Pretraga

Cijena zabave: Izračunaj koliko te košta subotnji izlazak

A- A+

Vikend je već gotovo iza nas, a većina ljudi se nedjeljom oporavlja od subotnjeg izlaska i puni baterije za novi tjedan. Izlasci u kafiće i klubove zabava su za mnoge, koji se moraju suočiti sa stanjem u novčaniku nakon ludog provoda. Rasporediti mjesečni džeparac na sve što nam je potrebno prava je umjetnost, pa zato nema boljih ekonomista od nas samih, barem kada se radi o odlukama na što trošimo svoj novac. Većina se koristi različitim metodama kako bi što manje novca potrošila na izlazak, a jedna od poznatijih je tzv. zagrijavanje prije ulaska u klub.

everyguyed.com

Iako se često trudimo rasporediti džeparac i racionalizirati troškove, velik mjesečni izdatak su izlasci. Za dobar provod svi lako izdvoje novac, no problem nastaje kada se jutro nakon lude noći treba suočiti sa stanjem u novčaniku ili se sjetiti na što se sve sinoć novac (po)trošio.

Izdvojeni članak

Sakoman: Anketa o mjesečnim izdatcima mladih za alkohol pokazuje utjecaj krize

Koje sve izdatke uključuje dobar izlazak? 

Da bi se mogli nabrojati sve stavke jedne subote ili jednog petka, važno je sjetiti se svih faza i priprema. Prvo tzv. zagrijavanje, pa odlazak u klub ili kafić i često plaćanje ulaznice, ‘presijecanje’ žestokim pićima, čašćenje prijatelja, odlazak kući, kupovanje hrane na povratku i uzimanje taxija, a troškovi se razlikuju i ovisno o tome da li je osoba pušač ili ne. To sve može biti dio jednog izlaska, koji ovisno o navedenim elementima zahtijeva i financijsku prilagodbu. 

– Ono što je razlika su svakako i godine. Trošila sam puno manje s 15, nego što trošim sada s 25. Povećali su se kapaciteti, produljili su se izlasci, postali smo razmaženiji i zahtjevniji, a imamo i više novaca. Prije smo u srednjoj mogli izaći s najviše 50 kuna i pokriti upad u klub i dva pića i bilo bi nam dovoljno, jer smo doma morali doći u 11 navečer, a obično bi netko od roditelja došao po nas autom pa prijevoz nismo trebali platiti. U srednjoj nam je zagrijavanje prije ulaska u klub bilo na klupicama, bez obzira na godišnje doba, a sad si to ne možemo dopustiti. Ako već ne možemo biti u nečijem stanu, obavezno idemo u neki od jeftinijih kafića i da, prate se akcije. Na povratku obavezno svratimo nešto pojesti, a iskreno, nema šanse da se više pješke vraćam, uvijek uzmem taxi i to po izlasku bude između 150 i 200 kuna, ovisno o raspoloženju, komentira Barbara. 

Izdvojeni članak

Koliko mjesečnog džeparca hrvatska mladež potroši na alkohol?

Tijekom godina trošak raste

S Barbarom se slaže i Nataša, koja dodaje kako je velika razlika u izlascima tijekom srednje škole i fakulteta što nakon mature radni tjedan više nema isto značenje, pa su izlasci radnim danima česti, što na mjesečnoj bazi znači puno više izlazaka, ali i puno više troškova. 

– I meni sada treba više novaca, češće izlazim, a i puno dulje ostajem vani, jer više ne postoje ograničenja oko vremena kada treba doći doma. Obavezno se i dalje zagrijavamo prije ulaska u klub, ali sada češće u kafićima koji su jeftiniji, a u klubu obično uzmem piće ili dva. Zna se desiti i da ‘okrenem rundu’, ali dođe red na svakoga, pa to ne povećava troškove. Ali da, definitivno manje kalkuliram nego prije. Sada skoro uvijek na povratku doma idemo i jesti, a znam si priuštiti i taxi, ako nitko iz ekipe ne ide doma u istom smjeru kao ja, pa kad se sve to zbroji,  potrošim između 100 i 200 kuna, ovisi o situacijama, ali manje sigurno ne,  kaže Nataša.

Kad su izlasci u pitanju, obično vrijedi formula  ‘što luđi izlazak, to tanji novčanik’, no većina ipak rijetko kada žali za novcem koji su potrošili zabavljajući se. Koliko po izlasku potrošite, kada se sve stavke zbroje, otkrijte nam u anketi!