Pretraga

Domaći projekt e-Škole ponovno u finalu natjecanja za prestižnu nagradu Europske komisije

A- A+

Europska komisija već tradicionalno svake godine dodjeljuje nagradu RegioStars projektima financiranima iz sredstava Europske unije. Jedan od ovogodišnjih finalista je CARNET-ov pilot-projekt e-Škole, koji je prestižnu nagradu već jednom osvojio 2020. godine.

laptop

Foto: Unsplash; Christin Hume

CARNET-ov pilot-projekt e-Škole, odabran je za sudjelovanje u 15. jubilarnom izdanju natjecanja RegioStars koje svake godine organizira Europska komisija. Riječ je, naime, o nagradi koja se dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava EU, a koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnog razvoja.

Kako bi proslavili ovu obljetnicu, Europska komisija odabrala je 15 projekata među finalistima i pobjednicima prošlih izdanja te su angažirali mlade novinare da naprave mini-dokumentarce o svim projektima. O pobjedniku će odlučivati glasovi građana na europskoj razini, stoga vas CARNET poziva da do 15. studenoga glasaju na sljedećoj poveznici.

Svečana dodjela nagrada održat će se u studenome 2022. godine, na ceremoniji RegioStars organiziranoj u Evori u Portugalu.

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

Digitalna transformacija u projektu e-Škole: Čak 93% škola sada se nalazi na razini digitalno osposobljenih ili naprednih

Inače, pilot-projekt e-Škole provodio se od 2015., pa sve do kraja kolovoza 2018. godine, a njegov glavni rezultat bio je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škole. Kako navode iz CARNET-a, u digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa.

Na temelju iskustava i rezultata pilot-projekta, CARNET je u rujnu 2018. godine krenuo i s provedbom druge faza programa. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja do listopada 2023. godine digitalno će se transformirati nastavni i poslovni procesi u svim školama u Republici Hrvatskoj financiranima iz državnoga proračuna.

Portal srednja.hr organizira konferenciju ‘Obrazovanje na prekretnici’, koja će se održati 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Jedne od predavača su i Ljerka Čulina, projekt menadžerica za CARNET i Maja Quien, specijalistica za učenje u CARNET-u. Njihovo će predavanje odgovoriti na pitanje imaju li e-Škole recept za primjenu digitalne tehnologije.

Cjelokupni program konferencije možete pogledati na sljedećoj poveznici.