Pretraga

Burek ili jabuke?

A- A+

Uobičajen školski dan traje šest ili više sati, tijekom kojeg svaki srednjoškolac ogladni. Tad se postavlja pitanje gdje jesti pod velikim odmorom? I je li uopće moguće pojesti nešto zdravo u tom dvadesetminutnom ili još gore petnaestminutnom odmoru koji srednjoškolci imaju na raspolaganje da dođu do dućana ili pekare, proguraju se da kupe obrok, te ga pojedu.

U toj situaciji ne zanima te hoćeš li pojesti nešto zdravo ili ne, nego samo da što prije riješiš jednu od primarnih potreba – onu za hranom. Obično se u radijusu oko škole učenicima nude proizvodi iz pekare, forneti, sendviči, kebab i slično. Postoji varijanta da se ponese obrok od doma, no to znači svakodnevno nošenje tzv. lunch boxa u školu, što je u hrvatskim srednjim školama prilično nepopularan način konzumiranja obroka.  

Naravno da sve to što se kupuje u dućanima i pekarama nije zdravo i obično se dogodi da većina razreda nakon velikog odmora lagano drijema jer ih je uhvatila tzv. fjaka od brzo konzumirane i brzo pripravljene hrane. Upravo zato bilo bi odlično da se za onih 10 ili 20 kuna za gablec svaki dan nudi nešto zdravo, ukusno i po mogućnosti jefitno. Ponekad nas pogodi zdrava volja i kažemo “Od danas jedem samo zdravo” . U tim trenucima inspiracije jedemo jabuke, naranče, doručkujemo ranom zorom prije škole zobenu kašu i kupujemo sve one jogurte u bočicama kako bismo se osjećali poletno i zdravo. Osim toga postoji još jako puno hrane koja je zdrava i koja bi se mogla prodavati po pristupačnoj cijeni u kantinama, no nažalost dok ne dođe do tog vremena hrvatski srednjoškolci su osuđeni na kifle ili pak ako su taj dan dubljeg džepa – kebabe i hamburgere.

Još ako ste pušač i ako volite popiti kavu s ekipom, a morate i jesti – ne gine vam svakodnevni trošak od oko 40 kuna. Zato nađite ljetni posao ili krenite na dijetu koja će trajati cijelu školsku godinu. Bolje rješenje ne postoji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap