Pretraga

Čak 14.010 učenika u samoizolaciji: Od ponedjeljka zatvorene srednje škole u još jednoj županiji

A- A+

Prema podacima Ministarstva obrazovanja u Hrvatskoj je koronavirusom trenutno zaraženo 2.175 učenika, dok je preko 14 tisuća njih u samoizolaciji. Ukupno osam županija za sada je donijelo odluke o prelasku srednjih škola na online nastavu, odnosno model C. Posljednja koja je donijela takvu odluku je Požeško-slavonska, u kojoj se srednje škole zatvaraju od ponedjeljka. Još dvije županije, Virovitičko-podravska i Koprivničko-križevačka, s ravnateljima škola vode razgovore o načinu provedbe nastave do završetka polugodišta.

Foto: Ivan Aleksic, Unsplash

Uz sedam županija koje su do sada odlučile da će srednje škole prijeći na C model nastave, od ponedjeljka se zatvaraju i srednje škole Požeško-slavonske županije.

Srednjoškolci osam županija idu online, u jednoj prema B modelu

Srednjoškolci te županije nastavu na daljinu pohađat će sve do zimskih praznika.

– Nastavno na trenutno pogoršanu epidemiološku situaciju, povezanu s epidemijom koronavirusa COVID-19, i sukladno uputama Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, donosi se Odluka o prelasku srednjoškolskih ustanova na području Požeško-slavonske županije na Model C nastave. Model C nastave podrazumijeva nastavu na daljinu, online nastavu. Ova Odluka stupa na snagu 7. prosinca 2020. i primjenjivat će se do kraja prvog polugodišta, stoji u odluci Požeško-slavonske županije.

Ovo je osma županija koja je donijela takvu odluku. Varaždinska županija s online nastavom za srednje započela je još prošli tjedan, a srednjoškolcima te županije priključuju se i učenici razredne nastave iz osnovnih. Od prošlog utorka na online nastavi su srednjoškolci Osječko-baranjske županije. Zbog epidemiološke situacije i srednje škole Međimurske županije od ponedjeljka pa dva tjedna prešle su na online nastavu, a od 14. prosinca prijeći će i sve srednje škole u Primorsko-goranskoj županiji.Dubrovačko-neretvanskoj na C model prešle su četiri škole iz doline Neretve, u Zagrebačkoj županiji to su učinile sve srednje škole, baš kao i u Vukovarsko-srijemskoj. Umjesto potpunog zatvaranja srednjih škola, Krapinsko-zagorska donijela je odluku o prelasku na mješoviti B model do zimskih praznika.

Izdvojeni članak

Članovi Vladinog savjeta tvrde da učenici prenose zarazu: ‘Trenutak je da prijeđemo na online nastavu’

Zaraženo 2.175, u samoizolaciji njih 14.010

Prema podacima koje smo zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Hrvatskoj je trenutno zaraženo 2.175 učenika (0,47%),a samoizolacija je određena za 14.010. To je značajno povećanje u odnosu na ponedjeljak – tada je pozitivan nalaz imalo 1.886 učenika, a u samoizolaciji ih je bilo 11.588.

Čak 440 razrednih odjeljenja u kojima je više od deset učenika je u samoizolaciji, što je izraženo u postotku 1,65% razreda.

Od početka tjedna povećan je broj zaraženih nastavnika, pozitivan nalaz ima njih 872, odnosno 1,34%. U ponedjeljak je takvih bilo 765. Kada je riječ o modelima nastave, i dalje najviše škola provodi A model nastave, 53,42%, dok je u C modelu 10,43% škola, a detaljnije podatke na dan 4. prosinca možete vidjeti u tablici u nastavku.

Modeli nastave na dan 4. prosinca 2020.| izvor: MZO

Dvije županije vode razgovore s ravnateljima

O prelasku na online nastavu razmišlja se i u Virovitičko-podravskoj županiji, iako takva odluka još nije službeno donesena.

– U zadnje vrijeme sve je više zaraženih u školama, pa smo kao Stožer  uputili zahtjev ravnateljima škola, posebno srednjih škola, da uputimo prijedlog prema Nacionalnom stožeru, za prijelaz na online nastavu. Tu prvo u obzir dolaze srednje škole i smatram da je to trebalo i prije napraviti. I nove mjere koje su na snazi, a propisuju zabranu rada ugostiteljskih objekata, trebale bi pomoći u smanjenju zaraze kod učeničke populacije, koji su navikli u slobodno vrijeme ići u kafiće, gdje su se mogu zaraziti. Kad ravnatelji odluče da je vrijeme, poslat ćemo zahtjev Nacionalnom stožeru za prijelaz na online nastavu, rekao je ovih dana epidemiolog te županije, Miroslav Venus.

I u Koprivničko-križevačkoj, gdje je trenutno pozitivno 80 učenika i 30 nastavnika, a na modelu C su dvije osnovne škole i 27 razreda srednjih, razgovara se o načinu odvijanja nastave do kraja polugodišta.

– Nakon ove konferencije imamo online sastanke s ravnateljima osnovnih i srednjih škola na kojima ćemo pojedinačno sa svakom školom raspraviti o epidemiološkoj situaciji i modelu nastave do kraja polugodišta. Župan je početkom tjedna imao online sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Vlade na kojemu je iznio prijedlog da posljednja tri dana ovog polugodišta, 21.,22. i 23. prosinca, škole kojima smo osnivači prijeđu na online nastavu, a to će pokušati dogovoriti i s gradovima kao osnivačima. Činjenica je da brojke rastu, a po potrebi ćemo i druge škole stavljati na online nastavu, rekao je danas na konferenciji za medije zamjenik župana KKŽ, Ratimir Ljubić.