Pretraga

Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije: ‘Moramo misliti što dajemo drugima’

A- A+

Magdalena Žužić, učenica 8.a razreda Osnovne škole Glina i David Mrđanov, učenik 4.d razreda Ekonomske škole Vukovar dobitnici su Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2020./2021.

Dobitnici nagrade i posebnih priznanja Luka Ritz | foto: srednja.hr

– Voljela bih da vas ova nagrada i priznanje uvijek podsjećaju da čuvate vrijednosti koje živite, istaknula je predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Luka Ritz, Suzana Ritz.

Magdalena Žužić, učenica 8.a razreda Osnovne škole Glina i David Mrđanov, učenik 4.d razreda Ekonomske škole Vukovar dobitnici su Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2020./2021.

Budući da je ove godine bilo teško odlučiti između prijavljenih kandidata, kako je rekla gospođa Ritz, Povjerenstvo je dodijelilo i posebna pšriznanja Priznanja su dobili Adam Ivanušec, učenik 5.d. razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica, Željko Oršoš, učenik 3. razreda Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu i Katarina Kušt, učenica 3.e razreda Srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba.

– Nadam se da će u budućim godinama imati još više muke odabrati finalne pobjednike jer će biti toliko aplikacija koje će i same po sebi još dodatno oplemeniti ovaj događaj, rekao je ministar Radovan Fuchs.

Nakon potresa svakodnevno je volontirala, no školu nije zaboravila

Posebno dirljiv trenutak na dodjeli bio je kada je Magdalena Žužić, zahvaljujući povjerenstvu što ju je izabralo, krenula plakati.

Magdalena je nagradu dobila jer, kako piše u obrazloženju nagrade, svojim radom pridonosi toleranciji i međusobnom poštovanju, osobito suzbijanju nasilje među mladima, razvija zdravu komunikaciju u razrednom odjelu, te je uvijek spremna pomoći drugim učenicima. Sudjelovala je u mnogim događajima i humanitarnim akcijama te je aktivna u radu brojnih udruga, a nakon razornog potresa, koji je pogodio područje Banovine, 29. prosinca 2020., svakodnevno je volontirala i slagala pakete pomoći, međutim, pritom nije zanemarila školske obveze.

Pisao maturu pa je nagradu preuzela ponosna mama

Umjesto Davida Mrđanova nagradu je preuzela njegova majka. David je danas, naime, pisao ispite državne mature pa nije mogao nazočiti dodjelom. Nazočnima se ipak obratio unprijed snimljenim, izuzetno motivacijskim, govorom u kojem je poručio kako se moramo zapitati što možemo dati drugima i zajednici u kojoj živimo.

Mrđanov, kako piše u obrazloženju nagrade, sudjeluje u svim projektima vezanima uz nenasilje, mirotvorstvo upoznavanje novih kultura i običaja, član je velikog broja udruga i kulturno umjetničkih društava. David je, stoji u obrazloženju, uključen u brojne školske i izvanškolske aktivnosti, inicira i potiče druženja i suradnju svih učenika škole te sam oko sebe okuplja talentirane učenike, ali i potiče i sve ostale da daju svoj doprinos.

Dobitnike nagrade za promicanje tolerancije nagradio je i Hrvatski rukometni savez, svojim dresovima.

Dobitnici nagrade i posebnih priznanja Luka Ritz | foto: srednja.hr