Pretraga

Djelatnosti prema kojima roditelji najviše usmjeravaju svoju djecu

A- A+

Među deset najprestižnijih zanimanja prema novoj Harris Poll studiji, koja je uključila dvije i pol tisuće odraslih osoba, nalaze se liječnici, visoko rangirani pojedinci u vojsci te vatrogasci. Kako bi kompilirali listu, sudionicima su pokazali listu djelatnosti i upitali ih koliki prestiž donosi pojedini posao. Ono što je iznenadilo stručnjake jest to što nijedno od tih zanimanja nije ono na koje bi roditelji usmjeravali svoju djecu.

Cijela lista zanimanja u kojima bi roditelji voljeli vidjeti svoju djecu

Iako je konačna odluka na djeci, često su roditelji ti koji najviše žele utjecati na izbor zanimanja u kojem će njihovi potomci graditi karijeru. S obzirom na svoje iskustvo, znanje, a ponekad i greške u životu, roditelji savjetuju pomladak u kojem sektoru se vrijedi školovati i zaposliti.

Izdvojeni članak

Djelatnosti u kojima se najlakše nalazi, ali i gubi posao

STEM je područje u kojem većina roditelja želi vidjeti svoju djecu

Uz to što su autori studije željeli saznati koliki prestiž ide uz pojedinu djelatnost, upitali su 2 537 sudionika istraživanje i sljedeće pitanje – ‘Kada pogledate listu poslova, koje biste sugerirali svojem djetetu kao idealnu buduću profesiju, a od kojeg biste ga pokušali odvratiti?

Čak 93 posto odraslih osoba odgovorilo je kako bi ohrabrivalo svoju djecu da grade karijeru u inženjerstvu, dok je jedno od ‘najprestižnijih’ zanimanja na ovoj listi zauzelo tek šesto mjesto. Radi se o djelatnosti obrazovanja, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Tri najtraženija zanimanja za visokoobrazovane u Hrvatskoj

‘Inženjerstvo drži prvo mjesto ljestvice kada se radi o
željenom zanimanju za potomke’

– Ovo je prilično iznenađujuće. Promatrali smo prestiž pojedinih
profesija tijekom više godina, i obrazovanje je područje koje je
tradicionalno bilo vrlo poštivano, no ipak ne blizu vrha ljestvice.
Činjenica da inženjerstvo drži prvo mjesto ljestvice kada se radi o
željenom zanimanju za potomke dovoljno govori o razlici koja ponekad
može postojati između prestiža i praktičnosti.

Kako god bilo, nije tajna da su poslovi u STEM-u (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) oni koji pružaju novac i prilike danas. Stoga, iako je iznenađujuće, definitivno ima smisla, objasnio je urednik The Harris Poll studije, Larry Shannon – Missal.