Pretraga

Dječaku (9) iz Zagreba eksplodirala petarda u ruci: Izgubio je sve prste jedne šake, osim palca

A- A+

Sve prste osim palca lijeve ruke izgubio je 9-godišnji dječak iz Zagreba nakon što mu je u srijedu navečer poveća petarda eksplodirala u ruci. Kirurzi u KBC-u Zagreb šest su mu sati pokušavali spasiti šaku, nažalost, bez velikog uspjeha. Ove nesreće nisu rijetkost zbog čega policija već godinama provodi preventivnu akciju Mir i dobro u kojoj, među ostalim, surađuje i s liječnicima.

Ulaz u bolnički kompleks KBC-a Zagreb

Ulaz u bolnički kompleks KBC-a Zagreb

U srijedu navečer 9-godišnjem dječaku iz Zagreba u ruci je eksplodirala petarda. Kirurzi u KBC-u Zagreb u šestosatnoj su operaciji dječaku pokušavali spasiti šaku, no kako doznaje Jutarnji list, bez velikog uspjeha.

Izgubio sve prste osim palca

Dječak je izgubio sve prste na lijevoj ruci, osim palca. Kako doznaje novinarka spomenutog lista, petarda je bila duljine oko 10 centimetara, a debela oko 3 centimetra.

Ovakve nesreće nisu rijetkost. Kako smo nedavno pisali, policija je prošle godine u blagdansko doba zabilježila devet ozljeda uslijed korištenja pirotehničkih sredstava.

Od devetero ozlijeđenih, njih je sedmero bilo maloljetno. Jedan 17-godišnjak je tako prošle godine doživio ozljedu obiju šaka jer mu je petarda eksplodirala u ruci, a djelomično su mu morali amputirati i prste lijeve ruke.

Izdvojeni članak
ozljeda od petarde

17-godišnjaku eksplodirala petarda u ruci, morali su mu amputirati prste: Policija objavila izvješće uoči blagdana

Policija provodi preventivnu akciju

Primarijus doktor Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu već dugi niz godina surađuje s MUP-om u provođenju operativne akcije Mir i dobro kojom policija podiže svijest o opasnosti pirotehničkih sredstava. Ta akcija, zadovoljan je primarijus, ima pozitivne ishode. Pojasnio je koliko ozbiljne mogu biti ozljede nastale od petardi.

– Kada je riječ o ozljedama od pirotehničkih sredstava najčešće se radi o ozljedama šake, prstiju i lica koje nekad mogu biti površinske, ali mogu biti i duboke i rezultirati gubitkom šake, prstiju ili oka što djecu trajno obilježi,  rekao je Barčot.

Policija i ove godine u blagdanskom razdoblju provodi akciju Mir i dobro kako bi senzibilizirala građane o opasnostima korištenja pirotehničkih sredstava. Akcija je započela 12. prosinca i trajat će do 8. siječnja, a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.


KOJE SU PETARDE DOZVOLJENE?

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.