Pretraga

Panika u susjedstvu: Učenica u školu donijela sjekiru, ravnatelj zvao policiju i hitnu

A- A+

Sjekira u školi digla je na noge nastavnike i hitne službe u Staroj Pazovi u Srbiji. Učenica šestog razreda je u školu donijela sjekiru. Srećom nitko nije ozlijeđen te je brzo uhvaćena. No, ovaj događaj je uznemirio učenike i nastavnike i zbog prošlogodišnje pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu. Nažalost, bilo je još nasilnih incidenta u srpskim školama.

Sjekira, foto: Pixabay/ilustracija

Učenica šestog razreda OŠ ‘Heroj Janko Čmelik’, prestrašila je i učenike i djelatnika ove škole u Srbiji. U školu je došla sa sjekirom, a djelatnici su hitro reagirali.

Pozvana i socijalna služba

– Između smjena pri dolasku jedne učenice pronađena je sjekira. Donijela je sjekiru koja joj je momentalno oduzeta. Pozvana je policija, Centar za socijalni rad, Hitna pomoć. Slučaj je prijavljen na platformu Čuvam te. Svi nastavnici i učenici su obaviješteni da nemaju razloga više za brigu, a dalje ćemo postupati prema važećem Pravilniku, potvrdio je za N1 ravnatelj škole Janko Havren.

Istaknuo je i da u incidentu nitko nije ozlijeđen. Učenicu sa sjekirom je iz škole pokupila njena majka. Inače, škola je locirana u gradu Stara Pazova u Vojvodini.

Izdvojeni članak
policijski auto s rotirkom na ulici ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu

Beogradsko tužiteljstvo: Učenik koji je ubio osmero učenika i zaštitara nije kazneno odgovoran

Crna godina za srpske učenike: Od pucnjave do ubojstava nožem

Podsjetimo, školsko nasilje u Srbiji postalo je veliki problem, nakon što je prošle godine došlo do pucnjave u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu. Učenik 7. razreda je ukrao pištolj od oca i onda ubio osmero učenika i zaštitara. Teško je ozlijedio još sedam osoba. U trenutku zločina nije imao 14 godina pa nije bio kazneno odgovoran. No, primljen je na psihijatrijsko liječenje dok se pred sudom našao njegov otac.

Odmah drugi dan, nedaleko od Beograda, došlo je do nove pucnjave. Nakon navodne svađe na školskom dvorištu, 21-godišnjak je otišao kući po kalašnjikov i potom otvorio paljbu. Upucao je 22 ljudi, od čega je 14 bilo ranjeno, a osmero ubijeno. Među njegovim žrtvama je bilo i djece, a najmlađa ubijena osoba, prema pisanju srpskih medija, imala je 15 godina. Naposljetku je 21-godišnjak uhvaćen u okolici Kragujevca nakon što ga je policija tražila cijelu noć.

Nakon ovih tragedija u svibnju, nasilje kod i oko srpskih škola se nažalost nastavilo i u ostatku prošle godine. Tako su 19-godišnjak i 20-godišnjak ubijeni u Novom Sadu ispred OŠ Desanka Maksimović. Za ovo ubojstvo počinjeno u kolovozu policija je ubrzo uhitila četvero osumnjičenih.  Potom je u listopadu u Niškoj Banji došlo do tučnjave između dva 13-godišnjaka, učenika istog razreda. U tučnjavi je jedan od njih potegnuo nož i ubio drugu osobu.