Pretraga

Divjak na početku turneje najavila veliku novost: Objavit će koliko je koja škola dobra po uspjehu na maturi

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja prvi dan drugog polugodišta krenula je u, kako su je iz ministarstva sami nazvali, novu turneju po školama. Prvo je posjetila IX. gimnaziju na zagrebačkoj Trešnjevci. Iako nije pjevala, podružila se s učenicima i nastavnicima pa potom otkrila što misli o zahtjevu za njenim opozivom te što očekuje od novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića. A otkrila je i jednu veliku novost – Ministarstvo će uskoro objaviti rang listu škola po uspjesima na maturi.

Blaženka Divjak na satu kemije | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

– Cilj mi je ući u čim veći broj škola kako bi vidjela kako se kreću reformski procesi i kako bismo vidjeli što možemo unaprijediti, rekla je u utorak Blaženka Divjak.

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak kreće na novu turneju (nije glazbena)

Ministrica znanosti i obrazovanja prvi dan drugog polugodišta krenula je u, kako su je iz ministarstva sami nazvali, novu turneju po školama. Prvo je posjetila IX. gimnaziju na zagrebačkoj Trešnjevci.

– U tri godine u škole smo uložili dvije milijarde kuna, pohvalila se ministrica.

Naglasila je kako ne ulažu samo u opremu za kabinete, već i knjižnice te opremu za učenike s teškoćama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Divjak je posjetila učenike prvog razreda na satu kemije, a potom obišla i pametnu učionicu u kojoj je razgovarala s nastavnicima IX. gimnazije.

Profesori: Želimo da naš rad bude priznat

Izdvojeni članak
profesor

Veće plaće neće vratiti dostojanstvo nastavnicima jer se dostojanstvo ne dobiva novcem

– Drago nam je što nas je ministrica poslušala. Promjene su se i prije događale, ali ove su svakako dobrodošle, rekla je nakon sastanka ravnateljica škole Sonja Lušić Radošević.

Ustvrdila je da nastavnici očekuju kontinuiranu promjenu kurikuluma, ali i poboljšanje statusa.

– Iako se materijalni status promijenio, želimo da naš rad bude priznat u javnosti. Što se materijalne promjene za opremanje škola tiče, ona ne iznosi jako puno, ali je puno jer se ne sjećam kada smo prije nešto dobili, kazala je ravnateljica.

Tableti na punjenju u ‘učionici budućnosti’ | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Istaknula je kako reforma ‘nije ni zamišljena da se sve promjeni od danas do sutra’, već da je ona ‘dug i kontinuiran proces kojem je ministarstvo ponudilo okvir’.

Divjak o zahtjevu za opozivom: ‘Pokušaj jeftinog politikanstva’

Divjak kaže da su savjetnički posjeti školama pokazali dobre rezultate.

– Promjena u sustavu obrazovanja je velika samo za one nastavnike koji su se držali tradicionalnog sustava poučavanja, ustvrdila je Divjak.

Ministrica Divjak na sastanku s nastavnicima

Ministrica Divjak na sastanku s nastavnicima | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Izdvojeni članak

SDP pokreće proceduru opoziva ministrice Divjak: ‘Dajemo premijeru da bira je li kriv on ili ona’

Pohvalila se i promjenom načina vrednovanja te nagrađivanjem najboljih nastavnika, a komentirala je i SDP-ov prijedlog za njezinim opozivom, koji bi se ovih dana trebao naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora.

– Radi se o jeftinom politikantstvu koje sigurno neće dovesti do povećanja povjerenja niti u politiku niti u političke stranke, rekla je ministrica, spomenuvši je da Europska komisija pohvalila njezinu reformu, što se njezinim prethodnicima nije događalo.

Velika novost: Stiže rang lista najboljih

Ministarstvo će u kratkom vremenu, najavila je, objaviti kako koja škola stoji po uspjehu na državnoj maturi.

– Najbolja nagrada svakom nastavniku je uspjeh njegovih učenika. Moramo raditi na tome da postoji i zdrava konkurencija među školama, primjerice, gimnazijama, smatra Divjak.

Napomenula je ipak da treba imati na umu da uspjeh ovisi i o ulaznim kompetencijama učenika.

Razočarana kampanjom za izbore, a Milanovića pozvala na susret

Komentirala je i predsjedničke izbore, koji su već iza nas.

Izdvojeni članak

Mladi nam prokomentirali rezultate izbora i slabu izlaznost vršnjaka: ‘Političari bi trebali biti više u dodiru s mladima’

– Kampanja mi je bila razočaravajuća jer se prave, strateške teme nisu stavljale na dnevni red. Nije bilo govora ni o budućnosti mladih ni tome kako bi oni mogli pronaći svoj smisao za ostankom u Hrvatskoj. Nisu se spominjale ni migrantska kriza, kao ni ekološki problemi.

Ipak, iznenadio ju je kopernikanski obrat u izbornoj noći, vidljiv u retorici oboje kandidata.

– U središtu više nisu politika ni politikantstvo već zajedničko planiranje budućnosti. Po meni je to vrlo pozitivno, ustvrdila je Divjak.

Od izabranog predsjednika Milanovića, za početak, očekuje priliku za susret.

– Želim mu objasniti gdje smo uspjeli do sada s reformskim procesima kako bismo izbjegli šumove u komunikaciji. Bolje da se o velikim temama razgovara bez politikantstva, već o budućnosti, zaključila je Divjak.

SUDJELUJTE U ANKETI: