Pretraga

Prije 6 godina studenti su ‘sahranili’ Hrvatske studije: Danas je taj fakultet, maltene, pokojan

Možda se činilo dramatično kada su studenti na hladnom, snježnom zraku ispred rektorata zagrebačkog sveučilišta zapalili lampion i prigodnom osmrtnicom ‘sahranili’ Hrvatske studije. Danas, pak, ta gesta ispada značajnija i smislenija no što je itko tada mogao predvidjeti. Hrvatski studiji postali su fakultet pun problema, kontroverzi i skandala, a sve je počelo na današnji dan prije šest godina.

hrvatski studiji prosvjed u siječnju 2017.

Tada je, 17. siječnja, nastala ikonična fotografija – policija između studenata i njihovog sveučilišta
Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Na današnji dan prije šest godina studenti su ‘sahranili’ Hrvatske studije. Senatori zagrebačkog sveučilišta 17. siječnja 2017. donijeli su odluku o statusnoj promjeni te institucije. Iz centra su je preoblikovali u odjel. Rekli su da je to privremeno i prijelazno, a studenti su se pribojavali najgoreg.

Bojali su se da će Hrvatski studiji, kakvi su postojali do tada, prestati postojati. Zato su na prosvjedu ispred rektorata zapalili svijeću i predstavili simboličnu osmrtnicu te institucije. Danas, punih šest godina nakon, Hrvatski studiji zaista više nisu ono što su bili. Postali su fakultet, pun problema, kontroverzi i skandala, a sve je započelo upravno statusnom promjenom.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

Ovo je nalaz upravnog nadzora na Hrvatskim studijima: Probajte u njemu naći nešto dobro

Neovlaštena zapošljavanja, dodatci, studiji

Upravni nadzor koji je država provela na Fakultetu hrvatskih studija koncem 2022. godine pokazao je brojne nepravilnosti. Pet studija izvodi se, navode u nalazu, nezakonito, a na neke se nepropisno upisuju studenti. Stotinjak zaposlenika dobilo je pozamašne dodatke na plaću koje je računovodstvo obračunavalo na temelju ‘rukopisne bilješke’ dekana.

Točno 22 zaposlenika neovlašteno je, bez potrebne suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, zaposleno i napredovano na tom fakultetu, i to na teret državnog proračuna. Interni propisi, sistematizacija radnih mjesta, vođenje važnih sjednica, razrješenja – često su na faksu pratile nepravilnosti.

Sumnja je ministra Radovana Fuchsa bila na tolikoj razini da je, vidjevši ga, nalaz uputio Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i DORH-u. Traži, dakle, da se provede proračunska inspekcija, ispitaju eventualne porezne nepravilnosti, ali i kaznena odgovornost onih koji su posljednjih godina vodili Fakultet hrvatskih studija.


ZAPOŠLJAVALI SU NEMILICE

Zapošljavalo se tamo, i dok su bili odjel i kad su postali fakultet, nemilice. Postali su tako rijedak slučaj faksa, ako ne i jedini, koji ima trajno zaposlenog savjetnika dekana. Petar Marija Radelj obavljao je tu funkciju neovisno o tome koji je dekan bio izabran, smijenjen, razriješen. Početkom ove godine dobio je izvanredni otkaz, oko čega je nastala dodatna drama.


Izdvojeni članak
vlatka vukelić

Treba li Sveučilište dozvoliti da osoba poput Vlatke Vukelić postane dekanica faksa? Ne.

Žele skandaloznu dekanicu

Fakultet hrvatskih studija donedavno je bio meka za seniore koji se, pošto poto, nisu dali u penziju. Notorni bivši prorektor Ante Čović bio je jedan od troje profesora na faksu koji su po sili novog Zakona o visokom obrazovanju umirovljeni. No, na faks je dolazio i nakon toga, kriomice održao predavanje pa su na oglasnim pločama morali izvjesiti obavijest zaposlenicima – nema davanja ključeva predavaonica onima koji tu više ne rade.

Već neko vrijeme ovaj fakultet ima privremenog dekana Stjepana Ćosića. Kada su trebali izabrati novog čelnika ili čelnicu, opet je nastala drama. Jedan je kandidat odustao, a snimka kako akademski građani urlaju jedni na druge dospjela je u javnost. Fakultetski su kolege na koncu izabrali Vlatku Vukelić za dekanicu. Profesoricu povijesti čiji su skandalozni, revizionistički stavovi zgrozili javnost, neko vrijeme usko povezanu s notornom bivšom upravom u rektoratu na čelu s Damirom Borasom. I ona je, da stvar bude još gora, prema nalazu upravnog nadzora dobivala dosta visoke dodatke na plaću.

To im, za sada, nije prošlo. Na današnjoj sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta rektor Stjepan Lakušić, unatoč očekivanjima sa spomenutog faksa, nije stavio na glasanje točku o potvrdi izbora kontroverzne profesorice za dekanicu. Ona bez te potvrde ne može ni postati dekanica, a prema šuškanjima u akademskim krugovima, pitanje je hoće li ju rektor i senatori ikada podržati.

Izdvojeni članak
petar marija radelj

Savjetnik dekana, koji je primio 98.000 kuna dodatka na plaću, dobio izvanredni otkaz

Činilo se dramatično kad su ‘sahranili’ faks…

U kratkim crtama, Fakultet hrvatskih studija danas je tek sjena institucije koja je bio. Tijekom reakreditacije 2014. godine ocijenjen je kao najbolje društveno-humanističko učilište. Agencija za znanost i visoko obrazovanje predlagala im je da, ipak, urede neke stvari. Nekoliko godina nakon, a ozbiljno upravo na današnji dan 2017. počela je transformacija institucije.

Dobila je pravni status i, deklarativno, uredila svoj istraživački i nastavni profil. No, s tim su došla dubiozna, nepropisna zapošljavanja, neuredno dijeljenje dodataka na plaću, nepropisno vođenje studija i upisivanje studenata, upitni studijski programi, neki od njih, unatoč hvalospjevima i najavama, nikad pokrenuti.

Možda se činilo dramatično kada su studenti prije šest godina, na hladnom, snježnom zraku ispred rektorata zapalili lampion i prigodnom osmrtnicom ‘sahranili’ Hrvatske studije. Danas, pak, ta gesta ispada značajnija i smislenija no što je itko tada mogao predvidjeti.


*Autor ovog teksta bio je jedan od studenata Hrvatskih studija koji su 17. siječnja 2017. prosvjedovali pred rektoratom Sveučilišta u Zagrebu. Komentar je stav autora i ne odražava nužno stav redakcije portala srednja.hr

hrvatski studiji prosvjed u siječnju 2017.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap