Pretraga

Donosimo popis svih županija u kojima se zatvaraju srednje škole, u četiri i osnovci idu online

A- A+

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj, srednje škole gotovo svih županija od ponedjeljka prelaze na online nastavu. Uz to, tri su županije Ministarstvu znanosti i obrazovanja do sada podnijele zahtjev za tim da i učenici viših razreda osnovnih škola prijeđu na model C, a četvrta županija najavila je isto. Prema podacima MZO-a, trenutno je u Hrvatskoj koronavirusom zaraženo preko dvije tisuće učenika.

Nastava na daljinu; foto: srednja.hr

Kako je i najavljeno na sjednici Vlade početkom tjedna, srednje škole u većini županija od ponedjeljka prelaze na online nastavu. Ona će se prema C modelu odvijati sve do zimskih praznika.

Jedna županija neće zatvarati sve srednje, u nekima i osnovci idu online

Prema podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Međimurska, Varaždinska, Zagrebačka, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska već imaju nastavu po C modelu. Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Istarska, Karlovačka, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Virovitičko-podravska, Zadarska, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Dubrovačko-neretvanska županija te Grad Zagreb su donijeli odluku o prelasku na C model od 14. prosinca.

Dakle, prema ovim podacima, jedino Ličko-senjska županija nije donijela odluku da se od sljedećeg tjedna zatvore tamošnje srednje škole. No, osim za srednje, neke su županije donijele odluku i o prelasku dijela osnovaca na online nastavu.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, viši razredi osnovnih škola  (5.- 8. razred) nastavu po C modelu imaju u Varaždinskoj županiji, a od idućeg tjedna u Istarskoj i Međimurskoj županiji, kažu nam u Ministarstvu obrazovanja.

Prelazak učenika razredne nastave na C model danas je najavila i četvrta, Primorsko-goranska županija. Stariji osnovci na području te županije na C model prelaze od ponedjeljka, a izuzetak je samo škola u Opatiji koja ostaje na A modelu.

– Došlo je do povećanja broja razreda u samoizolaciji kojih je na današnji dan 143, i to 110 osnovnih i 33 srednjih škola što čini 7,6% ukupnih razrednih odjeljenja. Povećan je i broj nastavnika i drugog osoblja u samoizolaciji što otežava organizaciju nastave, zato se i predložilo da zadnjeg tjedna prvog polugodišta pored srednjih škola na online nastavu pređu i odjeljenja predmetne nastave osnovnih škola, rekla je pročelnica riječkog Ureda za obrazovanje, Edita Stilin.

Izdvojeni članak

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja odgovorio hoće li viši razredi osnovnih ići online

Zaraženo nešto više od dvije tisuće učenika

Kada je riječ o broju zaraženih u školama, brojke se ne razlikuju previše u odnosu na prošli petak. Prema podacima koje smo zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutno je 2.176 učenika (0,47%) koji su pozitivni na koronavirus. U samoizolaciji je njih 14.575.

Iz Ministarstva kažu da je u samoizolaciji 491 razrednih odjeljenja u kojima je više od deset učenika, što je izraženo u postotku 1,85% razreda. Kada je, pak, riječ o djelatnicima škola, pozitivan nalaz na koronavirus ima 926 (1,43%), kažu u Ministarstvu.

Na današnji dan online nastavu je provodilo 13,67% škola, nastavu prema A modelu 59,30%, a ostatak škola provodi B model ili neke od kombinacija modela. Detaljniji podaci na dan 11. prosinca nalaze se u tablici u nastavku.

Modeli nastave na dan 11. prosinca|izvor: MZO