Pretraga

Poznato zašto su maloljetnici napali mladića: Pretukli su ga zbog ‘smiješne’ odjeće?

A- A+

Nakon što su trojica 15-godišnjih maloljetnika završili u istražnom zatvoru jer su brutalno pretukli 18-godišnjeg mladića, otkriven je razlog zbog kojega su ga napali. Navodno je imao ‘smiješnu’ odjeću, odnosno poderane hlače i narukvicu. Maloljetnici su ga odlučili pratiti, da bi ga, kada je izašao iz autobusa na ulicu, zaustavili i pitali ima li upaljač. Kada je mladić krenuo kopati po džepovima, odgurnuli su ga na pod i krenuli premlaćivati.

Ilustracija: pixabay

Kako doznaje N1 iz njima dobro obaviještenih policijskih izvora, motiv napada na 18-godišnjaka u zagrebačkoj Dubravi proteklog vikenda bio je – njegov izgled. Trojici maloljetnika, kojima je određen istražni zatvor zbog sumnje da bi mogli ponoviti kazneno djelo, bila je ‘smiješna’ odjeća koju je mladić nosio.

Pitali ga ima li upaljač, a onda napali

Konkretnije, kod mladića im je u oko upala narukvica koju je nosio te poderane hlače. Odlučili su ga pratiti da bi ga zaustavili na ulici kada je izašao iz autobusa te su ga pitali ima li upaljač. I dok je mladić po džepovima tražio upaljač, jedan od trojice 15-godišnjih napadača ga je odgurnuo i srušio ga na pod, piše N1.

Zatim ga je krenuo udarati nogom u glavu, a u ovoj nasilnom činu ubrzo su mu se pridružila i dvojica njegovih prijatelja, dok je četvrti samo stajao sa strane. Kako saznaje N1, mladić koji nije sudjelovao u premlaćivanju 18-godišnjaka, policiji je ispričao kako je bio svjestan posljedica koje bi ga dočekale da je i on sudjelovao u tome.

Izdvojeni članak
rešetke zatvroske ćelije koje gledaju na hodnik zatvora

Trojica maloljetnika koja su pretukla 18-godišnjaka idu u istražni zatvor: Svi su 2008. godište

Trojica napadača u istražnom zatvoru

Podsjetimo, policija je ranije ovog tjedna privela trojicu 15-godišnjaka koji su napali i teško ozlijedili 18-godišnjaka, a čija je majka, nakon što je sve prijavila policiji, na društvenim mrežama tražila pomoć s opisima napadača kako bi ih se lakše pronašlo.

– Sjeli su na trgu u tramvaj broj 12, sišli na okretištu Dubrava i sjeli u autobus 206 koji je kretao u 21:15. Sišli su za sinom na stanici u ulici Josipa Hamma, pratili ga i pretukli u ulici Augusta Musica ispred kuće broj 15. Jedino što imamo za sada je opis napadača. Slučaj je prijavljen policiji, sin je zadobio višestruke ozljede glave i tijela. Danas je to bilo moje dijete, sutra može biti vaše, stajalo je u Facebook objavi majke nakon napada na njenog sina.

Izdvojeni članak

Prošlo je 15 godina od smrti Luke Ritza: Nagrađeni su učenici koji se bore za škole bez nasilja

Luku Ritza su prije napada pitali ima li novaca

Da je scenarij u ovom slučaju bio drugačiji, odnosno puno mračniji, danas bismo možda imali još jednog Luku Ritza. Podsjetimo, prije 15 godina Hrvatska je bila zavijena u crno nakon što je maturanta Luku Ritza i njegovog prijatelja oko 1 sat u noći na autobusnoj stanici kod Bundeka napalo više mladića.

Prije samog napada Luku i njegovog prijatelja žicali su novac, no to je samo bio povod da ih napadnu. Luka je preminuo nekoliko dana nakon napada od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, a njegova je smrt postala simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima, ali i mladima. Svake se godine dodjeljuje i posebna nagrada Luka Ritz učenicima koji se bore protiv nasilja poput ovog koji je doživio 18-godišnjak u zagrebačkoj Dubravi.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.