Pretraga

Danas se prisjećamo žrtve Vukovara: Pad broja učenika posljednjih godina broji se u tisućama

A- A+

Trideset je godina prošlo od pada Vukovara. Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, ali i na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tom smo prilikom izvadili neke statističke podatke o učenicima na području Vukovarsko-srijemske županije.

vukovar

Foto: Unsplash; Nikola Johnny Mirkovic

Ministarstvo znanosti i obrazovanja vodi službenu evidenciju podataka o učenicima i školama. Danas smo izvadili neke statističke podatke vezano za učenike na području Vukovarsko-srijemske županije.

Kao i svugdje, manje učenika

Vukovarsko-srijemsku županiju, baš kao ni druge krajeve Hrvatske, nisu zaobišla nepovoljna demografska kretanja. Krivulja nedvosmisleno ide u smjeru – dolje. Dovoljno o tome govori podatak da smo prije osam godina imali 23.550 učenika, čak 6.419 učenika više nego što ih je u škole upisano u tekućoj školskoj godini.

Manjak od preko šest tisuća školaraca u posljednjih se osam godina odrazio i na broj obrazovnih ustanova, odnosno škola. Tako se od školske godine 2013./2014. otkada postoje cjeloviti podaci, od 106 škola ugasila jedna. Među učenicima koji pohađaju programe na jeziku nacionalne manjine kojoj pripadaju situacija se nije pretjerano mijenjala.

U toj je kategoriji na području Vukovarsko-srijemske županije bilo 1.233 učenika u osamnaest škola koji su svoju osmoljetku pohađali na jeziku nacionalne manjine. Podaci za tekuću školsku godinu pokazuju da sada imamo 1.078 učenika u dvadeset škola koji osnovnoškolsku nastavu polaze na jeziku nacionalne manjine kojoj pripadaju.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Od pada Vukovara prošla je 31 godina, znate li ovaj podatak o opsadi grada?

Oko 40 posto odlikaša

Što se tiče nekih drugih brojčanih podataka o učenicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ni tu previše ne odskaču od nacionalnog prosjeka. Odlikaša imaju oko 42 posto, od kojih se 14 posto odnosi na superodlikaše. Radi se o onim učenicima koji su u prošloj školskoj godini ostvarili opći uspjeh bez ijedne zaključne ocjene manje od petice.

Tek 158 učenika ove godine u školama diljem te županije, zbog nedovoljne ocjene, ponavljalo godinu. Što se tiče neopravdanih sati, tu podaci govore o nekih 1.26 neopravdanih po učeniku, što iako nije nisko, pokazuje trend koji je čak ispod nacionalnog prosjeka za zadnju godinu.