Pretraga

U zagrebačkoj osnovnoj školi vlada kaos oko izbora ravnatelja, ne mogu ni sastaviti školski odbor

Zagrebačka Osnovna škola Ivanja Reka već više od dvije godine nikako ne uspijeva odabrati ravnatelja. Prvog ravnatelja razriješio je ministar na prijedlog inspekcije, zbog utvrđenih nepravilnosti u radu. Natječaj koji je uslijedio poništen je, na drugom je ministarstvo uskratilo suglasnost na odluku o imenovanju kandidata, a isti je epilog imao i treći natječaj. Četvrti natječaj raspisan je početkom studenog 2023., ali ni on još nije zaključen. U međuvremenu je škola ostala i bez školskog odbora, a novi će, prema svemu sudeći, morati imenovati Ministarstvo.

Foto: Facebook, Grad Zagreb službena stranica

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivanja Reka već dvije godine traje kaos oko izbora ravnatelja, a u posljednje vrijeme i konstituiranja školskog odbora koji upravlja školom.

Četiri natječaja kasnije – ravnatelja još nema

Prvog ravnatelja ministar je razriješio na prijedlog inspekcije, zbog utvrđenih nepravilnosti u radu. Prema informacijama na stranici škole, natječaj za izbor novog raspisan je 8. prosinca 2021. godine. No, sada bivša v.d. ravnateljice škole Ivana Jozić-Kalemušić donosi odluku o njegovu poništenju nešto više od mjesec dana kasnije. Objašnjenje je bilo da se na sjednici nije raspravljalo o kandidatima jer je na temelju odluke Grada raspušten školski odbor.

Idući natječaj, prema podacima na stranicama škole, bio je otvoren 11. studenog 2022. godine. No, ni tada nije izabran novi ravnatelje škole. Naime, u siječnju 2023. škola objavljuje kako odluka o imenovanju nije stupila na snagu zbog uskrate suglasnosti Ministarstva.

Novi natječaj za izbora ravnatelja u OŠ Ivanja Reka objavljen je 31. ožujka, ali 6. lipnja ponovio se scenarij od prethodnog puta – ponovno je ministarstvo uskratilo suglasnost na imenovanje. Posljednji natječaj u OŠ Ivanja Reka raspisan je 3. studenog 2023. godine. Iako je od raspisivanja natječaja za ravnatelja OŠ Ivanja Reka prošlo gotovo tri mjeseca, rezultata natječaja na web stranicama škole – još nema.

Izdvojeni članak

Čak pet škola velikog grada moralo je poništiti natječaje za ravnatelje, evo gdje im je zapelo

Nemaju ni školski odbor

U međuvremenu je nekoliko puta raspuštan i školski odbor. Zadnji put se to dogodilo četiri dana od raspisivanja posljednjeg natječaja, 7. studenog. Kako i nalaže Zakon, u tom scenariju gradski ured imenuje povjerenstvo koje ga zamjenjuje. U slučaju OŠ Ivanja Reka, povjerenstvo čine Zrinka Lochert i Vlatka Šijan iz Gradskog ureda za obrazovanje te Marija Boromisa Mihaljević iz reda radnika škole. To povjerenstvo ima iste ovlasti kao školski odbor, jedino ne može odlučivati o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju nekretnina. Povjerenstvo je zakonski odmah po imenovanju dužno pokrenuti postupak imenovanja članova školskog odbora.

Poziv na konstituirajuću sjednicu školskog odbora objavljen je na stranici škole 3. siječnja ove godine, ali već 4. siječnja trenutna v.d. ravnateljice Dubravka Crnić objavljuje obavijest da sjednice neće biti ‘iz opravdanih razloga’. Kako saznajemo iz odgovora Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu, nova sjednica bila je sazvana za 12. siječnja, no ni ona se nije održala.

Izdvojeni članak
osnovna škola kozala

Ova škola je, zbog grešaka, već poništila četiri natječaja za posao: Imaju problem i u petom

U Gradu su detaljno upoznati s problemima u OŠ Ivanja Reka

S obzirom na to da je povjerenstvo imenovao Gradski ured za obrazovanje, pročelniku Luki Jurošu poslali smo niz pitanja oko stanja OŠ Ivanja Reka. Među ostalim, zanimalo nas je li Gradski ured za obrazovanje upoznat sa situacijom u ovoj školi i kako komentiraju da ravnatelj još nije izabran. Tražili smo i da nam odgovore na pitanje planiraju li što učiniti po pitanju izbora ravnatelja, budući da su upravo oni imenovali povjerenstvo koje zamjenjuje školski odbor. Odmah u uvodu kažu – detaljno su upoznati s onime što se događa u OŠ Ivanja Reka.

– Aktualni natječaj za imenovanje ravnatelja OŠ Ivanja Reka raspisao je stari saziv školskog odbora koji je nekoliko dana kasnije raspušten po nalogu prosvjetne inspekcije zbog utvrđenih nepravilnosti u radu. Umjesto spomenutog školskog odbora, sukladno Zakonu, imenovano je povjerenstvo koje privremeno zamjenjuje školski odbor. Iako povjerenstvo ima gotovo sve ovlasti školskog odbora, primarni mu je zakonom propisani zadatak pokrenuti postupak imenovanja novog školskog odbora škole. Zakon je povjerenstvu za tu zadaću dao rok od 60 dana, a za razliku od školskih odbora, u povjerenstvu nisu zastupljeni roditelji ni predstavnik radničkog vijeća, započinju svoj odgovor iz Gradskog ureda za obrazovanje koji nam je pristigao u petak.

Izdvojeni članak
Učionica

Djeca se dva tjedna smrzavala u školi zbog ‘slabe struje’ dok je djelatnik punio svoj električni Mercedes

U gradu žele da o novom ravnatelju odluči novi školski odbor

Ministar je prvog ravnatelja te škole razriješio na prijedlog prosvjetne inspekcije, zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, navode dalje. Vršiteljici dužnosti imenovanoj nakon toga poništeno je imenovanje, također po nalogu Prosvjetne inspekcije, zbog utvrđenih nepravilnosti u radu.

– Stoga smatramo nužnim da odluku o novom ravnatelju škole temeljito raspravi i donese novi saziv školskog odbora u kojem se, uz članove koje imenuje osnivač, nalaze i predstavnici radnika i roditelja škole. Učiteljsko i radničko vijeće te vijeće roditelja, međutim, za školski odbor predložili su osobe koje u školski odbor ne mogu biti imenovane sukladno Zakonu. Naime, predložene su osobe bile članovi prethodnih školskih odbora, raspuštenih po nalogu Prosvjetne inspekcije, a sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, članovi školskog odbora koji je raspušten po nalogu Prosvjetne inspekcije ne mogu biti ponovno imenovani za članove školskog odbora koji se imenuje nakon raspuštanja, navode iz Grada.

Otkrivaju i kako je škola o ovome tražila i dobila pisano tumačenje ministarstva. Uputa je bila jasna –  članom novog školskog odbora ne može biti osoba koja je bila član nekog od siječnja 2022. godine raspuštenih saziva školskih odbora, a čije je članstvo u nekom od tih saziva školskog odbora prestalo odlukom o raspuštanju školskog odbora.

– Po dobivanju spomenutog tumačenja, u prosincu 2023. godine, od školskih je vijeća zatraženo da za članove školskog odbora predlože druge osobe, za koje ne postoje zakonske zapreke za članstvo u školskom odboru. Novi prijedlozi, međutim, još uvijek nisu zaprimljeni, štoviše, vijeća su iskazala ustrajnost u imenovanju osoba koje, sukladno propisima, ne mogu biti članom novom školskog odbora, kažu iz Grada.

Izdvojeni članak

Kojih su struka ravnatelji škola? Možda nikad nećemo saznati jer MZO ne želi dati podatke

Iz Grada očekuju da MZO riješi situaciju

Ponovno je, kažu iz grada 12. siječnja 2024. sazvana konstituirajuća sjednica novog školskog odbora. No ona opet nije održana zbog nemogućnosti sudjelovanja članice imenovane ispred učiteljskog vijeća. O tome je škola obavijest zaprimila na dan održavanja sjednice.

