Pretraga

Dominiku i Stjepanu dodijeljena nagrada Luka Ritz

A- A+

Dominik sa sestrom Nives

Dominik i Stjepan sa svojim priznanjima

Nagrada dodijeljena je učenicima Stjepanu Mrganiću i Dominiku Bartoloviću, koji svojim vršnjacima mogu poslužiti kao uzor zbog promicanja tolerancije i jednakosti među vršnjacima.

Na prigodnoj svečanosti povodom Međunaronog dana tolerancije, nagradu su uručili predsjednik Gradske skupštine Zagreba Boris Šprem i gradonačelnik Milan Bandić. Roditelji preminulog Luke Ritza, žrtve nasilja među mladima, Suzana i Reno, čestitali su dobitnicima, a u znak sjećanja pročitana je Lukina pjesma

Upravo se na spomen Luke dodjeljuje ovo javno priznanje, ali i na spomen svih ostalih djevojaka i mladića žrtava nasilja. Nagrada je podsjetnik da se njihove tragične životne priče nikome više ne ponove.

Sportom i fotografijom protiv nasilja

Stjepan Mrganić, učenik OŠ Dugave u mnogobrojnim je projektima prevencije i suzbijanja nasilja te humanitarnim aktivnostima pokazao socijalnu osjetljivost i osviještenost, suosjećajnost i susretljivost. Pojedine je projekte sam osmislio i u cijelosti realizirao, a kroz svoje fotografije i literarne radove odašilje pozitivne poruke mladima.

Dominik Bartolović, učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića unatoč nepovoljnim životnim i socijalnim uvjetima pokazao je jakost, zrelost i odgovornost. Otkako je postao punoljetan, skrbnik je svojoj mlađoj polusestri. Osobnim primjerom Dominik svjedoči vršnjacima što je istinska hrabrost i savjesnost. Inicijator je mnogobrojnih humanitarnih događaja te predlaže mladima da kroz sport ispucaju svu negativnu energiju. Svojoj mlađoj sestri Nives (15) brat je uzor te ističe kako je uvijek uz nju i nesebično joj pomaže kad zatreba.

Dobrim djelima protiv netrepeljivosti

Tužna tragedija Lukine je roditelje, Suzanu i Renu, potaknula na otvaranje Savjetovališta koje je postalo simbolom otpora protiv nasilja i netrepeljivosti među mladima, a nagrada Luka Ritz postala je znakom prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije i nenasilja.

Djeci poput Dominika i Stjepana treba davati puno više pažnje u medijima, jer oni svojim radom to nedvojbeno zaslužuju, zaključila je Suzana Ritz.