljno. Smatra da trenutno ima kineziologa koji ne rade ono za što su se školovali te bojazni da neće biti kandidata za taj posao nema.

Izdvojeni članak
tjelesni

Drama zbog Fuchsovog plana za tjelesni, s fakulteta mu stižu pisma: KiF-ovci likuju, na učiteljskima šokirani

U školama zaposleno 1.500 kuhara, bit će ih i više

Ministar se dotaknuo i teme besplatne prehrane u svim osnovnim školama. Ta mjera pokazala se odličnom, rekao je ministar, stvar funkcionira i nije bilo nikakvih kritika. Cijeli proces prošao je bez problema, a kontinuirano se radi na tome da svi obroci budu kvalitetni. U to su uključeni i nutritivni stručnjaci.

– Ne jedu svi kuhanu hranu jer u svim školama nema takvih infrastrukturnih mogućnosti. Tamo gdje ima kuhinja hrana se kuha, u ostalim školama to su suhi obroci ili dobavljena hrana izvana. Svaka škola u budućnosti će, u sklopu cjelodnevne nastave, imati kuhinju i blagovaonicu. Intenzivno odobravamo zapošljavanje kuhara, sada ih je u sustavu zaposleno 1.500, istaknuo je Fuchs za HRT.

Ministar je govorio i o nacionalnim ispitima u osnovnim školama koji kreću 13. ožujka. Svrha toga je, poručio je Fuchs, provjeravanje kvalitete cjelovitog sustava u svim školama diljem Hrvatske. Za te ispite ministar govori da nisu potrebne nikakve posebne pripreme.

Izdvojeni članak

Pitali smo Ministarstvo što je s besplatnim obrocima u školama koje nemaju kuhinju, evo kako odgovaraju

‘Matura je veliki korak kojim učenici ulaze u svijet visokog školstva’

– Puno se pričalo o poplavama odlikaša. Nacionalni ispiti školama daju informaciju u kakvom su odnosu s drugim školama. Ocjene ispita ne ulaze u prosjek i one služe sustavu da bude bolji. Roditelji će rezultate moći vidjeti u e-Dnevniku, istaknuo je Fuchs za HRT.

Na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), o čemu smo pisali, online su objavljeni i ispiti probne mature za sve maturante. Komentirao je i promjene Pravilnika o polaganju državne mature prema kojem učenici koji su se potpisali na ispitu više neće biti diskvalificirani.

– Matura je veliki korak kojim učenici ulaze u svijet visokog školstva. I dalje se ne smije potpisivati, anonimnost mora biti zagarantirana. No, u slučaju eventualnih nenamjernih potpisivanja, tom komadu papira može se povratiti anonimnost, zaključio je Fuchs prenosi HRT.

fuchs hrt
Share via
Copy link
Powered by Social Snap