– Grad Zagreb, baš kao nijedna jedinica lokalne i regionalne samouprave, nema većinu u školskim odborima te, samim time, nije u mogućnosti samostalno konstituirati školski odbor. Sukladno našim saznanjima, resorno je ministarstvo u kontaktu sa školom i detaljno upoznato sa situacijom. Slijedom navedenog, očekujemo da, sukladno zakonskim ovlastima, ministarstvo poduzme sve potrebne korake s ciljem konstituiranja novog školskog odbora koji će poslove za koje je ovlašten obavljati u skladu sa zakonom i u najboljem interesu škole, uključujući i odluku o novom ravnatelju škole, zaključuju iz Grada Zagreba.

Izdvojeni članak
rešetke zatvroske ćelije koje gledaju na hodnik zatvora

Smijenjena ravnateljica koja nije na vrijeme prijavila vršnjačko nasilje u školi: Mogla bi u zatvor

Ministarstvo će imenovati članove školskog odbora

Obratili smo se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Na naše pitanje zašto nisu dali suglasnost na odluku o imenovanju ravnatelja u natječajima iz studenog 2022. i ožujka 2023. godine odgovaraju da je suglasnost uskraćena ‘zbog bitnih povreda postupka u provedbi natječaja’.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja će postupiti sukladno članku 121. Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te imenovati članove školskog odbora, kratko odgovaraju na naše pitanje koji su njihovi idući koraci u nastaloj situaciji.

Naime, prema spomenutom članku Zakona, ako školski odbor ne bude imenovan najkasnije u roku od 60 dana od dana imenovanja povjerenstva, gradski ured ima pet dana da o razlozima izvijesti Ministarstvo. U tom slučaju članove školskog odbora, osim člana kojeg imenuje radničko vijeće, imenovat će Ministarstvo.

V.d. ravnateljice Dubravki Crnić još smo 16. siječnja poslali upit oko toga kada će sazvati novu konstituirajuću sjednicu školskog odbora OŠ Ivanja Reka, kao i je li se kandidirala za ravnateljicu na prošlom natječaju i kakav ishod očekuje. Odgovor na mail nismo dobili. Upit smo isti dan poslali i Zrinki Lochert, predsjednici povjerenstva koje zamjenjuje školski odbor. Na pitanje zašto nema odluke o imenovanju novog ravnatelja ili ravnateljice OŠ Ivanja Reka te zašto do početka siječnja kandidati koji su se prijavili na natječaj nisu dobili povratnu informaciju o ishodu. Odgovore također nismo dobili.


TIJEK DOGAĐANJA U OŠ IVANJA REKA

 • u 2021. prvog ravnatelja razrješuje ministar. Do sada su ga mijenjale v.d. ravnateljice Ivana Jozić-Kalemušić te Dubravka Crnić
 • 8. prosinca 2021. raspisan je prvi natječaj za ravnatelja
 • 11. siječnja 2021. raspušten je školski odbor i imenovano povjerenstvo
 • 14. siječnja 2022. natječaj poništava v.d. ravnateljice, nema školskog odbora
 • 4. veljače 2022. škola dobiva novi školski odbor
 • 11. studenog 2022. raspisan je drugi natječaj za ravnatelja
 • 9. siječnja 2023. škola objavljuje da je ministarstvo uskratilo suglasnost na imenovanje kandidata
 • 31. ožujka 2023. raspisan je treći natječaj za ravnatelja
 • 6. lipnja 2023. škola objavljuje da je ministarstvo uskratilo suglasnost na imenovanje kandidata
 • srpanj 2023. ponovno raspušten školski odbor i imenovano povjerenstvo
 • rujan 2023. ponovno uspostavljen školski odbor
 • 3. studenog 2023. škola raspisuje četvrti natječaj, rezultati još nisu objavljeni
 • 7. studenog 2023. ponovno je raspušten školski odbor