Pretraga

Prva menstruacija nastupa sve ranije: Liječnica objašnjava zašto te do kada biste je trebali dobiti

U posljednjih stotinjak godina život ljudi se značajno promijenio i to većinom na bolje – bolji su socioekonomski uvjeti života i bolja je zdravstvena skrb. Samim time, kao što su neki sigurno i primijetili, došlo je i do velikih promjena vezanih uz rast i razvoj djece. Tako je srednja krajnja visina porasla između pet do 10 centimetara, možda ste primijetili i da prva menstruacija kod djevojčica nastupa ranije. O tome smo detaljnije razgovarali s endokrinologinjom i pedijatricom iz KBC-a Zagreb, Katja Dumić Kubat.

Djevojka ima menstruaciju

Ilustracija: Unsplash

Ako ste posljednjih godina primijetili da su djeca sve ‘viša’, da sve ranije ulaze u pubertet i da prva menstruacija dolazi ranije, niste u krivu, a za ove promjene postoji jako dobro objašnjenje. Naime, kako nam je otkrila naša endokrinologinja i pedijatrica iz KBC-a Zagreb, Katja Dumić Kubat, razlog za ove promjene kod djece i adolescenata je u promjenama koje je svijet doživio posljednjih stotinjak godina.

– Zahvaljujući bitno poboljšanim socioekonomskim uvjetima života i manjem pobolu zbog bolje zdravstvenoj skrbi, došlo je do velikih promjena vezanih za rast i razvoj djece, tzv. sekularni porast prosječne srednje visine i težine djece i adolescenata. Tako je u navedenom periodu srednja krajnja dosegnuta visina porasla u različitim populacijama između pet i 10 centimetara, a srednja dob nastupa menarhe se spustila za jednu do jedne i pol godine, objasnila je Dumić Kubat.

Prva menstruacija pojavljuje se obično između 12. i 13. godine

Dodala je i kako je srednja dob za početak puberteta u Hrvatskoj između 9. i 10. godine života, a srednja dob u kojoj se pojavljuje prva menstruacija je između 12. i 13. godine života.

– Prije pojave menstruacije, tzv. menarche, pod utjecajem hormona koji se luče iz hipofize, dolazi do pojačanog lučenja ženskih spolnih hormona iz jajnika. Praćenjem porasta njihovih koncentracija u krvi možemo s velikom sigurnošću predvidjeti skoru pojavu prve menstruacije. Spolni hormoni dovode do povećanja dojki i maternice koja dobiva kruškolik oblik, a također stimuliraju i razvoj endometrija – unutrašnjeg sloja u maternici koji se svaki put iznova odljušti u vrijeme menstruacije, navodi Dumić Kubat.

Izdvojeni članak

Sedam krvavo glupih mitova o menstruaciji: Sigurno ste do sada vjerovali barem u jedan

‘Ako prva menstruacija ne nastupi prije 15. godine treba tragati za mogućim uzrocima’

Ističe i kako se o preuranjenom pubertetskom razvoju u današnje vrijeme govori u slučaju da se znaci početnog pubertetskog razvoja kod djevojčica primjećuju prije 9. godine života te je tada potrebna konzultacija s dječjim endokrinologom. Objasnila je i do koje bi dobi kod djevojčica trebala nastupiti prva menstruacija te što napraviti ako se to do tada ne dogodi.

– Ako prva menstruacija ne nastupi prije 15 do 15.5 godina života, govorimo o primarnoj amenoreji i u tom slučaju treba tragati za mogućim uzrocima. Razlozi mogu biti različiti: od toga da se radi o kasnijem ulasku u pubertet i kasnijoj pojavi menarche u zdrave djevojke, a ponekad je i majka kasnije dobila menstruaciju, do toga da postoji poremećaj u lučenju hormona hipofize ili je problem u jajnicima. Usporen spolni razvoj i izostanak pojave menstruacije mogu biti uzrokovani i čitavim nizom težih kroničnih bolesti kao i pothranjenošću, malnutricijom i anoreksijom, poručila je Dumić Kubat.